Férfi meddőség okai

Undefined
Kép forrása: 
123rf

A férfi meddőség okainak feltárásakor általában négy csoportot veszünk alapul:

 1. Hormonális okok

Hormonális alapon létrejövő férfi meddőség kialakulhat a normális nemi működésért felelős idegi és hormonális hatásokat szabályzó szervek (hypotalamusz és agyalapi mirigy) megbetegedései – gyulladás, daganat… stb. következtében. Ugyanakkor a hormonháztartás egyensúlyának felbomlása által a herék hormontermelő funkciója sérül, a tesztoszteron férfi hormon szintje csökken, így a spermiumok nem tudnak megfelelően termelődni.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, mely elsősorban befolyásolja a spermiumok termelődését, de felelős a másodlagos nemi jellegek (hangmélység, testszőrzet, libidó…) és a viselkedés kialakulásáért, valamint az izmok és csontok állapotáért is. Normál szintje 10-30 nmol/L.

Termelődését számos tényező befolyásolja (pl. túlsúly, szteroidok túlzott bevitele, korábbi sugárkezelés, egyes betegségek stb.).

Nagy figyelmet kell tulajdonítani a hormonszint normál értékére, ugyanis a férfi meddőség kialakulásának egyik gyakori okát képezi.

 1. Veleszületett rendellenességek

 • Fontos megemlíteni, hogy a férfiak nemi kromoszómái egy X és egy Y kromoszómából tevődnek össze (XY), míg a nőké két X kromoszómából (XX). Nemzőképtelenséget okozhat az is, ha a férfi nemi szervek és jellegek méhen belüli kialakulásában a kromoszómák számbeli vagy szerkezetbeli eltérést mutatnak. Szerencsére ez igen ritkán fordul elő.

 • Esetenként előfordulhat rejtettheréjűség, amikor a herék nem szállnak le a herezacskóba, tehát a herék egyike vagy mindkettő a lágyékcsatornában illetve a hasüregben marad (pubertás korig ez gyógyszeres és sebészeti beavatkozással kezelhető, utána már károsodhatnak a spermatermelő sejtek).

A herezacskó falában futó vénák tágulata is meddőségek okozhat.

Ebben a két esetben a here az ideálisnál melegebb környezetbe kerül (hasüreg vagy lágyékcsatorna, illetve a kitágult vénában keringő vértöbblet melegsége), így előnytelen feltételeket teremt a spermiumok termelődéséhez.

 • A férfi szervezetében előfordulhat olyan immunállapot, mely megakadályozza a spermiumok érését – Spermatogenetic arrest.

 • Kivételes, ritkán előforduló esetekben előfordulhat a tesztoszterontermelő Leidig – sejtek herékből való hiánya is – Sertoli sejt szindróma.

 1. Mechanikai akadályok

Némely esetben a férfi ivarszervekben található csövek, illetve vezetékek elzáródhatnak, így a spermiumok nem tudnak bejutni a hüvelybe. Ezeket a nehézségeket általában sebészi úton kezelni lehet.

 • Ejakulációs utak elzáródása: melyet okozhat összenövés vagy hegszövet.

 • Mellékhere elzáródása: melyet okozhat fertőzés, de lehet veleszületett rendellenesség is.

 • Ércsomós heresérv: a herékben kialakuló visszér által a felgyülemlett vér megnöveli a herék hőmérsékletét, ami leállítja a spermiumtermelődést. Az esetek 25%-ában ez okozza a férfiak meddőségét.

 1. Lelki tényezők

A férfi meddőséget manapság leggyakrabban pszichikai tényezők okozzák. A rohanó életmód, a kiegyensúlyozatlan párkapcsolatok, a sok stressz, alkoholizmus és itt sorolhatnánk, mind a nemzőképesség csökkenéséhez vezetnek (ez legtöbbször a hímvessző merevedési zavarában mutatkozik meg).

 1. Egyéb okok

 • A spermiumok nem megfelelő fejlődése és termelődése

 • A spermiumok nem megfelelő mozgása

 • Ejakulációs gondok

 • Gyulladás és daganatos megbetegedések

 • Kémiai hatások, sugárzás

A spermiumok nem megfelelő fejlődése és termelődése

Ahhoz, hogy létrejöjjön a fogantatás, a férfi szervezetében zökkenőmentesen kell lezajlania néhány fontos folyamatnak: először is a hím ivarsejtek (spermiumok) a herezacskóban elhelyezkedő herékben termelődnek. Itt nagyon fontos megemlíteni, hogy a spermiumok termelődése 34°C hőmérsékleten a legintenzívebb, az ennél melegebb már gátolja ezt a folyamatot.

A herékben termelt spermiumok a mellékherében tárolódnak, ahonnan közösülés és ejakuláció által az ondóvezetéken és a prosztatán keresztül a húgycsőbe folytatódik, és a húgycsőnyílással fejeződik.