Trudnoća po nedeljama – Nedelje trudnoće

Trudnoća po nedeljama

Teško je rečima opisati čudo koje se događa tokom ovih 9 meseci, odnoso 40 nedelja. Plod vaše ljubavi razvija se iz srećnog susreta dve sićušne ćelije u sićušnu bebu koju ćete uskoro moći držati u brižnim rukama. Kreativni proces koji se odvija u vama izaziva osećaj koji se ne može uporediti ni sa jednim iskustvom. Smisao vašeg života se rađa. Uživajte u svakom minutu! Ali šta se zapravo dešava za magičnih 280 dana? Trudnoća po nedeljama će vam približiti dešavanja koja se dešavaju u vašem i telu vaše bebice.

Ako niste sigurni u kojoj ste nedelji trudnoće izračunajte osnovu jednostavne formule za izračunavanje termina porođaja.

Trudnoća po nedeljama – 1. – Prvi trimestar trudnoće

Zahvaljujući hormonalnim promenama, prvo tromesečje trudnoće je veoma olujno. Znakovi i simptomi trudnoće obično nisu baš prijatni: mogu se javiti promene raspoloženja, mučnina, povraćanje, nepremostiv umor i slično. Ali šta je ovo u poređenju sa uzbuđenjem koje osećate prema svojoj maloj bebi.

Već u prvim mesecima možete primetiti da vaše dojke postaju osetljivije i one se povećavaju (vaš partner to sa velikim zadovoljstvom prihvata:). Takođe se povećava protok krvi u dojkama i veličina mlečnih žlezda. Dno bradavice polako postaje tamnije.

Dolazi do grandioznih promena u vašoj cirkulaciji krvi. Otkucaji srca u stanju mirovanja mogu biti od 80 do 90 umesto uobičajenih 70. Povećava se i količina crvenih krvnih zrnaca, količina krvi i puls. U proseku, količina krvi se povećava za 50% – sa 5 litara na 7,5 litara (!) – što nije mali dodatni posao za vaše srce!

Kao i mnogo toga, i disanje se menja. Disanje postaje dublje i brže održavanjem nivoa ugljenika u krvi niskim. Nije redak slučaj ni zapušenje nosa.

Kako izgleda razvoj fetusa u prvih nekoliko meseci? Praktično svi važni organi nastaju do kraja prvog trimestra. Do 10. nedelje trudnoće mozak se razvija vrlo brzo: svakog minuta stvara se 250.000 nervnih ćelija! U ovom trenutku, odnos tela je i dalje prilično bizaran: u 11. nedelji trudnoće glava je upola ukupne dužine tela. Lice fetusa starog 12 nedelja trudnoće sve je više nalik novorođenčetu – razvijaju se nos i brada.

Trudnoća po nedeljama – 2. – Drugi trimestar trudnoće

Tokom ovog perioda gotovo sigurno ćete znati da li ćete dobiti devojčicu ili dečaka. Najkasnije do 20. nedelje trudnoće, pol deteta se gotovo sigurno može utvrditi na ultrazvuku. Do 20. nedelje materica će dostići visinu pupka. U skladu sa pritiskom materice na bešiku i povećanom funkcijom bubrega, češće će te posećivati toalet.

Ovih nekoliko meseci povećava se potreba vašeg tela za insulinom, a sa timem se povećava i šećer u krvi. Može se razviti Gestacijski dijabetes (u 3-5% slučajeva) ili se postojeći dijabetes i rezistencija na insulin mogu pogoršati. To može dovesti do vrlo opasne toksemije. Kako vaša trudnoća odmiče, možda ćete primetiti i promene u varenju: manje kiseline u stomaku; može se javiti gorušica i zatvor.

Možda ćete se suočiti sa neobičnim fenomenom dok stojite ispred ogledala: tanka vertikalna smeđa pruga se pojavljuje od pupka do stidnih dlaka! Zapravo, ovo nije nešto novo na vašem telu, ova smeđa linija – linea nigra – uvek je bila tu, samo nije vidljiva. Povećanje nivoa hormona koji stimulišu proizvodnju smeđe boje objašnjava zanimljivu pojavu koja se obično javlja 24. nedelje trudnoće.

Do ovog trimestra, najgori simptomi trudnoće konačno će nestati: možete se oprostiti od povraćanja, glavobolje, umora, pospanosti. Umesto toga, stigao je fantastičan period trudnoće: postajete energični i vaš seksualni apetit je na vrhuncu (snaga orgazama takođe se povećava zbog pojačane cirkulacije). Iskoristite svaku priliku!

