40. nedelja trudnoće

40. nedelja trudnoće – Treći trimestar – deveti mesec

Broj preostalih nedelja … 0 (može još da potraje 1. do 2. nedelje)

animacije trudnice u četrdesetoj nedelji trudnoće

U blagoslovenom stanju, 40. nedelja trudnoće, znači i poslednju nedelju drugog stanja. Zato je za očekivati, da će majka ove nedelje zagrliti svoju bebu. Neovisno od toga da li će možda produžiti malo trudnoću ili ne, kraj trudnoće i nezaboravnoh 9 meseci je blizu.

Razvoj bebe (ploda) u 40. nedelji trudnoće

Istekom 40. nedelje trudnoće beba je spemna za život van materice. Dobro je znati da svega 5% trudnica stigne u porodilište po izračunatom terminu. Naročito, ako je prva trudnoća u pitanju plod može da ostane u materici dve nedelje duže. Ukoliko ne usledi porođaj u 40. nedelji porođaj – odnosno stupi u period prenešene trudnoće – težina bebe raste, kosa i nokti, takođe, a zbog manjka sirkastog maza na plodu – sve  više će se beba naborati.

izgled i razvoj bebe u 40 nedelji trudnoće

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 40. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
96 (+/-8,0)mm

HC (obim glave):
340 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
362 (+/-35)mm

FL (dužina butne kosti):
76 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

Ako se, ipak, porođaj dešava u 40. nedelji, novorođenče u proseku ima 3500 gr i 48 – 51 cm dužinu (veličinu).

(ove brojke su samo orijentacione jer su razlike individualne).

Naravno, da je svakoj majci svoje dete najlepše, ali kad se rodi ono bude drugačije u odnosu kakve su bebe na slikama. Često  novorođenče dolazi na svet krvav i sa sirkastim mazom na glavi, a glava može biti malo deformisana, na koži razne promene – suve fleke, osipi – se mogu videti. To je potpuno normalno. Na uticaj majčinih hormona polni organ bebe – kod dečaka testisi, kod devojčice velike usne – često se povećaju, ali nakon rođenja vraćaju se u prirodnu veličinu.

Telesne promene u 40. nedelji trudnoće

U ranoj fazi trudnova, mnoge buduće majke nisu sigurne da li se radi o stvarnim kontrakcijama ili Brakton Hicks (lažnim) kontrakcijama.

Važno je razlikovati ova dva stanja:

– u toku pripremnih (lažnih) kontrakcija, faze su nepravilne (nema pravilni interval) i ne baš bolne koje traju od 30-45 sekundi.

– stvarni bolovi koji ukazuju na početak porođaja, za razliku od Braxton Hicks-a, ne nestaju kada dođe do promene položaja tela. Počinju od pozadi i zrače napred, jači su od pripremnih bolova i redovni su, sa intervalima koji se mogu pratiti.

40. nedelja je definitivno potpun termin, ali važno je znati da se 14 posto budućih majki porađa tek u 41. nedelji ili kasnije.

Uobičajeni simptomi u 40. nedelji trudnoće

 • jačanje Braxton Hicks kontrakcija
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • proliv
 • ispadanje sluznog čepa
 • bolovi u leđima i donjem delu stomaka
 • zamor, nesanica

Promene životnih okolnosti

Trudnica par dana pre porođaja ne može da razmišlja niočemu izuzev na tok porođaja. To je sasvim normalno, s obzirom da prvorotkama nije poznat proces porođaja. Ali, treba reći, nije mnogo drugačija situacija, ni kod žena koje su više puta rađale jer je svaki porođaj drugačiji. Nije ni čudo, jer je svaki čovek posebna individua.

Upravo zbog tih razloga, važno je zaobići negativna iskustva sa porođaja drugih. Nije sramota reći mamici da ćete o tome razgovarati posle porođaja. Za ovaj period je bitan mir, odmor i psihofizička priprema za porođaj.

Pregledi u 40. nedelji trudnoće

Nije na odmet da trudnica zna ako porođaj ne krene do 42. nedelje, da se to ne smatra prenošenom trudnoćom. Određivanje termina porođaja nije nauka, koja daje tačne podatke, pre svega zato, što netačno ili neredovno vođenje termina menstruacije može da uzrokuje to.

Jedan od najčešćih uzroka, što beba stiže sa zakašnjenjem je loše pozicioniranje. Trudnica može da stimuliše plod da se spušta u karlicu i to telesnom aktivnošću, šetnjom i odlazi na vežbe za trudnice

Ukoliko porođaj ne krene u roku nedelju dana od termina, vrši se NST testiranje ili biofizičkim pregledom prekontrolišu puls bebe, njeno kretanje i opšte zdravstveno stanje. Lekar odlučuje da li će pokrenuti porođaj veštačkim putem. Od ukupnog broja porođaja 30% se radi carskim rezom.

Carski rez se planira u sledećim okolnostima:
 • beba je isuviše krupna u odnosu na svoju starost, odnosno da joj je težina veća od 4,5 kg i da se radi o prvom porođaju,
 • blizanačka trudnoća.
 • već rađen carski rez,
 • kada se radi o karličnom ili drugom rizičnom položaju bebe,
 • kada postoje abnormalnosti na nivou placente (placenta previa),
 • ukoliko postoji oboljenje majke ili ranije operacije na materici, kada se ne preporučuje vaginalni porođaj.

U najviše slučajeva, međutim, carski rez se radi zbog iznenadnih komplikacija koje nastaju tokom prođaja.

Šta činiti u 40. nedelji trudnoće

Ukoliko se porođaj još nije desio, trudnica treba da učini sve da se prirodnim putem porodi.

Šetnja i čučnjevi – vertikalno kretanje pomaže da plod još više se spušta, vrši se pritisak na grlić materice što pomaže proširenju.

Stimulisanje bradavica –  pokreće oslobađanje oksitocina, koji prouzrokuje kontrakcije (pomaže masaža bradavica, može se primeniti topla obloga, pumpica ili može i partner da pomogne).

Seks – prostaglandini koji se nalazi u sastavu sperme mogu da pokrenu porođaj. Pored toga oksitocin, kao produkt orgazma, takođe, može da pokrene porođaj.

U 40. nedelji trudnica treba da iskoristi preostalo vreme na odmor i na spavanje. Ovako sačuvana energija biće potrebna, kada se beba rodi, jer neće  biti toliko vremena za odmor. Preporuka je, da kada se prilegne i zatvore oči, mislima se skoncentrisati na porođaj. Misli i svest imaju veliku snagu.

Važno je da trudnica zna:

Očekivanje prinove završava se dolaskom novorođenčeta, na ovo su kako majka, tako i otac, u najboljem slučaju, potpuno spremni.

Važno je biti načisto sa tokom prirodnog porođaja:

 • Prvu fazu porođaja čini širenje i bolovi. Mada najčešće u filmovima  porođaj počinje sa oticanjem plodove vode u stvarnom svetu ne dešava se toliko često. Dakle, porođaj kreće kada kontrakcije postaju kontinuirane, učestalije i jačina im raste. Ovaj period može da traje 3 sata i mnogo više, što može biti normalno, naročito kod prvorotkinja.
 • Period guranja prethodi relativno kratak prelazni period od 1-2 sata kada kontrakcije prate jednu drugu. Ovi bolovi su jaki, a javljaju se često, u prekidima od 2-3 minuta. Ovaj deo perioda je najneprijatniji, mnoge žene hvata drhtavica, mučnina, povraćanje ali utešno deluje to, da neće dugo potrajati i na kraju grlić materice će se potpuno otvoriti i nestati.
 • Period guranja je već nešto prijatniji, naime, trudnica oseća da sa guranjem ploda postaje učesnik velikog događaja. Učestalost kontrakcija se smanjuje, a i bolovi se menjaju.
  Porodilja brzo oseti kada treba da gura, i kada uzima vazduh, kako bi olakšala plodu da stigne u porođajni kanal. Ukoliko ovaj osećaj ne zna da prepozna, babica pomaže kako to da čini. Ukoliko je potrebna epiziotomija (rez na međici) – što je danas već manje često – onda se to radi na kraju ove faze, minut – dva  pre nego što beba dođe na svet.
 • Najverovatnije novopečenoj majci, nije ništa više važno, sem svoje bebe, ali preostao je period izbacivanja posteljice. U narednom satu od rođenja bebe, uz nekoliko blagih pritisaka, sledi „rođenje“ posteljice, koja se detaljno analizira i ona je neizostavna u cilju bezbednog porođaja.

Važno je biti načisto sa tokom carskog reza:

 • zadatak babice je da trudnici još pre operacije postavi kateter i da postavi trajnu iglu kroz koju će se obezbediti venski put za terapije,
 • u operacionoj sali anesteziolog će zatim aplicirati anesteziju (epiduralnu ili spinalnu) i priključiti trudnicu na monitore kojim će se sve vreme pratiti krvi pritisak, puls i disanje, a ruke će biti fiksirane za rukohvat,
 • ginekolog pere stomak trudnici antibiotskim rastvorom, a zatim raznim sterilnim čaršavima štiti pacijentkinju od infekcije i pogleda na operaciju.
 • kada anastezija u dovoljnoj meri deluje, doktor će napraviti horizontalni rez od cca. 10cm na donjem delu stomaka, preseca kožu, mišiće, salo, a zatim i matericu i košuljici plodove vode. Nadalje stegne krvne sudove da ne bi došlo do gubitka velike količine krvi i zaštićuje mokraćnu bešiku,
 • u sledećem momentu već vade bebu (sada majka oseća određeni pritisak ili kako lekar vuče bebu, pa čak i neku mučninu ali nikako bol),
 • bebu pokazuju majci i onda je odnose kod pedijatra na pregled,
 • za to vreme lekar odstranjuje placentu, pregleda i čisti matericu i zašiva rez, što i najduže traje u celom procesu,
 • nakon što se rana zbrine, zavisno od bolnice teku daljnji postupci, ima bolnica gde porodilje dan-dva su u intenzivnoj nezi, a ima gde svega nekoliko sati posle porođaja premeštaju ih na odeljenje sa ostalim novopečenim majama.

Ako beba nije pod posmatranjem, ili bolnica ne određuje drugačije, može da bude pored majčinog kreveta. Može se očekivati da će za 5-7 dana provesti u bolnici. Pre nego što majka ode kući vade joj konce.

prirodni porođaj u prisustvu oca koji drži ruku trudnice

Važno je da partner zna:

Ukoliko će porođaj da se odvija u prisustvu oca, partner se takođe priprema, i znaće šta činiti u toku porođaja, kako podržavati buduću majku. Najvažnije je prepoznati jačinu bolova, zajedno uvežbavati disanje kao i praćenje i udovoljavanje majčinim potrebama.

Ukoliko otac ne prisustvuje porođaju, partner sa strpljenjem treba da sačeka i prati događanja i obaveštavati bližnje o tome. Najčešće dolazak prinove prati radost, koja se deli sa bližnjima i sa rodbinom.

Dolaskom majke i bebe kući, veoma je važno da partner  maksimalno pomaže majci u svemu da bi se ona što pre oporavila.

Na primer to je:

 1. promena pelena bebe, kupanje, podrigivanje, ljuljkanje,
 2. obavljanje kućnih poslova (usisavanje, pranje sudova, pranje, prostiranje…)
 3. priprema doručka, ručka i večere, serviranje

Ne sme se zaboraviti da u narednim danima, nedeljama mesecima partneri treba da upoznaju prinovu, roditeljstvo i novi porodični život.

Za oba partnera veoma je važno da budu strpljivi i razumni!

POSTALI STE MAJKA
- stupili ste u četvrti trimestar -

Saveti za majku:

Nakon rođenja bebe veoma  lako se zaboravlja na potrebe majke. Bilo da se porođaj desio carskim rezom ili prirodnim putem, organizam joj je u procesu oporavka. Izuzetno je bitno pomagati proces regeneracije!

OVAKO JE LAKŠE I UDOBNIJE

- Ublažavanje bolova u vagini i međici preporučuje se koristiti sprej za ublažavanje bolova na tom mestu. Topla kupka takođe blagotvorno deluje. Može se koristiti zamrznuti ulošci koji deluju 10-20 minuta. Jastučić za sedenje (sa rupom u sredini) puno može da pomogne da se smanjuje pritisak na međicu. Korisno je zatražiti savet lekara za korišćenje ibuprofena protiv bolova, grčeva i smanjenja krvarenja.
- Smanjenje poteškoća u toaletu: pošto je veoma česta pojava opstipacija (zatvor) posle porođaja, valja potražiti savet lekara, koji lek da se koristi da bi se stolica omekšala. Može da pomogne korišćenje što više tečnosti i vlaknaste hrane.
- Ublažavanje bola u grudima: preporučuje se da se koristi uložak u grudnjaku koji štiti bradavice od trljanja odeće. U oporavku može da pomogne krema sa lanolinom ili majčino mleko, čime bi se bradavica premazala i masirala posle dojenja. Bolovi u grudima mogu da se ublaže hladnim oblogama i primeniti ih 10 minuta posle dojenja.
- Ako se javljaju bilo kakve telesne tegobe: temperatura, obilno krvarenje, upaljen ožiljak - obavezno se javiti lekaru i ne treba čekati do termina kontrole.

Mentalno zdravlje majke:

Posebnu pažnju zahteva majčino mentalno zdravlje!

Uprkos tome što se letargija takozvana (baby blues) i očekuje (i privremena je), veoma je važno da se izbegne postporođajna deperisija.

Postporođajna letargija je česta pojava u prve dve nedelje. Ukoliko duže potraje, može da bude znak za postporođajnu depresiju.

Ukoliko od dole navedenih znakova, jedan ili više primetiš, zatraži lekarsku pomoć u što kraćem vremenu:

- veoma osetljiv i plačljiv period koji traje više od tri nedelje,
- neprestani plač,
- ako tako osećaš da nisi sposobna da uživaš u društvu bebe, ne želiš da provodiš vreme sa njom,
- jak osećaj besa,
- strah od povrede bebe,
- nesanica, stalno si pospana, više spavaš od uobičajenog,
- potreba za samopovređivanjem, povređivanjem bebe ili nekog drugog,
- drastična promena apetita,
- osećaš se tako da je porodici lakše bez tebe.

Lekarski pregledi nakon porođaja:

Šest meseci nakon porođaja sledi lekarska kontrola koja podrazumeva:

 • Pregled male karlice, odnosno ginekolog prekontroliše majčinu matericu, jajnike i grlić materice da li su se vratili na prvobitni položaj.
 • PAPA test da bi se otkrile abnormalne ćelije na grliću materice.
 • Kontrola oporavka rane na međici.
 • Pregled grudi, da bi se otkrili eventualni čvorovi ili blokiran mlečne kanale.
 • Kontrola reza od carskog reza.
 • Blagovremeno otkrivanje depresije.

Ginekolog ovom prilikom daje savet za kontracepciju (jer se može desiti da, nedugo posle porođaja, majka ponovo zatrudni) i kada će moći partneri ponovo voditi seksualni život.

Važno je da kod lekara majka dobije odgovore na sva pitanja kao što su:

 • hemoroidi
 • proširene vene
 • promene na koži
 • inkontencija na mokraćnom ili analnom kanalu
  itd.