11. nedelja trudnoće

11. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 29

11-nedelja_trudnoce

U 11. nedelji trudnoće javljaju se neki novi simptomi, najčešće zbog hormonskih promena, koje trudnice na različite načine doživljavaju. U ovom periodu preporučuje se odmor, bez obzira što do sada trudnica nije imala posebno potrebu za to.

 

Razvoj ploda u 11. nedelji

U 11. nedelji plod kreće u nagli rast. To znači da uprkos tome što je plod svega oko 5 cm dužine i oko 8 grama težine, do 20. nedelje dostićiće oko 15 cm dužinu i oko 250 grama težinu. Za ovakav rast potreban je rast broja i dimenzija vena u posteljici, koje obezbeđuju ishranu ploda, kojem glava izgleda irrealno velika, pošto čini polovinu dužine tela. Na kraju nedelje primetiće se i spoljašnji polni organi, iz pupoljka za genitalije formira se penis kod dečaka, a kod devojčica  klitoris i velike usne.

11-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 11. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
16 (+/-2,0) mm

HC (obim glave):
59 (+(-15) mm

AC (obim stomaka):
52 (+/-10) mm

FL (dužina butne kosti):
8 (+ /-2,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene iz prosečne australijske populacije, S. Campbell Westerway

 

Telesne promene u 11. nedelji trudnoće

U ovom periodu moguće su jake glavobolje zbog hormonskih promena ali sa manjom pažnjom one se mogu preduhitriti (ukoliko glavobolju prati i povišena temperatura, ili joj se pridružuje i smetnje u vidu, eventualno natekne lice i ruke, tada se hitno treba obratiti lekaru). Promena raspoloženja je rezultat velikih hormonskih promena, koja negativno pogađa ne samo trdunicu već i njeno okruženje, dok sazreva posteljica paralelno se menja mesto proizvodnje hormona i tako će se za nedelju – dve ublažiti i tegobe.

Uobičajeni simptomi u 11. nedelji trudnoće

  • povećan apetit
  • osetljive i bolne grudi
  • povećana proizvodnja gasova u crevima
  • mučnina, povraćanje
  • nadimanje
  • vrtoglavica
  • učestalo mokrenje

Promene životnih okolnosti

Mnoge trudnice za vreme drugog stanja, čim stomak počinje da raste, opterećuju dobronamerni i netraženi saveti, kao što su: „jedi puno šargarepe da bi dete imalo dobar vid” ili „kretanje, odnosno fizička aktivnost šteti bebi” „jedi za dvoje, jer bebi treba hrana”. Dakle, ovakvi saveti u ovom stanju nisu potrebni, pogotovo ne trudnici, koja je već rađala. Ovakvi „saveti” mogu da uplaše trudnicu i zato se prepuručuje da se ovakve teme izbegavaju kulturno: „hvala  lepo dogovoriću se sa svojim lekarom” ili „dogovorićemo se posle porođaja”.

Trudnice koje još rade dok očekuju bebu, pogođene su svim neprijatnostima koje mogu nastati na radnom mestu zbog trudnoće.

Pregledi u 11. nedelji trudnoće

Ukoliko je prvi trudnički pregled urađen u 8. nedelji, sledeći bi trebalo da se obavi u narednoj nedelji. Istovremeno, ova je prva nedelja, kada se već može uraditi test za Down-sindrom i za 18. trisomu (ekstra hromosom, koji je uzrok mentalnih smetnji i retardiranosti). Preporučuje se da se test uradi između 11.-14. nedelje. Prilikom analize u uzorku krvi ispituju prisustvo specifičnih belančevina, zatim dobijene rezultate upoređuju sa rezultatima ultrazvučnog pregleda, gde se ispituje prisustvo ekstra tečnosti iza nervne cevi. Postoje testovi, kojima se upoređuju rezultati ovih analiza sa rezultatima krvne analize urađene u 15.-16. nedelji.

USKLAĐIVANJE OBAVEZA

Za trudnica koja ide na posao korisno će biti ako nauči kako da uskladi posao i kućne obaveze. Ovo se posebno odnosi za prvi i treći tromestar, kada trudnoća može otežati život trudnice i zahteva više pažnje. Kako bi se lakše prebrodio ovaj period, može pomoći, jedna dobra priprema za porođaj roditeljstvo. Usvajanje nekoliko dobrih saveta u svakodnevni život može vam olakšati ovaj period:
• Morate se pametno prijaviti za preglede: pre posla ili u toku pauze za ručak, obavite test krvi, preglede ili ultrazvuk, jer je buduća majka često umorna nakon posla i treba joj odmor. Međutim, ako ne ide drugačije, nego samo tokom radnog vremena, važno je unapred obavestiti poslodavca i to dokazati odgovarajućom dokumentacijom.
• Setite se da ne zaboravite: ako se tako čini da trudnica gubi moždane ćelije tokom trudnoće - to je normalno, delovanje hormona može se smatrati odgovornim.

Šta činiti u 11. nedelji trudnoće

  • Preporučuje se dnevna nega odgovarajućim kremama za zategnutu kožu na stomaku, butinama i struku da bi se ublažilo isušivanje i svrab kože. 
  • U 11. i u 13. nedelju trudnoće izvršenim genetskim ultrazvučnim pregledom, kojim se između ostalog,  analizira debljina brazde potiljka, zdrav razvoj udova kao kičmenog stuba – o svemu ovome treba razgovarati sa izabranim ginekologom.

1. Savet - 11. nedelja trudnoće

U ovom periodu korisno je posebnu pažnju posvetiti svakodnevnoj zdravoj ishrani, što je veoma važno i za naredni period. Tu svakako treba navesti unos tečnosti 2 litre dnevno, duži odmor i izbegavanje stresnih situacija.

2. Savet - 11. nedelja trudnoće

Ako buduća majka radi, važno je osigurati da radno mesto ne ugrožava trudnoću. Posebno je važno imati na umu da trudnica ne bi trebalo da preteruje tokom prvog i trećeg trimestra.

Važno je da trudnica zna:

Svakako treba izbegavati saune, parno kupatilo kao i vežbe u velikoj vrućini, i sve ono što bi moglo da povisi telesnu temperaturu iznad 38,8 C. Ovo važi za period trudnoće ali i za babinje.

Važno je da partner zna:

U 11. nedelji trudnoće, vreme je da se postigne dogovor, ko će nakon rođenja bebe na porodiljsko odsustvo, da li će bebu čuvati baka ili deka, a da se majka  vrati na posao nakon oporavka.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten