Mozogj rendszeresen várandóssan is!

A várandós kismamik közül sokan felhagynak a sportolással vagy bármely aktivitással, amint bebizonyosodik, hogy áldott állapotban vannak.

Márpedig várandósság alatt is nagyon fontos a rendszeres mozgás!

A várandósság természetes velejárója a hízás, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi lesz a plusz kilók száma, ugyanis, ha az indokoltnál többet hízik a kismama, az megnöveli a magas vérnyomás, az esetleges szívproblémák és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ráadásul még nő annak az esélye is, hogy a gyermek nagyobb korában túlsúlyos vagy cukorbeteg lesz.

Kutatások igazolják, hogy a várandósság következtében felmerülő ólmos fáradtság leküzdésében óriási szerepet játszik a rendszeres testmozgás! Ugyanakkor segít a nyugodt alvásban, az energiaszintet is növeli, és segít a kismama testének könnyebb alkalmazkodásában a várandóssággal járó változásokhoz, melyek fokozott terhelést rónak az izmokra, ízületekre és a gerincre is.

A progeszteron hormon várandósság alatt nagyobb mennyiségben termelődik a kismama szervezetében. A hormonnak izomlazító hatása van, így segít a testnek felkészülni a folyamatosan növekvő magzat méreteinek alkalmazkodására, viszont az emésztőrendszer izmait is ellazítja, aminek következtében az étel lassabban halad át a beleken székrekedést okozva ezzel. A sok folyadékbevitel és a rostdús ételek fogyasztása mellett kifejezetten ajánlott a rendszeres mozgás is, mely hozzájárul a minél kevesebb gondok kialakulásához.

Fontos megemlíteni, hogy a várandósság sok kismamánál stresszel, szorongással jár, ami hosszú távon akár vetéléssel vagy koraszüléssel is végződhet. A mozgás hatására a szervezet több endorfin és szerotonin termelődését biztosítja, ami sokat segíthet a kismama hangulatának javításában.

A várandósság alatt végzett rendszeres testmozgás, kutatások szerint megkönnyíti, illetve lerövidíti a vajúdást, és kisebb eséllyel lesz szükség a szülésnél bármilyen külső beavatkozásra. A mozgás a gyorsabb felépülésben is segít a szülés utáni időszakban.