Korábban szülnek a depressziós kismamák

Koraszülöttnek számít az a baba, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, vagyis a 37. terhességi hét előtt jön a világra.

A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet – lásd Koraszülést kiváltó okok megelőzése, de kutatások alapján egy új összefüggésre is fény derült.

Koraszülött babák jellemzői

A koraszülött babák méretei általában jóval kisebbek, mint az időre született babáké, vagyis testhosszuk 50 cm alatt marad, ugyanakkor teltek lehetnek, a fejük pedig kicsit nagy a testükhöz viszonyítva.

Koponyájuk még puha, kutacsaik nagyok és tátongóak.

Fülkagylóik a fejhez lapulnak, általában puhák, a fülkagylók porcosodása még nem fejeződött be.

Koraszülést kiváltó okok megelőzése

Azok a babák, akik korábban jönnek világra, nem kapták meg a megfelelő időt a teljes kifejlődésre, ezért alapvetően hátrányban vannak a megpróbáltatásokkal szemben.

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak a születés után, úgymond nehezebben alkalmazkodnak.

Ha túl korán jön

A koraszülés sajnos majdnem minden tízedik kisbabát és édesanyát érinti hazánkban. A koraszülött babák előfordulása ugyan megfelel az átlagnak, még mindig van hova fejlődni a tájékoztatás, a diagnosztizálás és a kezelés terén.

Koraszülöttnek neveznek minden olyan újszülöttet, aki a terhesség 24-37. hete között jön világra. Az életben maradási esélyek és a későbbi életminőség szempontjából fontosabb a terhesség kora (normál esetben ez 40 hét), mint a megszületett baba súlya.