Život se odvija i iznutra! Na kraju drugog trimestra, vaša beba je otprilike četiri puta veća od one bebe na kraju prvog trimestra. Formiraju se glasne žice, creva se postavljaju na pravo mesto i započinje lučenje žuči i insulina.

Beba će postati sve aktivnija. Iskusnije buduće majke će već od oko 14. nedelje trudnoće, ali i manje iskusne će najkasnije do 21. nedelje trudnoće verovatno primetiti sitne pokretes svoje bebe. Mnogi osećaj definišu kao leptiriće u stomaku. Takođe buduća mamica može iskusiti i štucanje bebice u obliku vibracije – ovo je takođe izuzetno smešno iskustvo.

Fina kosica, lanugo, pokriva vašu bebu – ovaj rast dlake traje do 26. nedelje trudnoće. U drugom trimestru razvija se fetalna glazura i takođe započinje okoštavanje. Taloženje masti je takođe kontinuirano i intenzivno. Vaša beba je pravi mali večiti pokretač – udara, vrti se, boksa, i može mu se jer ima dovoljno mesta.

Trudnoća po nedeljama – 3. – Treći trimestar trudnoće

Poslednjih meseci možete se suočiti sa neobičnim fenomenom: žućkasta tečnost može curiti iz dojki. Ovo je kolostrum, odnosno mleko. (Inače, curenje se može dogoditi I ranije u trudnoći.) Ovaj izuzetno vredni nektar biće prva hrana vašeg novorođenčeta, pružajući važna antitela njegovom telu.

Ništa ne pokazuje mudrost prirode bolje od umerenog povećanja broja belih krvnih zrnaca tokom trudnoće (ova ćelija je odgovorna za zaštitu od infekcija), a za vreme porođaja i porođaja ovo povećanje je još intenzivnije.

Značajan broj budućih majki se u trećem trimestru susreće sa edemom (oticanjem od vode). U manjoj meri je to normalno, ali ako je povezano sa visokim nivoom gojaznosti i drugih simptoma, to može biti znak većeg problema.

U 36. nedelji trudnoće, vaša materica dostiže donju ivicu rebra. U skladu sa rastućim trbuhom, sve više zauzimate tipično „držanje trudnice“ koje će uticati i na vase pokrete. To je zbog labavih mišića i ligamenata karličnog dna – to sve priprema vašeg tela za veliki dan.

Disanje je sve teže i teže, jer skoro svi, verovatno i vi, osećaju otežano disanje. Tokom ovog perioda vaše zalihe gvožđa mogu se isprazniti i moguća je pojava anemije (smanjenog nivo gvožđa). Ovo je vrlo česta pojava kod budućih majki, oko 40% njih se bori sa ovim.

U ovim nedeljama ćete, zbog različitih merenja i pregleda, upoznati još više trudnica, poslednjih nedelja čekaće vas niz CTG pregleda.

Vaša beba je spremna i za spoljni svet! Fetus star 28 nedelja već bi mogao da diše ako bi se rodio. Dalje se razvija, usavršava se majušni mozak, pokušava da diše, a takođe dobija i na telesnoj dužini i težini. Do 33. nedelje trudnoće plodova voda dostiže svoj maksimum, a do tada pluća takođe sazrevaju. Zvanično, od 37. nedelje, beba se već ne smatra rano rođenom.

Poslednji dani trudnoće su veoma teški: ne samo zbog fizičkih iskušenja, već mnogo više zbog rastućeg nestrpljenja i uzbuđenja. Najviše živaca pojede neizvesnost oko datuma porođaja. Zanimljivo je da se samo 4% budućih majki porodi na 280. dan, koji su predvideli kalkulator trudnoće i specijalista, a oko polovine trudnica rađa 10 dana kasnije ili ranije od zakazanog datuma porođaja.

Svest i dobra informisanost će vam pomaći da oboje ostanete zdravi tokom 9 meseci. Da biste bili potpuno svesni šta se dešava u vašem telu i u svim fazama razvoja bebe, pratite trudnoću po nedeljama. Brojevi na vrhu stranice će vam pomaći da dobijete najvažnije informacije i savete o vašoj trudnoći.

Kako bi dodatno doprineli u Vašoj pripremi za porođaj i period koji dolazi nakon porođaja, zahvaljujući finansiranju Pokrajinskog sekretarijatua, spremili smo vam brošuru sa najvažnijim informacijama koje vam mogu pomoći za lakše i bezbrižnoje majčinstvo.

Brošuru možete skinuti ovde