Mikor kell szakemberhez fordulni mozgásfejlődés során?

Kép forrása: 
shutterstock

Az előzőekben részletesen ismertettük, hogy az otthoni gyakorlás - ösztönzés csak az alapvetően szabályos fejlődésmenetű gyermekeknél lehet eredményes, ugyanakkor súlyosabb gondok esetén szakemberhez kell fordulni.

A tájékozottság mellett minden szülőt arra biztatnánk, hogy hallgasson a megérzéseire. Ha úgy érzi, hogy valami nem stimmel gyermeke fejlődésével, akkor érdemes a korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberekhez fordulni, csak ők lesznek ugyanis azok, akik megfelelő kompetencia birtokában szakvéleményt tudnak adni a baba fejlődéséről.

 

Mi az, amire a szülőknek figyelniük kell?

  1. Az 1 hónapos csecsemők ugyan tehetetlenek, de van egy bizonyos fokú tartásuk, és belesimulnak az őket tartó személy karjába.

Gondot jelez: ha testüket állandóan és túlzottan megfeszítik, vagy éppen ellenkezőleg, nincs tartásuk, izmaik petyhüdt, tónustalan.

  1. A 2 hónapos csecsemők elkezdik hason fekvésben emelni, illetve átfordítani a fejüket.

Gondot jelez: ha erre nem tesznek kísérletet, vagy csak egy irányba tudják elfordítani. Szintén szakember segítségére van szükség bármilyen egyéb „féloldalasság” esetén, pl. ha a gyermek az egyik oldalon található végtagjait kevesebbet, vagy nem mozgatja, illetve ha a fejét ferdén tartja, vagy bármelyik más testrészén kényszertartás észlelhető.

  1. A 3-4 hónapos picik már ügyesen emelik magukat hason fekvésben, lábuk elnyúlik, és ha ülésbe húzzák őket, megtartják a fejüket.

Gondot jelez: ha hasalás közben még mindig hiányzik a fejemelés, a lábak pedig felhúzottak, illetve ha ültetés közben hátraesik a fej, vagy megtartott, de ferde.

  1. Az 5 hónapos gyerkőcök már biztosan fel tudnak támaszkodni hasalásból.

Gondot jelez: ha eközben nem nyitják ki a tenyerüket, illetve ha szinte állandóan ökölbe szorul a kezük, valamint nem kezdik megfogni a tárgyakat. Szintén szakember segítségére van szükség, ha a baba egyik vagy mindkét oldali végtagját hanyagolja.

  1. A 6 hónapos babák megkezdik a helyváltoztató mozgások valamelyikét. Innentől kezdve egyre nagyobb különbség fedezhető fel a gyerekek fejlődésében.

Gondot jelez: ha a baba a 6. hónap végéig egyik irányban sem kezd el forogni, ha a 8. hónapban nem kúszik, és 18 hónapos koráig nem indul el.