5. nedelja trudnoće

5. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 35

slika trudnice u 5 nedelji trudnoce

U 5. nedelji trudnoće već se javljaju nedvosmisleni simptomi blaženog stanja i jasno se pokazuju, a trudnice ovaj period emotivno doživljavaju na različit način.

Razvoj ploda u 5. nedelji

Ove nedelje kreće formiranje srca i primitivnog sistema cirkulacije, tako da za kraj nedelje mogu se prepoznati začeci krvnih sudova i prve elementi krvi. Sistem cirkulacije je prvi, koji će započeti samostalno funkcionisanje u embrionu. Nakon formiranja konačnih slojeva, počinje jedna veoma važna faza razvoja, tačnije, odvajanje nervnog sistema od ektoderme.  Na prednjem delu embriona od koga će postati leđa, formira se nervna cev iz koje će nastati mozak i kičmena moždina.

Dakle, u ovoj nedelji embrion počinje da raste po dužini i nastaje većina organa (srce, želudac, jetra). Počinje razvoj sistema za ,varenje, cirkulacije i nerava.

5-nedelja-razvoj embriona


Telesne promene u 5. nedelji trudnoće

Važno je obratiti pažnju na grudi, naime, u ovom periodu one su veoma osetljive. Mnogim ženama je to prvi telesni znak trudnoće. Međutim, tu su i ostali znakovi ovog perioda, kao što je zamor, mučnina, nadutost pa i želja za slanim, kiselim jelom, odnosno namirnicama bogatim gvožđem i C vitaminom. Ove promene tokom drugog stanja još ne ograničavaju trudnicu u vršenju svakodnevnih aktivnosti. Ali, postoji nekoliko stvari na koje treba pripaziti.

Uobičajeni simptomi u 5. nedelji trudnoće

  • propuštena menstruacija
  • privlačnost i gađenje prema određenoj hrani
  • umor: placenta se sada razvija, što oduzima puno energije
  • može se javiti i povećana proizvodnja pljuvačke
  • mučnina, mučnina: iako su obično jači ujutru, ovi simptomi se mogu javiti u bilo koje doba dana

Promene životnih okolnosti

U narednih 9 meseci, koje će propratiti brojne hormonske promene,  dopunjene telesnim promenama, i sama činjenica da trudnica prolazi kroz period, koji joj iz korena menja život – predstavlja ogromnu promenu. Sasvim je normalno tokom trudnoće, da u roku sat vremena meša se dobro raspoloženje, utučenost, bes, osećajnost, vitalnost, nesigurnost.

Pregledi u 5. nedelji trudnoće

Ukoliko se trudnoća potvrđuje u periodu od avgusta do februara, preporučuje se sa izabranim lekarom porazgovarati o vakcini protiv gripe. Vakcina protiv gripe ne daje samo sigurnost već se i preporučuje za svaku trudnicu i to u bilo kom trimestru u cilju zaštite majke, tako i bebe. Međutim, u prvom trimestru ne može se davati bilo kakva vakcina. S ozirom da je embrion u ovom periodu najosetljiviji na viruse, ne sme se trudnicama dati vakcina sa živim virusima (npr. mumps, rubeola, ospice).

NAPADI PANIKE
Trudnoća može biti vreme velike uznemirenosti i straha, naročito za žene koje su prvi put u drugom stanju (i ne znaju šta da očekuju). Izvesna doza zabrinutosti normalna je i verovatno neizbežna. Ali šta ako se ta zabrinutost pretvori u paniku? Ukoliko ste i ranije imali napade panike, verovatno su vam dobro poznati simptomi (a veći žena koje u trudnoći imaju napade panike imala ih je i ranije). Te napade obeležava snažan osećaj straha ili nelagodnosti, praćen ubrzanim lupanjem srca, znojenjem, drhtavicom, gubljenjem daha, osećajem gušenja, bolom u grudima, mučninom ili stomačnim tegobama, vrtoglavicom, obamriošću ili iznenadnim talasima hladnoće i vreline. Takav napad može vas mnogo uznemiriti, naročito kada se dogodi prvi put. Ali, na sreću, nema razloga da strahujete od toga da će napadi panike na bilo koji način uticati na razvoj vaše bebe. Ipak, ako vam se takav napad dogodi, recite to svom lekaru. Terapija bez lekova uvek je najbolji izbor za vreme trudnoće (a i inače). Ali, ukoliko su vam potrebni lekovi da biste se osećali bolje (što će biti dobro i za vašu bebu ako zbog uznemirenosti ne možete da jedete, spavate ili na drugi način brinete o bebi koju nosite), vaš lekar, u saradnji sa odgovarajućim specijalistom, treba da odluči o tome koji je lek najdelotvorniji i najmanje rizičan (i u kojim dozama). Ako ste i pre trudnoće uzimali lekove protiv napada panike, uznemirenosti ili depresije, možda je sada potrebno promeniti dozu. Premda su lekovi jedno od rešenja u ekstremnim slučajevima, svakako nisu i jedino rešenje. Postoji mnogo alternativnih načina lečenja koji se mogu primeniti umesto konvencionalne terapije ili u kombinaciji s njom. Tu spadaju pravilna i redovna ishrana (mnogo masnih kiselina omega-3 u vašoj ishrani može biti od velike pomoći), izbegavanjie šećera i kofeina (kofein naročito može da izazove uznemirenost), redovno vežbanje i upražnjavanje meditacije i drugih tehnika opuštanja. Razgovor o tim problemima s drugim trudnicama takode vam može doneti veliko olakšanje.

Šta činiti u 5. nedelji trudnoće

  • Savetuje se kupiti neku knjigu o trudnoći.
  • Može biti veoma korisno voditi dnevnik u kom bi trudnica zabeležila najvažnije trenutke tokom trudnoće, simptome i ostala pitanja vezana za period od devet meseci koji sledi.
  • Važno je nadoknađivati tečnost u organizmu (dnevno 2l vode).
  • Možda će biti potrebno primiti vakcinu protiv gripe, ukoliko se epidemija javi u periodu drugog stanja.

Savet za 5. nedelju trudnoće

Ako trudnica dovoljno spava, to može biti samo dobro za njeno raspoloženje. Osmočasovno spavanje dnevno blagotvorno deluje na trudnicu, naročito u ovom periodu, kada se trudnica oseća umorno usled povišenog nivoa progesterona, niskog nivoa šećera, niskog pritiska krvi i povećanog volumena krvi u organizmu.

Važno je da trudnica zna:

Iako se ne javlja gađenje prema određenim jelima, valja izbegavati sledeće namirnice: meki sirevi-camamber, brie, plavi sirevi, kozji ili feta sir, sirovo meso ili poluobrađeno, riba- između ostalih i viršla, paštete, sirovo jaje ili slatkiši kao što je sladoled, tiramisu, voćne pene.

Tokom trudnoće – a to se odnosi, pre svega, na prvi trimestar- trudnicu može obuzeti i pospanost. Organizam tada zahteva odmor, suočava se sa značajnim opterećenjem, ali ne treba se odreći kafe ako ima želju da je popije. Ispitivanja na više hiljada trudnica ustanovljeno je da dnevno 1 – 2, ne preterano jaka, kafa neće uticati štetno na plod.

Ukoliko trudnica ima kućnog ljubimca, i ima mačku ne preporučuje se da menja posip, naročito ako maca izlazi i van stana. Mace mogu da prenose toksoplazmozu, bolest, koja može da zarazi trudnicu putem izmeta, ako nije još stekla imunitet, – i izazvati razvojne smetnje kod ploda.

Važno je da partner zna:

S obzirom da je fizička aktivnost veoma važna za vreme drugog stanja, preporučuje se 20-30 minuta šetnje do 14.nedelje (nakon toga može se krenuti sa vežbama za trudnice, naravno, ako je sve u redu sa trudnoćom). Mada telesna aktivnost potvrđeno ublažava mučninu, u prvom trimestru mnoge trudnice previše osećaju zamor. Može biti veoma korisno da večernja šetnja sa partnerom postane rutina. Studije pokazuju da parovi, koji se zajedno kreću, šetaju zadovolniji su svojom vezom i manje su stresni. I nakon rođenja deteta će uspešnije i zdravo funkcionisati.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten