Dohányzás férfi szempontból

Undefined

Doktor Czeizel Endre egyik tanulmányában többek között arról ír, hogy a babaprojekt sikerességének egyik fontos feltétele a leendő apa kezében van, mégpedig, hogy letegye a cigit, mivel a dohányzás az ondósejt termelés első számú ellensége.

Jó tudni: Kutatások szerint az elmúlt ötven évben a férfiaknál az ondósejtek száma igencsak megcsappant, átlagosan a felére csökkent. Ebből kifolyólag nagyon fontos ezek megóvása a további csökkenéstől.

 

A fő bűnös a cigarettában található nikotin, amelynek érösszehúzó hatása van. Több következménye is lehet a dohányzó férfire:

  • az erek elveszítik a rugalmasságukat
  • később érszűkülettel és érelmeszesedés alakul ki
  • majd merevedési gondok, melyeknek lelki tünetei is jelentkeznek
  • tartós nemzőképtelenség – impotencia is kialakulhat

De nem csak azért jöhet össze nehezebben a baba egy dohányos apajelölttel, mert technikai akadályok adódhatnak. A cigi a spermiumok mennyiségére és minőségére is kihatással van.

A cigi hatása:

  • lecsökkenti az amúgy sem túl sok spermiumok létszámát (a nikotinfüggő férfinak jó eséllyel mintegy 15 %-kal kevesebb ondósejtje van, mintha nem dohányozna, ráadásul ezek közül nem mind egészséges)

Fontos tudni: A dohányzó férfiaknál a viszonylag kevés spermium között több a rendellenes alakú és méretű, illetve genetikailag károsodott spermium, mint a nem dohányzó férfiaknál.

  • a dohányfüst a spermiumok mozgását is rontja, így azok lassabbak lesznek, mint nem dohányzó férfiak esetében
  • amennyiben dohányos apától fogan meg a kisbaba, nagyobb az esélye a várandósság idején bekövetkező vetélések kockázatának

Fontos tudni: Egy tanulmány szerint a halva születés 23 %-kal, a születési hibák pedig 13 %-kal gyakrabban fordulnak elő olyan anyáknál, akik dohányossal élnek együtt, vagy esetleg dohányfüstös környezetben dolgoznak a várandósságuk alatt.

  • a dohányos szülők babáinál gyakrabban fordul elő bölcsőhalál, mivel a pocakban töltött idő alatt, illetve már újszülött korban beszívott nikotin megzavarja a babánál az alvás szabályozását

Minden apajelöltnek legkésőbb a tervezett gyermekáldás előtt három hónappal abba kellene hagynia a dohányzást. Ezzel egyrészt sikerül felduzzasztania a spermiumok mennyiségét, másrészt egészségesebbek lesznek, tehát az esélyek a fogantatásra jelentős mértékben megnőhetnek.

Mielőtt meddőségi központ felkeresésére kerülne sor a fogantatás akadályaival, az első lépés a dohányzásról történő leszokás. Már csak azért is, mert ha a későbbiekben mégis sor kerülne valamilyen fogantatást elősegítő beavatkozásra, a leendő apa dohányzása jelentősen csökkentheti ezen eljárások sikerességét.