25. nedelja trudnoće

25. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – šesti mesec

Broj preostalih nedelja … 15

25-nedelja_trudnoce

25. nedelja trudnoće, tačnije blizina trećeg trimestra, sve više je vidnija na trudnici povećanjem telesne težine. Način života buduće majke se bitno menja.

 

Razvoj ploda u 25. nedelji

Srce ploda uveliko kuca kao i majke, šta više, toliko jasno da kada se nasloni uho na stomak trudnice, jasno se čuje. Plod je sve veći, dužina iznosi oko 33cm, a težina 70-80 dkg, polako ali stalno se stvaraju masna tkiva, koji će ga pokrivati posle rođenja. Razvili su se i najmanji krvni sudovi, kapilari ispod kože kao i u plućima. Organi čula se dalje razvijaju i već je sposoban da razlikuje majčin glas. Struktura kičme – 33 pršljena, 150 mišića i 1000 ligamenata kreće u intenzivan razvoj. Kosti su sve jači, a spretnost u prstima se razvija, pa tako već može prste saviti u pesnicu. Koža počinje da gubi prozirnost ali je još smežurana.

25-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 25. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
64 (+/-6,0)mm

HC (obim glave):
231 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
212 (+/-20)mm

FL (dužina butne kosti):
48 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 25. nedelji trudnoće

Majčino srce u 25. nedelji već izrazito naporno radi kako bi podržalo rastući fetus cirkulišući povećanu zapreminu krvi (zapremina krvi nastavlja da raste, dostižući maksimum u 34. – 36. nedelji). To može da dovede do osećaja lupkanja u grudnom košu, što se može pogoršati prebrzim ustajanjem i idehidriranje. Važno je posetiti lekara ako imate poteškoće sa disanjem ili bolovima u grudima.
Takođe se može javiti sindrom nemirnih nogu (RLS). Neugodan je osećaj kada imate nagon da cupkate nogama ili da se krećete. Pored toga, često se javlja i tokom spavanja, što ga čini još jednim ometajućim faktorom pravilnog odmora. RLS se javlja često zbog nedostatka folne kiseline i gvožđa, pa je poželjno uzimati takve dodatke ishrani. Ono što još može da pomaže je smanjenje unošenja kofeina, vežbanja, istezanja i opuštanja pre spavanja.

Uobičajeni simptomi u 25. nedelji trudnoće

  • Braxton Hicks kontrakcije
  • otok nogu i ruku, naduvenost lica
  • grčevi u nogama
  • sindrom nemirnih nogu
  • gorušica

Promene životnih okolnosti

Iako je do sada buduća majka mogla priuštiti sebi skoro bilo kakvu hranu, odnosno mogla je da jede bilo šta i kako je želela, nije osećala neke posebno neprijatne efekte. To u ovom periodu uglavnom više ne važi, jer je probava usporena, zbog čega se trudnice osećaju loše nakon obilnog obroka, a čak su i zatvor i prateće tegobe vrlo česti. Važno je obratiti pažnju na ishranu i korigovati je ako je potrebno.

SMANJITI RIZIK!

Veruje se da je trudnoća jedno od najlepših, najsrećnijih perioda u životu žene. To je tačno u mnogim slučajevima, ali ipak postoje buduće majke koje dožive upravo suprotno. Svaka 10. buduća majka je pogođena depresijom tokom trudnoće, koju mogu uzrokovati brojni faktori. Način života se radikalno menja tokom trudnoće. Neki to doživljavaju kao tešjoću, jer nakon mesec ili dva ne mogu da nose prethodnu odeću ili se osećaju beskorisno zbog toga što ne mogu da obavljaju svoje prethodne dužnosti. Promenjeni uslovi života takođe mogu na površinu da izvuku strahove i brige. Ovo je samo nekoliko primera koji mogu dovesti do depresije tokom trudnoće, jer je svaka trudnoća, svaka okolnost i svaka buduća majka drugačija, pa se ovaj period doživljava drugačije. Važno je odgovarajuće tretirati ovu bolest, jer može negativno uticati na fetus. Preporučljivo je posetiti psihologa ako se buduća majka oseća nesposobnom da prihvati stalne promene povezane sa trudnoćom.

Pregledi u 25. nedelji trudnoće

Ako OGT test na šećer, krvni test i urin nisu izvršeni u prethodnoj nedelji, velike su šanse da će se on raditi ove nedelje ili do 28. nedelje neki dan.

OGT TEST!

Prilikom analize, na prazan stomak vadi se prvi put krv, zatim treba popiti čašu rastvora sa 75g. glukoze i nakon dva sata ponovo se vadi krv. Da bi rastvor bio pitkiji, može se dopuniti limunovim sokom da bi se mogao lakše popiti. Preporučuje se da se na ovaj pregled ponese nešto za čitanje da bi se lakše podnelo čekanje od dva sata, s obzirom da se ovo vreme mora provesti u mirovanju.

Šta činiti u 25. nedelji trudnoće

  • Korisno je saznati o mogućim alternativnim metodama porođaja dostupnim u izabranoj bolnici ili klinici, a koje kasnije mogu biti dopunjene konsultacijama sa ginekologom.

Savet - 25. nedelja trudnoće

Zatvor može biti vrlo čest simptom tokom ovog perioda trudnoće, a najbolji lek za njega je pravilna ishrana. Odnosno, konzumiranje hrane bogate vlaknima i puno tečnosti. Voće koje ispunjava oba ova uslova, a uz to je i vrlo niskokalorično - je lubenica, ali ne može svako imati tu sreću da druga polovina trudnoće padne u poslednja dva meseca leta. Već i 3 suve smokve sadrže 10 grama vlakana, ali isto toliko je u jednoj šolji kuvanog pasulja, dve šolje suvog grožđa, tri šolje smeđeg pirinča ili tri šolje kokica. Mekinje isto deluju blagotvorno, jedna kaőika pomešana jutarnjim jogurtom.

Važno je da trudnica zna:

Nažalost, jedna trećina žena se već pre trudnoće bori sa viškom kilograma. Istovremeno, neke za vreme trudnoće gube kontrolu nad hranom. U ovom periodu većina njih prijatno se oseća, imaju apetit  pa se i ugoje, bez obzira na samokontrolu. Organizam tako obezbeđuje potrebnu hranu plodu, što usporava njegov prolaz kroz creva, samim tim i veća količina hrane se absorbuje. Naravno, uz to odlaže se i više masti.

Važno je da partner zna:

Veoma je bitno da partner otprati trudnicu na savetovanje da i on čuje savete lekara. Takođe je važno da budući otac bude uključen u sve osnovne događaje vezane za očekivanje bebe, što će mu omogućiti da se višee približi činjenici postajanju roditeljem i tako bude sastavni deo porodice.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten