Ikrek koraszülöttként

Számos ikervárandósság gondmentesen zajlik, ugyanakkor tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a szövődmények és sajátos gondok kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikreket váró kismamák esetében.

30 százalékban az ikervárandósságok esetében a babák koraszülöttként látják meg a napvilágot.

Az ikrek háromszor-ötször gyakrabban születnek meg idő előtt, mint az egyedüli babák.

Ikervárandósság kockázatai

A várandósság egy élettani időszak, ugyanakkor sajnos még a normál várandósságban is előfordulhatnak bonyodalmak, kóros állapotok.

Ikerterhességnél nagyobb az esélye annak, hogy bizonyos anyai és magzati szövődmények kialakulnak.

Egyrészt két vagy több magzat fejlődéséhez ugyanannyi hely áll rendelkezésre, mintha csak egy magzattal lenne várandós az édesanya.

Ikervárandósság

Azokat az anyukákat, akik ikrekkel várandóssak, az orvostudomány mindig is kiemelt figyelemmel kísérte, hiszen náluk az áldott állapot több kockázatot hordoz magában, mint azoknál, akik csak egy gyermeket hordoznak a szívük alatt.

Mindenki jól tudja, hogy az ikrek lehetnek egy vagy kétpetéjűek, sőt, ha kétpetéjűek, akkor különböző neműek is.

Ikervárandósság jelei

Az ikerterhességnek is vannak korai jelei, ahogyan a normál várandósságnak is. Általánosságban elmondható, hogy a várandósság korai jelei ikerterhesség során fokozottabban vannak jelen, mint normál esetben.

Mivel az ikerterhességre lelkileg, fizikailag, anyagilag és érzelmileg sem árt felkészülni, íme néhány, leggyakrabban előforduló tünet, melyek arra utalnak, hogy többes várandósságról van szó: