23. nedelja trudnoće

23. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – šesti mesec

Broj preostalih nedelja … 17

23 nedelja trudnoce

Kad dođe 23.nedelja trudnoće, počinju već nedefinisane, bezbolne kontrakcije materice koje su sasvim prirodne i predstavljaju pripremu za porođaj. One se zovu Braxton Hicks kontrakcije iliti lažne kontrakcije.

 

Razvoj ploda u 23. nedelji

U 23. nedelji težina ploda je obično 500 grama a dužina od 28-35 cm.  Mada razvoj masnih tkiva teče normalno, koža je još smežurna. Nokti na prstima ruke i nogu imaju već konačni izgled. Počinju se formirati bradavice, a lice ploda dobija oblik kakav će imati kada se rodi. Kretanje postaje rutina, zato majka oseća živahno pomeranje ploda.

23-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 23. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
57 (+/-5,0)mm

HC (obim glave):
210 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
186 (+/-20)mm

FL (dužina butne kosti):
43 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 23. nedelji trudnoće

Telo buduće majke sve više i više dostavlja bebi hranljive sastojke i , pored trudničkih vitamina, možda će biti potrebno višak gvožđa kako bi se izbegla anemija koja se često javlja kod trudnica. Znakovi malokrvnosti su umor, slabost, zadihanost i vrtoglavica. Anemija ne šteti fetusu, ali može otežati svakodnevni život majke ako ne reaguje na ovo, pa je konsultacija ginekologa apsolutno neophodna ako se otkriju simptomi.

Zbog pritiska na mokraćnu bešiku češće je mokrenje, a takođe može doći do curenja urina. Da bi se to sprečilo i smanjili simptome, preporučljive su vežbe za trudnice ako je sa trudnoćom sve u redu.

Uobičajeni simptomi u 23. nedelji trudnoće

  • Braxton Hicks kontrakcije
  • intenzivnije pomeranje bebe u stomaki
  • hrkanje
  • naduvenost
  • otok nogu
  • bol u leđima
  • krvarenje desni
  • trepteći osećaj u rukama i grčevi

Promene životnih okolnosti

Zahvaljujući rastućem stomačiću i šire pantalone i elastične suknje bivaju uske. Naravno, zbog toga ne treba da se osećate nelagodno, već sa  ponosom treba da „pokazujete“ svoj stomačić i uživati u drugom stanju. 23. nedelja trundoće je period kad i dalje treba da pokazujete svoju ženstvenost, da budete samouverena i izbalansirana buduća majka koja jedva čeka dolazak novog člana porodice.

Pregledi u 23. nedelji trudnoće

Ukoliko su do sada, redovno urađeni trudnički pregledi i ako je sve u redu sa trudnoćom, ove nedelje nema potrebe ni za kakvim pregledom, ako to izabrani ginekolog ne odluči drugačije.

OBLAČENJE TRUDNICE!

Tema nije jednostavna, ali nije ni beznadežna. Da bi buduća majka pokazala čari svoje trudnoće, nekoliko sasvim jednostavnih trikova može puno pridodati brzo promenljivom izgledu. Srećom, možete birati iz sve šireg izbora, jer je sve više prodavnica koje su se specijalizovale za odeću za trudnice, a mnogi poznati brendovi imaju čak i trudničke kolekcije, tako da više ne morate da kupujete komade veće od dva broja. Odnosno, nema opravdanja, čak i buduća majka može biti veoma lepa tokom devet meseci. Da bi se održala ženstvena blistavost i samopouzdanje buduće majke tokom trudnoće, preporučuje se početi "iznutra": iako zvuči otrcano, ali trudnica koja takođe obraća pažnju i na ishranu i redovno vežbanje, sigurno će se osećati dobro u svojoj koži, čak i sa sve više zaobljenim stomakom - a dobro odabrana haljina će biti dodatni šlag na torti. (Naravno, svima koji imaju zdravstvenih problema tokom trudnoće savetuje se da što pre potraže stručnu pomoć u suprotnom, ne samo gojaznost već i drugi simptomi mogu otežati ove mesece.) Da bi buduća majka pronašla krpice koje joj odgovaraju, važno je da bude svesna svoje građe, jer ako je sklona debljanju, ona će se na tim predelima udebljati gde i obično. Ono što je takođe važno napomenuti je da će pored stomaka rasti i dojke, pa će vam verovatno biti potrebni novi grudnjaci, oni čija veličina korpe odgovara vašim novim karakteristikama. Pantalone za trudnice takođe mogu naglasiti lepotu buduće majke ako su odabrane u odgovarajućoj veličini. Obuća takođe može biti elegantna, ali tokom ovog perioda preferiraju se cipele sa ravnim đonom, jer bi one pre svega trebale biti udobne. Kao trudnica, budi ponosna na svoje telo, pokaži ga hrabro i na plaži i nemoj obraćati paćnju na "čudne" poglede.

Šta činiti u 23. nedelji trudnoće

  • Vreme je da se kreće u šoping da se nabavi komotnija trudnička odeća, što nije samo korisno,  već je dobro i za raspoloženje.

Savet - 23. nedelja trudnoće

Opuštanju materice, trudnica može da doprinese uzimanjem magnezijuma. Ovaj mineral pomaže da tkiva, mišići i nervi budu zdravi, a njegov nedostatak vodi ka pobačaju ili rođenju pre vremena. Puno magnezijuma sadrži meso, mlečni proizvodi, jaja pa i razni orašasti plodovi, semenke i zeleno povrće. Gvožđe - suprotno magnezijumu - izaziva grčenje mišića ali štiti od zamora. Veoma je važno da sa belančevinama zajedno stvarajući hemoglobin, obezbeđuje kiseonik organizmu. Puno gvožđa ima u crvenom mesu, integralnom hlebu, pšeničnim semenkama, pasulju, sočivu, krompiru i brokoliju, te sve ovo treba uzimati u obzir kada se sastavlja jelovnik trudnice.

Važno je da trudnica zna:

Trudničke haljine daju veću slobodu, trudnici pruža zadovoljstvo i uživanje u drugom stanju, zato je važno izabrati takvu haljinu koja će pratiti oblik tela i rast stomaka. Preporučljivo je izbegavati štikle, a treba ih zameniti cipelama sa niskim petama, koje ne opterećuju hod i omogućuju sigurnost u kretanju, a ne opterećuju leđa,  kukove i noge.

Važno je da partner zna:

Partner treba da porazgovara sa poslodavcem kako će koristiti slobodne dane eventualno i godišnji odmor dolaskom bebe.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten