Često postavljena pitanja

Koji čajevi se preporučuju u trudnoći?

Za vreme trudnoće se preporučuju čajevi napravljeni od pravog voća, jer su bogati mineralima koji ni nasuprot vrenju ne iščeznu, tako puno potpomažu u jačanju imuniteta i blagotvorno deluju. Primer: šipak, menta, šumsko voće (npr. list od maline je izrazito preporučljiv u poslednjim nedeljama trudnoće).

Da li je bezbedno putovanje avionom u trudnoći?

Putovanje avionom je bezbedno i za majku i za bebu. Preporučljivo je u drugom trimestru, pošto u prvom preovldavama mučnina, a mnoge aero kompanije ne dozvoljavaju nakon 37. nedelje trudnoće ili 32. ako nosite blizance. Sa sobom nosite trudničku knjižicu i saznajte na vašoj destinaciji gde je najbliža ordinacija.

Kako sprečiti oticanje (edem) u trudnoći?

Na sreću postoje praktike, sa kojima, ako ne i sasvim, se delimično može spečiti oticanje za vreme trudnoće. Kad god možete podignite noge (sa potpačenim spavajte), kretanje (preporučuje fizička aktivnost kao što su vežbe za trudnice), smanjiti unos soli (ima veliku vezivnu moć soli), unos dovoljne količine tečnost (vode pre svega, 2L ili 3L leti), udobna obuća, više kalijuma i magnezijuma uneti. Za lekove se obavezno obratiti svom ginekologu.

Da li je dozvoljeno kupanje i plivanje u trudnoći?

Ako je sa trudnoćom sve u redu, kupanje i plivanje je bezbedno. Preporučljivo je da temperatura vode ne prelazi 30 stepeni ili da je prehladna. Najbezbednije za trudnice je kupanje u moru, mada ni bazenski hlor nema štetna dejstva. Ako niste sigurni posle kupanja, da je voda u bazenu bila čista, uveče stavite vaginaletu koju vam ginekolog preporuči.

Da li je dozvoljen seks u trudnoći?

Što se tiče seksualnog odnosa tokom trudnoće, ako je sve u redu, potpuno je bezbedno do kraja trudnoće. Važno je da partneri razgovaraju o tome ako imaju stida ili bojazi. Najvažnije je da su trudnica i partner u dobrim odnosima i da u harmoniji dočekaju dan porođaja – sa ili bez seksa. Svako je različit.

Pri svakom tuširanju treba prati vaginu?

Prečesto pranje i ispiranje vagine, nedeljno više puta, može da poremeti vaginalnu floru, što dovodi do raznih bolesti. Spoljni deo vagine (vulva) zahteva blaga sredstva za pranje, dok unutrašnji deo zna o sebi da se brine i održava taj eko-sistem čistim. Ako se jave neprijatni simptomi, prvo se javite ginekologu, pre samoinicijative.

Da li vakcina protiv HpV pruža potpunu zaštitu?

80% (!) seksualno aktivne populacije tokom života dobije HpV, koji je odgovoran za rak grlića materice. Zato virus konstantno mutira. Vakcina protiv HpV štiti samo kod najčešćih oblika virusa, ali je prilično delotvorna. Bez obzira, i pored vakcine, potreban je učestali skrining.

Da li kondom pruža potpunu zaštitu protiv polnih (veneričnih) bolesti?

Pošto se polne (venerične) bolesti mogu prenositi i bez polnog odnosa, kondom ne pruža potpunu zaštitu. Iako je dobar za sprečavanje mnogih infekcija i bolesti, nije savršen, čak i ako ne pukne tokom seksualnog odnosa (npr. HpV se širi i preko kože oko intimne regije, i po proceni zaštita kondomom je je oko 60-70% ).

Zašto je važan ginekološki skrining?

Za seksualno aktivnu ženu važno je da godišnje jednom uradi skrining, da bi se moguća pojava karcinom primetila na vreme, jer brojni simptomi (npr. cervikalne rane) mogu da ukazuju na to. U ovom slučaju lečenje je stoprocentno! U Prvom stadijumu (dok maligni proces još uvek nije prešao granice tkiva grlića materice ) šanse za izlečenje su 60-70%, u Drugom stadijumu 50%, a u Trećem (kada maligni proces dopire do zida male karlice) je 30% mogućnost lečenja. Ginekološki skrining ima primarni značaj u prevenciji.

Kako započeti promenu ka zdravom načinu života?

U slučaju da ste doneli odluku da želite zdravo živeti, sprovođenje cilja započnite tako što ćete taj glavni cilj raščlaniti na manjeRazmislite o tome šta želite zaista postići i zapišite:

  • Ako želite smršati, napišite koliko kilograma.
  • Ako želite više mišića, napišite na kom delu tela i kako želite da izgledate.
  • Ako zdrav život želite, napiši šta vas motiviše u tome.
  • Zapišite i tokakve promene treba da uvedete u svakodnevicu.
  • Pipremite listu o manjim ciljevima.

Znajte, da niste sami, pomoć uvek postoji. Pročitajte na našem blogu još o ovome.

Kako uvoditi promene načina života u svakodnevicu?

Ovo je jedan od najtežih zadataka, pošto uspeh u mnogome zavisi od toga da li ćete na vreme započeti sa promenom. Razmislite o tome kada ćete moći izvršiti zadatke, tako, da i vremena i volje imate za to. Spremite raspored dana, upišite sve obaveze (posao, kupovinu, spremanje), i pogledaj gde imaš slobodne tenutke, ili šta je ono što možeš preorganizovati.

Kako da održimo motivaciju u promeni načina života?

Prvih par nedelja se počinje sa ogromnim elanom – a kasnije – kome kako – stiže demotivisanost i osećaj da nemate ni volju ni vremena da nastavite “torturu”. Rešenje je u potrebnoj motivaciji. Bitno je već na početku oslikati cilj koji ćete često uzeti u ruke i pročitati.
Ako želite bolju liniju, puno pomaže, ako zatvorenih očiju zamislite sebe u toj ulozi, uspešnoj i energičnoj. Sa ovom vizualizacionom tehnikom i sportisti često daju umu do znanja, zašto sve to rade. Ne zaboravite da se nagradite.

Kako pratiti uspešnost u promeni načina života?

Ako ste se odlučili za promenu načina života, Ha az életmódváltás mellett döntöttél, poželjno je zabeležiti trenutno stanje: telesnu težinu, BMI, obim struka, butina, ruke, eventualne nelagodne simptome – naduvenost, mučnina nakon neke hrane, ako je bolest razlog promene načina života – npr. inzulinska rezistencija, zapisivanje vrednosti nalaza. Tako ćete znati odakle ste krenuli i moćete pratiti promene. Mnogima pomaže zapisivanje rezultata jer lakše možete da uočite eventualne greške.