13. nedelja trudnoće

13. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 27

13-nedelja_trudnoce

Pozdrav u drugom trimestru!
Sa 13. nedeljom trudnica svečano ulazi u drugi trimestar trudnoće. Većini trudnica, drugi trimestar je omiljeni period drugog stanja. Rizik od pobačaja se smanjuje i polako nestaje većina neprijatnih simptoma iz prethodnog perioda, što ujedno donosi i mirnoću.

 

Razvoj ploda u 13. nedelji

Plod kreće u nagli rast, oči se približavaju sredini glave, a i uši se pomeraju na svoja mesta. Uprkos tome, da još dosta vremena treba da beba nagradi svoje roditelje prvim rečima, ove nedelje se formiraju glasne žice. Spoljašnji polni organ u principu se vidi ali će se tek u 18.- 21. nedelji ultrazvučnim pregledom jasno videti.  Jetra počinje da luči žuč, a pankreas da proizvodi insulin. Mada je dužina bebe oko 8 cm, već liči na ljudsko biće i reaguje na spoljašnje uticaje, miče se (mada se još ne oseća), već funkcioniše i refleks hvatanja.

13-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 13. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
24(+/-4,0)mm

HC (obim glave):
84 (+/-15)mm

AC (obim stomaka):
74 (+/-10)mm

FL (dužina butne kosti):
11 (+/-2,5) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

Telesne promene u 13. nedelji trudnoće

Organizam se već navikao na promenjeni nivo hormona, na „ekstra“ funkconisanje, samimtim i neprijatni simptomi se smiruju. Ovo se može desiti postepeno, ali može i da naprasno NESTANE mučnina, učestalo mokrenje, zamor kao i emocionalna nestabilnost. Nažalost, kod nekih trudnica mučnina ostaje do kraja trudnoće. Nagli rast materice kod nekih trudnica izaziva određene probadajuće bolove u stomaku ili u okolini prepona. Uzročnik ovakvih bolova pripisuje se rastezanju ligamenata materice, što je sasvim normalno, mada nije prijatna pojava.

Uobičajeni simptomi u 13. nedelji trudnoće

  • bol u stomaku i preponama zbog istezanja ligamenata i mišića
  • gorušica
  • povećani vaginalni sekret 
  • zatvor
  • vrtoglavica
  • pojava vena

Promene životnih okolnosti

Za trudnicu počinje najprijatniji period drugog stanja. Obično nestaju neprijatnosti naporni simptomi iz prvog trimestra: mučnina, jutarnje povraćanje, vrtoglavica i učestalost mokrenja – stomak nije velik da bi opterećivao trudnicu. Većina žena u ovom periodu se oseća kao energetska bomba, međutim, ako organizam ukazuje da se zamara, treba se odmarati. 
Važno je obratiti pažnju da buduća majka ne preteruje tokom ovog relativno lakog perioda, jer takođe može izazvati neprijatne simptome. Iako se možda osećate prepuni energije, preporučljivo je uvesti dnevni odmor. Vežbe opuštanja (relaksacija) koje traje samo nekoliko minuta mogu u svemu tome da pomognu, što, ne samo da pomaže harmoniji tela i duše, već i priprema za porođaj.

Pregledi u 13. nedelji trudnoće

Trudnički pregled je neophodan, ukoliko u prethodnoj nedelji nije obavljen  (valja pročitati informacije o pregledima u 12. nedelji trudnoće). U okviru nege trudnice – merenje težine i krvnog pritiska.

ČAK SKORO KOD POLOVINE TRUDNICA SE JAVLJA!

Čak kod 35-50% trudnica se javlja gingivitis tokom trudnoće zbog hormonalnih promena. Postoje dva periode njegove pojave: u prvom trimestru zbog rasta nivoa hormona zvanog gonadotropin, a drugi je u drugom i trećem trimestru zbog rasta nivoa estrogena i progesterona. Ovi hormoni utiču na mikrofloru ispod desni, olakšavajući naseljavanje bakterija u desnima. U ovom slučaju desni su upaljene, crvene, otečene i često praćene krvarenjem. Za prevenciju je najvažnija pravilna nega zubi, pranje zuba nekoliko puta dnevno. Posebno se mora paziti da na zubima nema naslaga i kamenca.

Šta činiti u 13. nedelji trudnoće

  • Može se početi sa privikavanjem na bočno spavanje.
  • Posebno staviti naglasak na zdravu ishranu, 5-6 puta uzimati hranu u manjim količinama i obratiti pažnju na unos tečnosti.
  • Treba razmisliti da li tražiti odgovarajuću odeću, trudničke haljine, od prijatelja ili rođaka  za ovaj period.

Savet - 13. nedelja trudnoće

Budući očevi mogu da pripomognu svom životnom saputniku da u toku trudnoće stvori sebi zdrav način života. Sledeći saveti odnose se na njih:

1.Najvažnije je pokušati ostaviti duvan, pošto i pasivno pušenje, kao i aktivno, može štetno da utiče na zdravlje ploda ali i trudnice (najčešća posledica – porođaj pre vremena).

2.Iako ponekad pažljivo konzumiranje alkohola – čaša crnog vina ili piva sa smanjenom količinom alkoholom – ne može da šteti bebi, partner može da priprema razne voćne sokove i bezalkoholne koktele i tako joj se pridružiti.

3.U pripremi hrane partner, takođe može pomoći, nije sigurno da će trudnica imati sange da pripremi dve različite hrane, zato salate, voćne salate, ribu ili laka mesa, testenine ili pilav može i partner da pripremi.

Važno je da trudnica zna:

Nikad nije suvišno spominjati, koliko je važno da trudnica posećuje zubara, jer i analize pokazuju, da 80% žena u trudnoći pati od umekšavanja, krvarenja desni što zahteva lečenje.

Važno je da partner zna:

Neki budući očevi toliko saosećaju sa svojom partnerkom da i oni počinju da osećaju slične simptome kao trudnica: posebno žele neka jela ili zajedno sa trudnicom se ugoje. Studije pokazuju da je ovakvo ponašanje karakteristično za osetljivije osobe i ne radi se o ljubomori ili privlačenju pažnje, već samo o izrazitoj empatiji.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten