12. nedelja trudnoće

12. nedelja trudnoće – Kraj prvog trimestra

Broj preostalih nedelja … 28

12-nedelja_trudnoce

12. nedelja trudnoće se završava okončanjem prvog trimestra. Na trudnici su već vidljivi znaci trudnoće. Mnogi budući roditelji sada saopštavaju dolazak prinove.

Razvoj ploda u 12. nedelji

U 12.nedelji se nastavlja intenzivan razvoj mozga, glava ploda sve više liči na glavu novorođenčeta, a u ovoj nedelji formira se nos i brada. Organizam ploda prvi put počinje da izlučuje mokraću, koji se ispražnjava u plodovu vodu, creva već mogu da stanu u trbušnu šuplju, te glatki mišići počinju ritmički da rade i tako stimulišu varenje. Plod se vredno koprca i pruža svoje udove, dok će majka ove pokrete tek kasnije osetiti. Svi su glavni organi na svom mestu, mozak, nervni sistem i mišića počinju da rade. Plod je oko 30 grama i sa oko 7,5 cm potpuno ispunjava njemu namenjen prostor.

12-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 12. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
20(+/-4,0)mm

HC (obim glave):
70 (+/-15)mm

AC (obim stomaka):
63 (+/-10)mm

FL (dužina butne kosti):
10 (+/-2,5) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 12. nedelji trudnoće

Ukoliko je reč u prvoj trudnoći, onda u ovom periodu stomak počinje da raste u svakom pravcu, – a ukoliko nije prva trudnoća, tada se malo ranije primećuje i materica je veličine grejpfruta, a grudi su prilično napete i intenzivno rastu. Na kraju prvog trimestra ređe se javlja mučnina i jutarnja slabost, te se znatno  povećava apetit i karaktičan trudnički simptom – „želja“ za određenom hranom ili njihovom neobičnom kombinacijom.


Uobičajeni simptomi u 12. nedelji trudnoće

  • rasejanost, tromost, umor
  • nadimanje
  • vrtoglavica
  • glavobolja

Promene životnih okolnosti

Ukoliko trudnica još radi i nije obavestila svog poslodavca o trudnoći, krajnje je vreme da to učini. Važno je razjasniti sva pitanja koja eventualno mogu da iskrsnu, vezana za nastavak radnog odnosa.

Najveći broj parova na kraju prvog trimestra saopštava svom okruženju dolazak bebe. Vest može da izazove razne reakcije na koje budući roditelji, takođe, treba da se pripreme.

Pregledi u 12. nedelji trudnoće

U 12. nedelji se uglavnom vrši prvi ozbiljan trudnički pregled. Meri se telesna težina, krvni pritisak izvrši se analiza mokraće da bi se utvrdilo prisustvo šećera i proteina. Visok nivo šećera  može da ukazuje na trudnički dijabetes, a visok nivo proteina može biti znak za infekciju bubrega ili mokraćnih puteva. Prilikom ultrazvučnog pregleda, da bi se utvrdili eventualne smetnje u razvoju, posebno se analizira kičma bebe, meri se debljina brazde potiljka i nosna kost, a posluša se i rad srca.

Prilikom trudničkog pregleda u 12. nedelji utvrđuje se da li postoji mogućnost za neke smetnje u razvoju. Danas, već daleko manje, odnosno samo u sumnjivim situacijama se preporučuje analiza plodove vode ili amniocenteza (prilikom ove analize iz plodove vode analiziraju se ćelije ploda, kojom se utvrđuju neke genetske nepravilnosti, međutim, ovaj pregled može da izazove pobačaj, te je potrebno dobro razmisliti da li će se pristupiti ovom postupku). Kao druga opcija, umesto amniocenteze, isto to se može proveriti prenatalnim testom standardnim (neinvazivnim) vađenjem krvi iz ruke. 

SAOPŠTAVANJE SVETU LEPE VESTI!

Kada, sa kim i kako treba komunicirati o dolasku novog člana porodice? Ovo je uvek veliko pitanje za buduću majku (i njenog partnera). Naravno, ova odluka zavisi samo od njih. Da bismo olakšali, „zadatak“ moža ovo pomogne:
Saopštavanje partneru: U mnogim slučajevima partner je prisutan kada se radi test za trudnoću. Ako to nije bio slučaj, većina žena vest prvo podeli sa partnerom. Postoji mnogo slatkih, kreativnih, ponekad smelih načina za to. Definitivno je dobro znati da rano informisanje partnera o trudnoći može pomoći u donošenju odluka i rešavanju nedoumica ili problema.
Saopštavanje porodici: Često je sledeći korak izveštavanje bliskih članova porodice, posebno potencijalnih baka i deka. Ovo je zaista lep trenutak. U isto vreme, partneri bi trebalo da ih zamole da drugim članovima porodice ne saopštavaju lepu vesti, već da ovaj zadatak ostave njima.
Saopštavanje prijateljima: U mnogim slučajevima prijatelji dolaze posle porodice. Može se dogoditi da od vesti ne dođu svi u euforično stanje, što je možda zbog činjenice da oni još uvek nisu spremni za osnivanje porodice, ili možda zato što već jako žele dete, ali do sada nisu uspeli. Dobra je ideja da prvo kažete najbližim, najboljim prijateljima, a tek onda proširite krug. Kao poslednji korak bi trebalo ostaviti „društvene mreže“.
Saopštavanje kolegama na poslu: Srećne vesti se mogu i ranije saopštiti pouzdanim, gotovo prijateljskom kolegama, ali kada će da dođe vreme za druge u radnoj okolini, buduća majka treba da odmeri koliko su njeni saradnici pouzdani. Ovo može biti prilično neprijatno ako šef ili direktor sazna od nekoga drugog.

Šta činiti u 12. nedelji trudnoće

  • Preporučuje se pribaviti jastuk za trudnice – za prijatnije spavanje.
  • Obično u 12. nedelji trudnoće (a svakako između 11. i u 13. nedelje) dešava se prvi ultrazvučni pregled, a cilj je da  se ustanovi životna okolnost ploda, kao i eventualne razvojne smetnje (meri se debljina brazde potiljka, nosna kost, analiziraju kičmu ploda) – uz genetske savete.

Savet - 12. nedelja trudnoće

Ukoliko do sada na jelovniku trudnice nisu bile dovoljno zastupljene belančevine, od sada je potrebno obratiti pažnju na njih, s obzirom da njihov manjak, može da prouzrokuje oštećenje ploda, kao i smetnje u razvoju posteljice.

Važno je da trudnica zna:

Iako je tokom trudnoće ključno pitanje rast telesne težine, akcenat se treba da stavi na zdravu ishranu (ovo se odnosi i na trudnice vegetarijance).  

Ovo znači, da je skroz pogrešno shavatnje da treba jesti za dvoje!

Važno je da partner zna:

Pol bebe ginekolog, obično, saopštava tek nakon ultrazvučnog pregleda između 18. – 20.  nedelje. Ovo ne žele svi parovi, pa je dobro unapred znati. Važno je prethodno dogovoriti sa lekarom.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten