6. nedelja trudnoće

6. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 34

slika trudnice u 6 nedelji trudnoce

U tom slučaju, ako trudnica ima naporno radno mesto, gde je izložena mentalnim, fizičkim ili emocionalnim naporima, koji su veći nego uobičajeni, 6. nedelja trudnoće bi trebala biti period od kad se uvodi dnevna relaksacija, s obizom da organizam ima potrebu za odmor, samimtim što se u njoj novi život stvara.

 

Razvoj ploda u 6. nedelji

U 6.nedelji trudnoće život trudnice se obogaćuje novim zvukom, naime, na ultrazvučnom pregledu već se može čuti otkucaj srca bebe. Od ovog momenta otkucaj srca bebe se kreće oko 150 u jednoj minuti, dvostruko više nego srce odraslog. Kreće ravoj sistema za varenje i disajnih organa, a na trupu iz „pupoljaka” udova nastaju udovi. Na mozgu, takođe, nastaju velike promene, u ovom periodu glava je nesrazmerno velika u odnosu na trup. Pojavljuju se začeci očiju i ušiju kao i početni otvor usta. Ove brojne uzbudljive promene su miniaturne – embrion nije veći od 10mm.

6-nedelja-razvoj embriona

Telesne promene u 6. nedelji trudnoće

U ovom periodu organizam proizvodi u velikoj količini progesteron,  koji sprečava kontrakcije materice i tako čuva trudnoću, pri tom se usporava i varenje trudnice, koje kod dve trećine žena u drugom stanju izaziva mučninu. „Jutarnje mučnine” i gadljivost, može da se javi i preko dana, pa čak i noću. Ovi simptomi obično na kraju prvog trimestra prestaju, ali se dešava da potraju do kraja devetog meseca. Dobro je znati, da stres pogoršava simptome: jutarnju mučninu, zamor, smetnje u varenju, odnosno glavobolju, bolove u vratu i krstima, s obzirom da uvećanom brzinom počinje da raste materica. Trudnice počinju osećati tesnom haljine koje nose, a naročito one, koje nisu prvorotke. U ovom periodu trudnica može da izgubi jednu do dve kile telesne težine.

Uobičajeni simptomi u 6. nedelji trudnoće

  • grudi nastavljaju da rastu, a areola bradavica postaje tamnija,
  • mučnina se može povećati,
  • umor, koji je potpuno normalan jer se embrion i placenta brzo razvijaju,
  • učestalo mokrenje.

Promene životnih okolnosti

Budući da trudnica prolazi kroz hormonalne i emotivne bure, ne može da se osvrće na osećanja drugih, kada se i sama loše oseća ali treba pokušati da se komunikacija, ipak, održava sa parnerom i sa užom porodicom, ma koliko je to teško. Ne sme se zaboraviti da događaji, koji menjaju život iz korena, pogađa i drugu stranu. Budući da se tokom trudnoće može razviti depresija, vrlo je važno da buduća majka bude svesna svih simptoma koji se mogu razviti. Depresija takođe može imati neprijatan efekat na čitavu trudnoću, porođaj i postpartalni period. Štaviše, ako se ne leči, može se razviti u postporođajnu depresiju ili postporođajnu psihozu.

Pregledi u 6. nedelji trudnoće

Preostalo je svega 3 nedelje do prvog ginekološkog pregleda. Pri tom, ako se ranije desio spontani pobačaj, ili se javlja vaginalno krvarenje, verovatno će biti potreban ultrazvučni pregled. Krvarenje u tragovima može se smatrati normalnim, međutim, ako ono bude jače uz to se grčevi i ugrušci javljaju, svakako se treba  obratiti lekaru.

UBLAŽAVANJE JUTARNJE MUČNINE
Bez obzira na razloge, buduća majka koja ima jutarnju mučninu zaista pati i potrebni su joj svi dobri saveti kojima se može ublažiti malaksalost. Nažalost, još uvek nema leka za jutarnje mučnine, to će vremenom proći samo od sebe. Međutim, postoji nekoliko načina za ublažavanje ili uklanjanje simptoma:
- Rani doručak - kada vam je stomak prazan, želučana kiselina nagriza vašu sluznicu, jer nemate šta da vari, što pojačava mučninu. Pre nego što buduća majka ustane iz kreveta, dobro je da gricka malo suvog keksa. Ovo se preporučuje i noću kada se posećuje toalet.
- Obavezna večera - lagani obrok neposredno pre odlaska u krevet može vam pomoći da stomak bude mirniji ujutru.
- Jesti u manjim obrocima - pun stomak može da izazove mučninu na isti način kao i prazan.
- Česta ishrana - jedan od najboljih načina za sprečavanje mučnine je česta ishrana u manjim obrocima, što održava nivo šećera u krvi konstantnim, a stomak praznim. Umesto tri glavna obroka, poželjno je uvesti šest manjih.
- Hladno - Mnoge trudnice jedu hladnu hranu i piće za ublažavanje mučnine.
- Konzumacija vode - važno je uzimati dovoljnu količinu vode (najmanje 2 litra) dnevno. Uglavnom između obroka.
- Đumbir - preporučuje se u kuvanim jelima ili kolačima, ili za dodavanje u čaj. Čak i miris svežeg đumbira može da ublaži mučninu. U isto vreme, mnoge žene kažu da miris i ukus limuna takođe mogu da pomognu (na primer, u obliku limunade). Kiseli bomboni takođe mogu biti rešenje.

Šta činiti u 6. nedelji trudnoće

  • Ispitati razne načine za ublažavanje mučnine.
  • Naći  odgovarajućeg ginekologa za predstojeći period.

Savet za 6. nedelju trudnoće

Ukoliko do sada nije izabran odgovarajući ginekolog, onda je krajnje vreme da se to učini, kome će se trudnica s poverenjem obraćati, naime, on će brinuti o trudnoći i pratiti razvoj bebe u preostalih 34 nedelje, i biti prisutan u najtežim trenucima porođaja. Valja ispitati opremljenost porodilišta (bolnice ili klinike), s obzirom da na mnogim mestima su različiti uslovi, a i primenjuju se razne metode za olakšavanje porođaja.

Važno je da trudnica zna:

Vitamini za očuvanje ploda zbog svojih dimenzija ponekad čine problem, a naročito, ako još ima problema sa mučninom. U ovom slučaju valja potražiti ginekologa za savet, jer postoje i takve tablete, koje treba sažvakati, pa se i ovaj problem može prevazići.

Važno je da partner zna:

Ukoliko u kući ima ljubimaca, mačke ili kuce, treba se ponašati predostrožno, zato spremanje posipa neka pripada partneru. To je preporučljivo samo zbog prevencije.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten