PG53 csodateszt vagy sci-fi?

Babatervezés során segítségünkre lehet a PG/53 Fertility Tester törpemikroszkóp alkalmazása is, mely – hasonlóan az ovulációs teszthez – meghatározza a termékeny napokat. A törpemikroszkóp segítségével nyomon követheted tested működését, vagyis az ovuláció előtti (az ösztrogén szint növekedésével folyamatosan növekvő LH hormont ), az ovuláció és az azután következő 48 órás időszakot, melyben megfigyelhető termékenységed változása.

Ovulációs teszt

Mivel a tüszőből kiszabadult petesejt csak 24 óráig életképes, ezért nagyon fontos minden lehetőséget kihasználni, hogy megállapítsuk az ovuláció időpontját. Ebben segítségünkre szolgálhat többek közt az ovulációs teszt is.

Egy kis magyarázat: külsejét és használatát tekintve, a gyógyszertárban kapható, általában öt darab tesztcsíkot/tesztkazettát tartalmazó ovulációs teszt hasonló a terhességi teszthez, melyre vizeletet csöppentve behatárolható az ovuláció időpontja. A tesztelést érdemes az ovuláció  várható időpontja előtt két nappal elkezdeni, és amikor pozitív a teszt, indulhat az akció.

 

Kitapintással a sikerért

Az ovuláció kitapintása kiváló eszközként szolgál a „remek időzítés” eltalálásához, ezért, még ha ellenérzést is vált ki maga a módszer, érdemes átgondolni alkalmazását a sikeres babaprojekt érdekében.

A méhnyakváladék a havi ütem, vagyis a menstruációs ciklus során folyamatosan termelődik. Mennyisége és minősége a hormonműködés változásai folytán mindvégig módosul, így a váladék folyamatos megfigyelésével a ciklus egyes szakaszait remekül fel lehet ismerni.

Hőmérőzés

A testhőmérsékleti görbéből megállapítható az ovuláció sikeressége, ezáltal a hormonok megfelelő működése, ami nem csak az orvos számára szolgál hasznos információként, hanem a babaprojekt női szereplőjének is segít eligazodni saját testének működésén.

Egy kis magyarázat: még mielőtt belekezdenénk,fontos tudni, hogy minden alkalommal reggel, közvetlenül ébredés után, a nyelv alatt végezzük a testhőmérséklet mérését, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, így lesznek az eredmények a legpontosabbak.

A testhőmérséklet közvetlenül ovuláció előtt hírtelen leesik, majd ezt követően megemelkedik.

Virágzó találka

A petesejt a hozzá eljutott spermiumnak engedélyt adva behatol.

Ennek következtében ostora leszakad, teste megduzzad, egyesül a petesejt magjával, majd a nő 23 kromoszómája összekapcsolódik a férfitól származó 23 kromoszómával, és létrejön a 46 kromoszómaszámmal rendelkező zigóta.

Remek időzítés

Abban a pillanatban, amint bekövetkezik az ovuláció – vagyis megreped a tüsző, az érett petesejt a petevezetékbe kerül, ahol átlagosan 1,2 mm-t halad előre percenként. Megfelelő esetben a spermiumok a méh felé haladnak, majd a petevezetékben rá is találnak a petesejtre.

Fogantatás szempontjából a legmegfelelőbb időzítés az ovulációt megelőző 72 óra, valamint az ovulációt követő néhány órában (maximum 24 órán belül) van, tehát ekkor kell az együttlétnek bekövetkeznie ahhoz, hogy sikeresen létrejöjjön az áldott állapot.

A kielégültség fontos szerepe

A sikeres fogantatás egyik fontos eleme az orgazmus.

De miért is?

Természetesen a férfiak orgazmusa nélkül nem jöhet létre a megtermékenyülés, ugyanis orgazmus alkalmával  a férfi nemi szervekben lejátszódó izom-összehúzódásoknak köszönhetően következik be az ondóváladék kilövellése.

Nők esetében a fogantatás létre jöhet orgazmusuk nélkül is. Viszont abban az esetben, amikor a nő is kielégül, méhösszehúzódások következnek be, melyek vákuum-szerű szívó hatást okoznak, így gyakorlatilag felszippantják a spermiumokat, lecsökkentve ezzel hosszú ideig tartó utazásukat, megkönnyítve a fogantatást.

Fogantatás lényeges tényezői

Ismerkedjünk meg a természet egyik csodájával, vagyis az emberi élet létrejöttével.

Kezdjük mindjárt az alapoknál, vagyis a petesejt és a spermium bemutatásával, ugyanis nélkülük ez a csoda nem jöhet létre. Lássuk csak: a petesejt viszonylag nagy méretű, vagyis szabad szemmel is jól látható kis pötty, kizárólag X kromoszómákat hordozva. Míg a spermatozoidák a petesejtekhez viszonyítva elenyésző méretűek, és Y kromoszómával is rendelkeznek, így ők határozzák meg, hogy a két sejt egyesülésekor milyen nemű, azaz kisfiú vagy kislány növekszik majd a pocakban. 

Havi ütemed fontossága

Abban az esetben, ha nem csak a véletlenre bízod az események alakulását és tudatosan tervezel babát, nagyon fontos tisztában lenned a havi ütemeddel (menstruációs ciklusoddal) és a fogamzó képesség jól észlelhető jeleivel.

Felkészültél a nagy kalandra?

Úgy gondolod elérkezett az a pillanat, amikor babát szeretnél és mostani életedből már csak az anyaság hiányzik?

Készülj fel életed legnagyobb kalandjára!

Eddigi életed során először fogod megtapasztalni, milyen érzés az, amikor egy új élet növekszik benned. Ebben az időszakban fog érni a legtöbb meglepetés is.

Várandósságod alatt olyan mértékű fizikai és érzelmi változásokon mész keresztül, melyeken magad is meglepődsz majd.

Pages