26. nedelja trudnoće

26. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – šesti mesec

Broj preostalih nedelja … 14

26 nedelja trudnoce

26. nedelja trudnoće, se nastavlja rastom stomaka trudnice, a i plod je sve aktivniji, samim tim i roditelji mogu da uživaju u komunikaciji bebca sa spoljnim svetom.

 

Razvoj ploda u 26. nedelji

Plod u 26. nedelji već ima težinu 1kg i dužinu 33 cm. Mada su već svi organi razvijeni, još se puno toga dešava. Tokom ove nedelje bebin mozak nastavlja brzi razvoj i liči na mozak novorođenčeta, spava i budi se u istim intervalima. Beba sada može da otvori očne kapke, a čulo sluha je potpuno razvijeno. Može se desiti da na neočekivanu buku  „skokne“, isto tako na glas majke da se smiruje. Plod u materici već razlikuje mrak i svetlost.

26-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 26. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
67 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
238 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
223 (+/-25)mm

FL (dužina butne kosti):
49 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 26. nedelji trudnoće

26. nedelja trudnoće je period kad stomak trudnice već dostiže veličinu dinje, i oseća svrab što se može smatrati kao posledica zatezanja kože. Trudničke strije prvenstveno se javljaju kod osoba kojima je slabije vezivno tkivo. Lekaru se treba obratiti ukoliko svrab potraje. U toku trudnoće jedna od češćih pojava je i pojava promene na koži nalik na koprivnjaču (po specijalistima dijagnostikovan kao tzv. „PUPP“), retko je povezana sa poremećajem funkcije jetre ali se onda treba obratiti lekaru i uraditi detaljan pregled.

Ono o čemu se manje priča je inkontencija kod trudnica, koja pogađa skoro polovinu njih. Ona je posledica rastuće materice, koja  pritiska mokraćnu bešiku, pa mokraća lagano procuri (najčešće prilikom smeha, kašlja ili kihanja). Odgovarajućim ulošcima mogu se ublažiti neprijatnosti, ali se preporučuje i vežba za trudnice jer dobar program sadrži vežbe za jačanje intimnih mišića, odgovornih za ikontenciju.

Uobičajeni simptomi u 26. nedelji trudnoće

  • Braxton Hicks kontrakcije
  • otok nogu i ruku, naduvenost lica
  • grčevi u nogama
  • suvuća očiju
  • gorušica
  • strije
  • inkontinencija
  • nespretnost
  • zaboravljanje, rastrojenost

Promene životnih okolnosti

Ovaj period karakterišu razne neprijatne pojave kao što su trudničke strije, inkontencija i zatvor ili hemoroidi koje trudnice dosta teško podnose jer ne mogu lako prihvatiti ovakve telesne promene. Naročito zato, što one zahtevaju promene načina života. Bitno je sve probleme trudnice dobro razmotriti i rešavati sve brige da bi ovaj period lakše prebrodila. Takođe je moguće da je budućoj majci potrebna pomoć specijaliste. U ovom slučaju nije sramota konsultovati psihologa, jer se depresija koja se razvije tokom trudnoće često transformiše u postporođajnu depresiju, čije nelečeno stanje može biti praćeno ozbiljnim posledicama.

SMANJITI RIZIK!

Veruje se da je trudnoća jedno od najlepših, najsrećnijih perioda u životu žene. To je tačno u mnogim slučajevima, ali ipak postoje buduće majke koje dožive upravo suprotno. Svaka 10. buduća majka je pogođena depresijom tokom trudnoće, koju mogu uzrokovati brojni faktori. Način života se radikalno menja tokom trudnoće. Neki to doživljavaju kao tešjoću, jer nakon mesec ili dva ne mogu da nose prethodnu odeću ili se osećaju beskorisno zbog toga što ne mogu da obavljaju svoje prethodne dužnosti. Promenjeni uslovi života takođe mogu na površinu da izvuku strahove i brige. Ovo je samo nekoliko primera koji mogu dovesti do depresije tokom trudnoće, jer je svaka trudnoća, svaka okolnost i svaka buduća majka drugačija, pa se ovaj period doživljava drugačije. Važno je odgovarajuće tretirati ovu bolest, jer može negativno uticati na fetus. Preporučljivo je posetiti psihologa ako se buduća majka oseća nesposobnom da prihvati stalne promene povezane sa trudnoćom.

Pregledi u 26. nedelji trudnoće

Ukoliko u prethodnoj nedelji nije urađena analiza šećera u krvi pod opterećenjem i krvna analiza, onda u ovoj nedelji ili najkasnije do 28. nedelje treba uraditi. 

Ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći ili postoje problemi sa placentom, odnosno predispozicija za preeclampsiu ili eclampsiu, može doći u pitanje skraćena IGUR, koji ukazuje na usporen rast ploda. Ako ginekolog konstatuje dvonedeljno zaostajanje, tada određuje redovno ultrazvučno praćenje rasta, kretanja, cirkulacije kao i količinu plodove vode. Ukoliko je evidentan trudnički dijabetes ginekolog posebnu pažnju posvećuje mogućim komplikacijama, kao što su preeclampsia i rođenje pre vremena.

ZEBRASTE PRUGE!

Nije isto što i celulit, ali se javlja na istim mestima. Uzroka trudničkih strija ili zebrastih pruga može biti nekoliko. Obično se pojavljuju na stomaku, butinama, zadnjici, dojkama uglavnom u poslednjem tromesečju trudnoće, jer većina žena najbrže dobija na težini u tim delovima tela. Stoga ova područja treba najpažljivije mazati kremama odgovarajućih formula.

Ali može li se ovo zaobići?
Ako uzroci nisu genetskog porekla, obratite pažnju na sledeće:
• iznenadna promena težine nije dobra za telo ili kožu,
• da se izbegne jo-jo efekat mršavljenja-gojaznosti-mršavljenja,
• za jačanje i hidrtaciju kože koristiti laneno ulje, ulje trnina, može se koristiti pomešano sa losionom za telo,
• dnevni unos 2-3 litre tečnosti, po mogućnosti u obliku vode, je veoma važan,
• trudnice trebaju da obrate pažnju na zdravu ishranu, ali i zbog kože je veoma važno da jedu što više sirovog povrća, voća, integralnih žitarica, jaja i ribe,
• kupka sa promenom temperature vode hladne-tople zateže kožu i povećava cirkulaciju krvi,
• redovni sportovi i vežbanje mogu sprečiti stvaranje ovig pruga,
• veliki unos cinka i silicijuma takođe može mnogo učiniti za kožu,
• preporučena upotreba ulja sa visokim sadržajem vitamina A i E,

Mnoge buduće majke prijavljuju dobre rezultate i smatraju da su melem od nevena, maslinovo ulje efikasni, a neke trbuh namažu belancem. Dostupna je i kozmetika posebno za strije, poput losiona za telo. Kreme koje sadrže zelene alge takođe mnogi smatraju prilično efikasnim. Ali zapamtite, genetika uglavnom određuje postojanje ili nepostojanje trudničkih strija.

Šta činiti u 26. nedelji trudnoće

  • Korisno je potražiti takvog stručnjaka sa kim bi trudnica mogla porazgovarati o nastalim pitanjima vezanih za porođaj, materinstvo. Može pomoći i pohađanje škole za trudnice.

Savet - 26. nedelja trudnoće

Trudnica slobodno može koristiti mleko za telo (koje u sebi ima puter od kakaa, maslinovo ulje), koje koristi u borbi protiv strija, jer je najvažnije da se podstiče cirkulacije kože. Preporučuje se da se dva puta dnevno – ujutro posle buđenja i uveče pre spavanja – premasira butina, guza, stomak i grudi kružnim pokretima u trajanju najmanje 5 minuta u oba pravca. Masaža mora biti nežna – naročito na stomaku. Pošto beba već čuje, prilikom nege tela majka može da joj se obraća pričom.

Važno je da trudnica zna:

Veoma malo se govori o psihofizičkoj pripremi u periodu trudnoće, pošto neće svaki ginekolog to da prihvati. Međutim, treba naglasiti da ovakva priprema mnogo može da pomogne trudnici, ne samo prilikom porođaja, već i u kasnijem periodu. Pa tako, ako se i ne odvijaju događaji, kako je trudnica isplanirala, lakše će savladati prepreke pred njom, ako je psihički i fizički spremna.

Važno je da partner zna:

To ponekad može izgledati teško i stavlja vezu na test, ali treba uložiti napore da se to prebrodi, čak i ako je ovaj period težak. Konsultacije porodičnog terapeuta, između ostalog, mogu pomoći u ovome.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten