Szexuális élet várandósan

A várandósság élettani folyamat, teljesen természetes állapot egy nő életében, melyre komplikációmentes esetben a nem élet nincs semmilyen káros hatással.

Önmagában a várandósság nem kívánja az intim együttlétek elhanyagolását.

Ugyanakkor azonban a bekövetkező hormonális, testi és lelki változások nagymértékben befolyásolhatják a szexuális életet, mint az anya, mint az apa részéről.

A várandósság alatti szex kérdése pontosan egy olyan téma, amely terén a többség ismeretei hiányosak.

 • Szexuális élet az első trimeszterben

Az első trimeszterben a hirtelen megváltozott hormonháztartásnak köszönhetően a kismama hangulata igen hullámzó lehet. A hormonok tombolásának egyik tünete a libidó, azaz a szexuális vágy csökkenése a kismama részéről. Ezt általában további testi tünetek is jellemzik, legtöbbször a nagyfokú fáradtság, a megnövekedett alvásigény, az esetleges rosszullétek, a sok esetben fellépő hányinger, hányás, így csökken a nemi vágy is, ami teljesen normálisnak mondható ebben az időszakban.

A férfiak részéről ilyenkor a megértő, támogató magatartás az előnyös hozzáállás. Az anya szervezetében ekkor tapasztalható változások természetes folyamatnak mondhatók, a legtöbb férfi mégis aggódik párja és leendő gyermeke egészségéért, így sokszor nem kezdeményezik a szexuális kapcsolatot az első három hónapban.

 • Szexuális élet a második trimeszterben

A második trimesztert a kismamák kivirulása jellemzi. Általában a 14. hét tájékán a rosszullétek elmúlnak, az életerő visszatér, és a pocak sem akkora még, hogy a mozgást megnehezítse. Ilyenkor a várandósok többsége szexuálisan aktívabb, mint az áldott állapot előtt. A párkapcsolat férfi tagja legtöbbször örömmel veszi a változást, ám vannak olyanok is, akik a várandósság alatt inkább féltik, és óvni szeretnék kedvesüket mindentől, még a szexuális élettől is. Várandósság alatt számos változás megy végbe, amire fontos odafigyelni: a bőr és a mellek sokkal érzékenyebbek. Utóbbiak a várandósság folyamán hatalmas változáson esnek át, méretük jelentősen megnő, sokszor tapasztalható a mellek feszülése, fájdalma, a szüléshez közeledve úgynevezett előtej ürülhet. Az egyre növekvő pocakra is tekintettel kell lenni a szexuális aktus alatt, ami nagyban befolyásolhatja az egyes testhelyzetek kialakítását. Ha szükséges, akkor a párnak közösen kell kialakítania az új szokásokat, esetleg más pozitúrákat választani, stb.

 • Szexuális élet a harmadik trimeszterben

A várandósság harmadik trimeszterében, a szüléshez egyre közelebb kerülve a pocak is nagyobb lesz, ami a kismama mozgását nehezíti. Sőt, ez a fajta fizikai változás szintén csökkenti a szex iránti vágyat, ami a 30. héttől a hormonszintek változása miatt egyébként is csökken. Számos kismama a várandósság végéhez közeledve nincs megelégedve alakjával, ami lelki tényezőkön keresztül hat a libidó csökkenésének irányába. Ebben az időszakban a partnernek (a szextől függetlenül is) fontos kedvesét pszichésen támogatni, tudniillik egy nőt igazán az anyaság tesz teljessé.

A koraszüléstől való félelem miatt a párok gyakran óvakodnak a nemi élettől a terminushoz egyre közelebb kerülve. Az igaz, hogy a sperma tartalmaz olyan anyagokat, melyek méhösszehúzódásokat váltanak ki, de csak az arra hajlamos várandósok esetében következhet be koraszülés, ez a komplikációmentes esetekben nem jelent valós veszélyt.

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK:

 • Okozhat-e vetélést a szexuális együttlét vagy az orgazmus?

