Petesejtadományozás

A meddőség kezelésének egy ritkábban emlegetett formája a petesejt adományozása.

A módszer azon pároknak jelenthet segítséget, akiknél a teherbeesés akadálya a női partner részéről jelentkezik, ami petefészek elégtelenség, vagy a petesejtek eltérései formájában nyilvánul meg.

Embrióadományozás

Abban az esetben, ha a babát akaró párnak a férfi, vagy a nő oldaláról nincs lehetősége saját embrió visszaültetésére –vagyis a mesterséges megtermékenyítés egyik formájára sem, még mindig bízhatnak a spermium-, vagy az embrióadományozásban.

A spermabankokból anonim módon lehet ismeretlen donortól spermához jutni. A donor bizonyos tulajdonságainak megismerésére van lehetőség, de másra nem. Erre akkor van szükség, ha a férfi hímivarsejtjei nem alkalmasak a megtermékenyítésre.

Mesterséges megtermékenyítés lépésről lépésre

A mesterséges megtermékenyítés a meddőség akadályának egyre gyakoribb előfordulása miatt évről évre több párt érint.

Ezek eljárások olyan orvosi beavatkozások, amelyek során mesterséges úton, külső beavatkozások, technikák alkalmazásával teszik lehetővé, hogy egy terhesség létrejöjjön.

Számos kérdés, kétely felmerülhet az érintettekben a folyamat elkezdése előtt.

Az alábbiakban ismertetésre kerül a mesterséges megtermékenyítés alapvető lépései:

Testen kívüli eljárások

A testen kívül végzett beavatkozásokat egészen az embriók osztódásának fázisáig mesterséges körülmények között hajtják végre. Az ilyen típusú kezeléseket többnyire az indokolja, ha a pár valamely tagjánál felfedezhető valamilyen komolyabb, terméketlenséghez vezető eltérés.

A testen kívüli eljárásoknak három típusa ismert:

Méhen belüli beavatkozás

A legkíméletesebb mesterséges megtermékenyítési mód az inszemináció, mely egy asszisztált reprodukciós eljárás.

A kezelés során a leendő kismamánál először a lehető legkíméletesebb módon, hormonkészítményekkel peteérésre késztetik a szervezetet. Ezt követően a tüszők érését folyamatos megfigyelés alatt tartják ultrahangos vizsgálattal, majd a legalkalmasabb érettségi állapotban kiváltják a tüszőrepedést.

Mesterséges megtermékenyítés

Európában a kapcsolatok 25 százalékában egy éven belül nem jön létre a kívánt várandósság, de csupán csak 15 százalékuk keres orvosi segítséget.

Ennek egyik oka az értesületlenség, így sokan még azt sem tudják pontosan, hová, kihez fordulhatnak gondjaikkal.