5 tanács lázas gyermek esetén

Egy kutatás szerint a szülők nagy része egyáltalán nem tudja, mi is pontosan a láz.

Sajnos sokan meg vannak arról győződve, hogy már a 38 fokos testhőmérséklet is agykárosodást okozhat.

Pedig a láz természetes jelenség!

Az immunrendszer válasza a fertőzésre, és bizonyos fokig a beteg jó barátja.

A normálisnál magasabb testhő megöli a vírusokat, bacilusokat és ezzel felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

  1. Ne takarjunk be vastagon, és ne öltöztessük meleg pizsamába!

Ezzel is segíthetjük, hogy a szervezete minél több hőt leadjon, és magától is lejjebb kússzon a láza.

A jó szülők 8 aranyszabálya

A következő néhány sor túl sok újdonságot nem tartogat egy gyakorlott anya (vagy apa) számára, viszont létezik néhány olyan aranyszabály, amit időről időre fel kell eleveníteni ahhoz, hogy a szülők gyermeküknek nap, mint nap a tőlük telhető legtöbbet adják.

A legtöbb szülő csak teszi a dolgát, amit az ösztönei, az esze és a szíve diktál, hiszen idő sincs arra, hogy folyamatosan felülvizsgálja a tetteit, vagy hogy éppen helyesen cselekedett-e.

Amennyiben mégis létezne egy lista, ami alapján lecsekkolható lenne, hogy mennyire tesz meg mindent a lurkó(k)ért, valahogy így nézne ki:

Bababőr ápolása természetes anyagokkal

Minden szülő elsődleges célja, hogy gyermeke egészséges környezetben növekedjen, és ily módon babájának  egészségét  megőrizze.

Ide tartozik a baba bőrének ápolása is. Alapvető ápolási cél, hogy a baba bőre tiszta és egészséges legyen.

Rendszeres ápolással megakadályozható a bőrirritáció, ami csakis megfelelő higiéniával érhető el, jobban mondva olyan termékek használatával, amelyek a baba gyengéd érzékeny bőrének megfelelnek. Mivel a bababőr kimondottan érzékeny, fontos a természetes anyagok, termékek használata minden kémiai anyagok nélkül.

A babaápolás alatt értetendő:

-napi higiéna karbantartása

-a bőr védelme és ápolása

-körömápolás

Koszmó kezelése néhány lépésben

Koszmónak nevezzük a baba vagy kisgyermek fejbőrén keletkező sárgás - barnás lerakódást, mely a bőrmirigyek faggyújából és elhalt hámsejtekből áll.

A koszmó lényegében a bőrgyulladás egy megjelenési formája. Gyakran csak kis területet érint, de előfordul, hogy az egész hajas fejbőrön tapasztalható, sőt, időnként igen vastag, zsíros és kellemetlen szagú is lehet.

Tévhit, hogy csak kisbabákat érint, hisz óvodás korú gyermekeknél is előjöhet.

Köldökcsonkápolás néhány lépésben

A köldökcsonk először megrémisztheti az újdonsült édesanyákat, pláne, mikor látják, hogy a csecsemős nővérke után, nekik mennyivel „ügyetlenebbül” megy az ápolása.

Az első és legfontosabb, hogy tiszta és száraz maradjon.

A köldökcsonkot a rajta lévő var óvja a fertőzésektől, így a csonk leesésig fontos, hogy fürdetésnél ne érje víz. A csecsemőt a karon úgy kell tartani, hogy a pocakja felső része ne kerüljön víz alá.

Babafürdetés néhány lépésben

Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek. Gyengédségről, boldog együvé tartozásról árulkodnak, a tisztálkodás voltaképpen csak ürügy.

Pelenkázás néhány lépésben

Teljesen normális, ha aggodalmaskodunk a kicsi hazahozatalát illetően. Nem mi leszünk az első kismamák, aki még sosem cserélt pelenkát vagy öltöztetett fel kisbabát kezes-lábas alvóruhába. A legtöbbünknek meg kell tanulni ezt a feladatot és mindnyájan követünk el hibákat.

Igaz, a várandós iskolákban tanítják (ugyan nem élő babán) és jó esetben, a kórházban is megmutatják a pelenkázás rejtelmeit. Ugyanakkor a kórházból kikerülve, otthoni körülmények közt adódhatnak akadályok, felmerülhetnek kérdések a hogyan továbbiról. Semmi pánik, ez teljesen természetes!

A csecsemő gondviselése – első napok

A gondolat, hogy végre hazamehetnek a kórházból, vegyes érzésekkel tölti el az anyákat. Még akkor is, ha a babánk egy percet sem tölt a csecsemőosztályon, nagy biztonságérzetet ad, hogy bárkinek szólhatunk, ha segítség kell a baba körüli teendőkben. De mi van ayután, otthon?

Az első néhány napban rengeteg kérdés merül fel az újszülött ápolásával kapcsolatosan először szült édesanyáknál. Ez teljesen normális, hiszen az új élethelyzet rengeteg kihívást, ismeretlen helyzetet hoz magával, és a csecsemő is szinte folyamatos gondviselést igényel.