Számos párnál felmerül az aggodalom, hogy ha szeretkeznek, az vetéléshez vezethet, kifejezetten az első trimeszterben. Fontos tudni, hogy ezek a vetélések általában nem a szexuális együttlétek, hanem különböző kromoszóma vagy egyéb fejlődési rendellenességek miatt következnek be – ami azt jelenti, hogy semmit nem tehetünk ellenük.

Az orgazmus okozhat ugyan méhösszehúzódásokat, de ezek teljesen különböznek azoktól, amelyek a szülés során tapasztalhatóak. Amennyiben a várandósság normál lefolyású, az orgazmus nem növeli a koraszülés kockázatát, és nem indítja be a szülést, még annak várható időpontjához közel sem.

 • Okozhat-e a szexuális együttlét bármilyen sérülést a magzatnak?

A fejlődő magzat védelmét biztosítja a magzatvíz, akárcsak a nyákdugó, mely utóbbi a méhnyakat zárja a várandósság során, így szexuális együttlét alkalmával a magzatnak nem eshet baja.

 • Ajánlott óvszer használata együttlét során?

A várandósság során elkapott szexuális úton terjedő betegségek növelik azon fertőzések kockázatát, melyek befolyásolják a várandósságot és a magzat egészségét. Óvszer használata abban az esetben szükséges, ha a partnernek fertőző nemi betegsége van, vagy ha nem monogám kapcsolatról van szól, illetve ha új partnerrel létesít a kismama szexuális viszonyt a várandóssága alatt.

 • Melyik testhelyzet a leginkább ajánlott szexuális együttlét során várandósság alatt?

Bármelyik pozíció választható várandósság alatt, viszont a kényelem a fő szempont. A várandósság előrehaladtával egyre többet kell kísérletezni, hogy mindkét fél számára megfelelő legyen a póz. Háton fekvés helyett inkább az oldalsó, a partner előtti vagy fölötti helyzet ajánlott. Bátran lehet a kreativitást használni!

 • Megengedett-e az orális és anális szex?

Várandósság alatt az orális szex biztonságos. Egyetlen dologra kell csak figyelni: a partner ne fújjon levegőt a hüvelybe, mivel ritkán, de megeshet, hogy a levegő elzár egy véredényt, mely életveszélyes lehet, mint az anyára, mint a magzatra.

Az anális szex nem javasolt várandósság alatt, mivel fertőzést okozó baktériumoknak nyithat utat a hüvely felé.

 • Szülés után mennyi idő elteltével lehet elkezdeni a szexuális életet?

A szervezetnek pihenésre, regenerálódásra van szüksége, akár természetes úton történő szülésről van szó, akár császármetszésről. Ajánlott hat hétig tartózkodni a nemi élettől. Legalább ennyi időre van szüksége a méhszájnak, illetve a különböző hegeknek a gyógyulásához. Amennyiben a megszült kismama úgy érzi, készen áll a szexre, azt finoman, óvatosan ajánlott elkezdeni, és fontos gondoskodni a megfelelő fogamzásgátlásról is.

 Várandósság során van néhány olyan állapot, amikor a nőgyógyász a nemi élettől való tartózkodást tanácsolja, vagy meg is tiltja azt. Amennyiben erre szükség van valamilyen kockázati tényező miatt, azt minden esetben megbeszéli a leendő szülőkkel. Ilyen állapotok lehetnek a következők:

 • Előző várandósság a korai időszakban spontán vetéléssel fejeződött vagy esetleg ez többször ismétlődött

 • Előző várandósság során koraszülés fordult elő

 • A jelenlegi várandósságnál a koraszülés veszélye fokozott

 • Hüvelyi fertőzés esetén

 • A várandósság folyamán vérzés, medence- és/vagy hastáji fájdalom lép fel, akár görcsök kíséretében

 • A méhszáj nyitott állapota esetén

 • A magzatburok megrepedt állapota vagy a magzatvíz szivárgása esetén

Nagyon fontos, hogy a pár a szexualitással kapcsolatos félelmeit egymással megossza és azokat megnyugtató módon megbeszélje.