31. nedelja trudnoće

31. nedelja trudnoće – Treći trimestar – sedmi mesec

Broj preostalih nedelja … 9

31 nedelja trudnoce

Duša i telo trudnice se priprema za dolazak bebe. Ukoliko se, do sada, nisu javili lažni bolovi 31. nedelja trudnoće, će zasigurno doneti sa sobom i Braxton Hicks kontrakcije. Naravno ne treba se uplašiti, jer postoje trudnoće, koje prođu bez „upozoravajućih“ kontrakcija.

 

Razvoj ploda u 31. nedelji

Plod u 31. nedelji ima već blizu 2 kg težinu i 38 cm dužinu. Punom parom se priprema za spoljašnji svet i povećava sloj masti, koji ne samo predstavlja zaštitu, nego i „pegla“ bore. U ovom periodu organ koji još nije sasvim razvijen – su pluća. Organizam ploda odlično funkcioniše, dnevno izbacuje oko pola litre mokraće u plodovu vodu.

31-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 31. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
80 (+/-6,0)mm

HC (obim glave):
284 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
272 (+/-30)mm

FL (dužina butne kosti):
59 (+/-5,5) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 31. nedelji trudnoće

U 31. nedelji trudnoće otprilike polovina trudnica primeti iscedak iz grudi, mada to još nikako nije znak da je organizam spreman za proizvodnju mleka. U ovom periodu trudnoće, posebno treba obratiti pažnju na odmaranje nogu, jer oticanje članaka, bolovi u nogama kao i proširene vene se često javljaju, približavanjem trudnoće kraju. Oticanje noge je, takođe, česta pojava, naročito u toplim danima ili ako je trudnica dugo bila na nogama. Može se desiti da i lice i ruke natiču ali ako u roku 24 sata ne prođe, obavezno obavestiti lekara. Ove tegobe mogu biti znak i preeklampsije – grč koji prati nesvestica – koja se javlja kod 5-10% žena. Preeklampsiju može da prati i nagli rast telesne težine, glavobolja pa i vidni poremećaj.

Uobičajeni simptomi u 31. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • proširene vene
 • grčevi u nogama
 • otežano disanje
 • hemoroidi
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor
 • iscedak iz grudi

Promene životnih okolnosti

Do 31. nedelje uvećana telesna težina često prouzrokuje naticanje nogu, a trudnicama će opterećenje značiti čak i kretanje. One koje su u radnom odnosu i posao vrše stojeći ili sedeći, još izrazitije se javljaju ovakve tegobe. Mada i celodnevni kućni poslovi već znaju biti  opterećenje. Mnoge trudnice još misle da mogu da drže tempo ali u trećem trimestru, obično to, ne bude tako. U ovom periodu važno je organizovati sebi odmor. Istovremeno, jedan od načina da se navedene neprijatne tegobe ublaže pa i eliminišu, jesu vežbe za trudnice.

LISTA ZA DOJENJE

Naravno, svaka majka ima pravo da odluči da li želi da doji svoju bebu ili ne. Ako je odluka pozitivna, unapred možete učiniti nekoliko stvari:
• dobra je ideja nabaviti priručnik koji detaljno opisuje način dojenja, sa svim pitanjima i odgovorima.
• vredi nabaviti 2-3 komada udobnih grudnjaka za dojenje i 2-3 majice za dojilje, u zavisnosti od vremenskog doba, što će uveliko olakšati ovaj poduhvat.
• jastučić za grudnjak je veoma važan, što je posebno korisno jer sprečava da se haljina nakvasi od mleka.
• dobro je imati pumpicu za dojke koja se može koristiti za izmuzavanje majčinog mleka (tako da majka čak 1-2 sata može da uvrsti za "moje vreme"(me-time) u svakodnevni život.
• krema za negu bradavica je važna, jer su ragadea bradavica čest problem na početku dojenja. Ovaj period je lakše proći posebnom kremom koju čak i ne treba sprati pre dojenja.
• jastuk za dojenje može biti koristan, što pomaže pridržavanju bebe tako da leđa i ruke "ne otpadnu" tokom dojenja. Pored toga, jastuk se može koristiti i kao gnezdo, da se beba ušuška nakon dojenja.

Pregledi u 31. nedelji trudnoće

Ukoliko su do sada redovno obavljeni svi pregledi i sve je u redu sa trudnoćom, u ovoj nedelji nema potrebe za preglede, jedino ako ginekolog ne misli drugačije.

Šta činiti u 31. nedelji trudnoće

 • valja brojati pokrete ploda
 • ako do sada nije urađeno, valja spakovati sve potrebne stvari koje će trudnica poneti sa sobom u bolnicu

Savet - 31. nedelja trudnoće

Buduću majku sigurno zanima kako će bebu hraniti. Mada postoji literatura o dojenju, o hranjenju sa bočice i cucle, valja zatražiti odgovor i od stručnjaka, pa i od iskusne majke na sledeća pitanja:
• Kako dojiti na javnom mestu?
• Koje su bočice sa cuclom najbolje za kombinovano hranjenje?
• Da li oblik bradavice može da predstavlja problem?
• Da li može biti problem kombinovano hranjenje?
Važno je porazgovarati i sa partnerom o planovima.

Važno je da trudnica zna:

U 31. nedelji grudi trudnice se, takođe, pripremaju za dolazak prinove. Sada se već pojavljuje žućkasti gušći ili ređi iscedak iz grudi.  Ovo je prvi znak kolostruma koji se izlučuje pre majčinog mleka. Ukoliko se majka odluči da će dojiti, kolostrum bebi obezbeđuje sve potrebne kalorije i hranljive materije, koji su bebi potrebni u prvim danima života.

Za zaštitu odeće od žućkastih fleka, postoje ulošći za grudnjake koji se mogu prati. Postoje već i antibakterijski ulošci za grudnjake.

Važno je da partner zna:

S obzirom da se približava termin porođaja, nije na odmet na dnevnom nivou razmotriti svaka dešavanja i pitanja koja se očekuju, jer samo tako može i partner da se poistovećuje sa novonastalom situacijom. Korisno je dobro se pripremiti na dolazak potomka, bilo  da će biti porođaj u prisustvu oca ili ne.

Iako su neke trudnice već osetile Braxton Hicks kontrakcije i pre 31. nedelje trudnoće, neke tek sada ih počinju osećati, a uzročnici su  preosetljivi glatki mišići. Suprotno stvarnim kontrakcijama, one traju kraće (od 30 sekundi do 2 minute) vremenski nisu učestalije, a intenzitet im  se ne povećava. Bitno je da ih trudnica prihvata kao pripremu za porođaj, a daju šansu da buduća majka vežba disanje koje je naučila na pripremama za porođaj.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten