4. nedelja trudnoće

4. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 36

1-4-nedelje-trudnoce

U 4.nedelji trudnoće javljaju se simptomi, koji potvrđuju sumnju na trudnoću međutim, oni, ipak, ne ukazuju zasigurno na drugo stanje. Ali ostaje, nesigurnost i mogućnost za šta ako…

Razvoj ploda u 4. nedelji

Od začeća protekle su dve nedelje, embrion se već ugradio u zid materice, a samimtim stvaraju se i dva sloja:

 • jedan sloj je posteljica, koja hrani plod,
 • a drugi je, sam embrion.

Pojavljuje se začetak buduće pupčane vrpece, a do njenog potpunog razvoja, posteljica će hraniti embrion.

Ovaj period je veoma dinamičan, naime, za kraj četvrte nedelje embrion čini tri zasebna razvojna sloja:

 • iz prvog sloja, odnosno endoderme nastaju pluća, sistem za varenje, mokraćni sistem, zatim bubno opno i epitelna ćelija ušne školjke.
 • iz srednjeg sloja, od mezoderme razvijaju se, vezivna tkiva, kosti, hrskavice, mišići, srce i krvni sudovi, odnosno elementi krvne plazme, endokrina tkiva, bubrezi i delovi polnih organa.
 • iz spoljašnjeg sloja, ektoderme razvija se nervni sistem, oči, koža odnosno dodaci kože: dlake, nokti i rožnata tkiva.

Nervni sistem ploda  je jedan  od prvih sistema, koji se veoma brzo razvija. Nervna cev bebe se za kraj nedelje zatvara i počinje razvoj mozga i kičmene moždine. Upravo zbog toga, izuzetno je važan unos folne kiseline, dnevno 600-800 mikrograma, što u velikoj meri sprečava rizik teških smetnji u zatvaranju nervne cevi .

Embrion kreće lučenjem Human Chorialis Gonadotropin (HCG) hormona, koji se pojavljuje u mokraći, samim tim i testovi za utvrđivanje trudnoće većom sigurnošću mogu potvrditi trudnoću.

Telesne promene u 4. nedelji trudnoće

Sada se već javljaju prvi znaci trudnoće, doduše, još su veoma slični predmenstrualnim tegobama. Kao što su: zamor, razdražljivost, mučnina, nabreklost i bolovi u grudima, oni nisu neobični ali se  javljaju, pre svega zbog, promenjene proizvodnje hormona u organizmu. Mogu biti razlog za sumnju i druge tegobe kao što je: vrtoglavica, učestalo mokrenje, koje ukazuju na ranu trudnoću, međutim, to ne znači, ako ih nema, da se nije desila oplodnja, jer veliki broj trudnica u ovom periodu, nemaju neke tegobe.

Tokom ovog perioda se može, takođe, razviti i osetljivost na različite mirise što može biti povezano sa trudnoćom.

Uobičajeni simptomi

 • implantacijsko krvarenje, koje se javlja u malim količinama svetlo roze, crvene ili smeđe i tipično pre očekivanog vremena menstruacije, kod žena približno. četvrtina iskustva,
 • simptomi slični PMS-u u vašem telu zbog razdražljivosti, nadimanja ili blažih grčeva u hormonima,
 • češće mokrenje zbog hormona,
 • mogu se javiti i vrtoglavica i umor.

ALI! Mnogi ljudi ne doživljavaju nikakve simptome, što ne znači da trudnoća nije nastupila!

Promene životnih okolnosti u 4. nedelji trudnoće

U boljem slučaju i lekar je potvrdio drugo stanje. U ovakvim prilikama radost roditelja je do neba, žele dati do znanja svima da će postati roditelji, odnosno podeliti svoju radost sa celim svetom! Mnoge novopečene trudnice i buduće tate, trče kod roditelja i drugova da saopšte radosnu vest, ali mnogi čekaju nekoliko meseci i tek tada podele svoju sreću sa drugima. U ovakvom momentu, svako se ponaša kako želi i kako mu najviše prija.

Pregledi u 4. nedelji trudnoće

Ne biste trebali biti iznenađeni ili zabrinuti ako vam ginekolog još uvek nije odredio datum dokazivanja trudnoće, jer mnogi lekari prvo zahtevaju test iz krvni kako bi potvrdili činjenicu. Jednom kada se to uradi, sačekaće još neko vreme kako bi budućoj majci pružili tačnije informacije pomoću ultrazvuka. Dakle, ako se već nazire da ste trudni, možda bi dobro bilo da unapred zakažete termin sa izabranim ginekologom u 7-8. nedelji trudnoće.

Nos zna!
Mnoge buduće majke mogu osetiti jelovnik još pre ulaska u restoran. Pojačano čulo mirisa je nuspojava trudnoće, a u pozadini je hormon estrogen koji pojačava sve mirise, čak i najslabije. Što je još gore, ovaj sindrom takođe može pogoršati jutarnje mučnine. Postoji nekoliko načina koji pomažu nosu: - ako trudnica oseti da određeni miris izaziva mučninu, odmah nek napustiti prostoriju (kuhinju, restoran, prodavnicu ...) - redovno provetravanje je veoma važno kako se mirisi ne bi proširili u prostoriji u kojoj je nalazi - preporučuje se češće pranje odeće, jer veš hvata mirise. Preporučljivo je koristiti deterdžent i sredstvo za ispiranje bez mirisa (ovo se odnosi i na sva sredstva za čišćenje) - neophodno je koristiti kozmetiku koja je manje mirisna - dobro je zamoliti one u neposrednoj blizini da ne koriste jak parfem i da ne puše u prisustvu trudnice - može da pomogne okružiti se mirisima u kojima se trudnica oseća prijatno - menta, limun, đumbir i cimet obično imaju taj efekat, a neke se osećaju dobro od mirisa koji podsećaju na bebu - kao što su puderi u prahu, proizvodi za negu beba.

Šta činiti u 4. nedelji trudnoće

 • Ukoliko izostane mesečni ciklus, preporučuje se uraditi test trudnoće.
 • Ukoliko je rezultat pozitivan dobro je podeliti vest sa partnerom.
 • Preporučuje se što pre obratiti se izabranom ginekologu.

Savet za 4. nedelju trudnoće

Mnoge buduće majke nađu razlog za zabrinutost, posebno tokom prve trudnoće, a naročito tokom prvog trimestra. Obično je razlog strah od pobačaja. Srećom, uglavnom ova anksioznost je nepotrebna, jer se većina trudnoća završava po ps-u. Da bi buduće majke sprečile depresiju tokom trudnoće, odnosno uživale u ovom posebnom periodu, važan je način razmišljanja. Veoma je važno da se pripremite za trudnoću, porođaj i period nakon trudnoće. Budući da je svaka žena posebna za sebe, svaka treba sama da shvati šta je to ili koje su stvari koje pojačavaju i pružaju podršku u svakom trenutaku.

Važno je da trudnica zna:

Trudnoća se može smatrati pouzdanom, kada se i na ultrazvučnom snimku vide životni znakovi embriona. Ipak, postoje takvi testovi trudnoće, koji već nakon dve nedelje mogu potvrditi trudnoću. Test koji se može uraditi i kod kuće iz mokraće, u slučaju pozitivnog rezultata iz analize mokraće, na osnovu prisustva hormona HCG,  može se smatrati 99% tačnim. Kada menstruacija izostane valja ponoviti test nakon nedelju dana. Od ovog postupka sigurnija je krvna analiza.

Važno je da partner zna:

Bez obzira da li je trudnoća bila planirana ili ne, roditeljstvo za oba partnera predstavlja novi izazov. Dok fizičke promene doživljava samo trudnica, ali emotivne promene, pored žene, dotiču i budućeg oca. Zato je u ovom periodu empatija i saosećanje potrebna za oba partnera.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten