Remek időzítés

Abban a pillanatban, amint bekövetkezik az ovuláció – vagyis megreped a tüsző, az érett petesejt a petevezetékbe kerül, ahol átlagosan 1,2 mm-t halad előre percenként. Megfelelő esetben a spermiumok a méh felé haladnak, majd a petevezetékben rá is találnak a petesejtre.

Fogantatás szempontjából a legmegfelelőbb időzítés az ovulációt megelőző 72 óra, valamint az ovulációt követő néhány órában (maximum 24 órán belül) van, tehát ekkor kell az együttlétnek bekövetkeznie ahhoz, hogy sikeresen létrejöjjön az áldott állapot.

A tökéletes időpont megválasztására számos segítség van (ovulációs teszt, hőmérőzés, ovuláció kitapintása). Mindenképpen akkor érdemes szeretkezni, ha a méhnyák átlátszó, tojásfehérjeszerű váladék, a testhőmérséklet egy-két fokkal leesik, a méhszáj pedig nehezen elérhető.

Ha a szeretkezés „remek” időzítésben történik, akkor a férfi orgazmusát követően az ondóváladék a méhszájhoz kerül, mely  nyitva áll a spermiumok beengedéséhez, a tojásfehérje szerű méhnyakváladék pedig elősegíti a könnyebb előrejutásukat.

A több millió spermatozoida mindössze 1%-a tud átjutni a kapun, ezekből is csak nagyon kevés jut el a petesejtig, annak ellenére, hogy a méhben megfelelő közegben vannak, a  többi pedig elpusztul a savas állagú hüvelyben, eltévednek, rossz irányba indulnak.

Amennyiben az időzítés nem megfelelő, a méhszájat elzáró méhnyakváladék elméletileg átjárhatatlan állagú, így esélytelen a spermák átjutása. 

Habár a petesejt csak 24 órát életképes, a spermiumok megfelelő élettani körülmények közt akár néhány napig is életben maradnak (körülbelül három napot életképesek - a gyakori ejakuláció csökkentheti a spermiumok számát és nemzőképességét, így a megfelelő minőség és mennyiség elérése érdekében lényeges ezt az információtis észben tartani), így érdemes az ovulációt megelőző 72 órában  és az ovuláció napján is próbálkozni a pocaklakó költöztetésével. Ez utóbbi időzítése a legfontosabb!