27. nedelja trudnoće

27. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – šesti mesec

Broj preostalih nedelja … 13

27-nedelja_trudnoce

27. nedelja trudnoće je za plod već verovatno jako aktivan period i važno je da to i za trudnicu bude, ukoliko ginekolog ne zabrani telesnu aktivnost. Kretanje majke je veoma korisno. Mada ovaj trimestar nije toliko težak za trudnicu, ovo stanje u narednim nedeljama može se itekako promeniti.

 

Razvoj ploda u 27. nedelji

Na kraju 27. nedelje plod ima dužinu 35cm i 1kg težinu. Pluća, jetra i imunosistem već funkcioniše ali je potrebno još preostala tri meseca da bi zrelost dostigla maksimalan nivo. Plod već jako liči na novorođenče, samo je mnogo manji i mršaviji, a zbog nedovoljne debljine masnog tkiva, koža je još smežurana ali se beba razvija jakim tempom.

27-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 27. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
68 (+/-5,0)mm

HC (obim glave):
250 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
230 (+/-25)mm

FL (dužina butne kosti):
50 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 27. nedelji trudnoće

Hemoroidi su česta pojava u ovoj fazi trudnoće i to iz dva razloga. Povećana količina krvi u krvnim sudovima i povećana materica i pritisak na trbušnu duplju prouzrokuje nabujanje krvnih sudova u anusu. S druge strane zbog rasta progesterona u crevima sporije prolazi hrana pa dovodi do zatvora. Ovo je prirodna prateća pojava trudnoće, istovremeno, korisno je preduprediti i lečiti je.

Važno je da u svoju svakodnevnu rutinu uvrstite pravilnu ishranu i redovno vežbanje.

Uobičajeni simptomi u 27. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • hemoroidi
 • gorušica
 • zapušenje nosa
 • bulovi u donjem delu stomaka
 • zaboravljanje, rastrojenost

Promene životnih okolnosti

U ovoj nedelji plod je sve življi te zahvaljujući tim aktivnostima trudnicu češće podseća na porođaj, a ponekad se javlja i strah od porođaja pre vremena. Sve ovo je normalno, ali ako se jave upozoravajući znakovi, treba se obratiti lekaru:

 • grčevi slični menstrualnim: može biti i Braxton Hick kontrakcija, ali ako je jako bolna, ili se javlja više puta u jednom satu, potrebna je lekarska konsultacija,
 • bilo koja vrsta krvarenja, tup bol u donjem delu leđa,
 • pritisak u maloj karlici: takav osećaj da plod vrši pritisak nadole,
 • povećana količina i promena kvaliteta vaginalnog sekreta, naročito ako postaje vodnjikav,
 • kontrakcije više puta u 10 minuta, iako nisu bolne.

Treba pokušati šetnjom ublažiti grčeve, ako se radi o „lažnim“ kontrakcijama one će nestati, ali ako se pojačavaju radi se o porođajnim kontrakcijama.

Ako, ipak, nisu takvi simptomi ne treba se zabrinuti. Ukoliko je potrebno, dobro je zatražiti savet psihologa, da ne bi zabrinutost pretvorila u depresiju, pogotovo što u drugom stanju treba uživati koliko god to okolnosti omogućuju. Istovremeno važno je konsultovati ginekologa, šta činiti ukoliko se pre 37. nedelje jave simptomi.

Pregledi u 27. nedelji trudnoće

Ukoliko su do sada redovno urađeni svi pregledi, i da je sa trudnoćom sve u redu, u ovoj nedelji nije potreban nikakav pregled, ako ginekolog drugačije ne odredi

Šta činiti u 27. nedelji trudnoće

 •  valja informisati se o čuvanju matičnih ćelija i šta su prednosti i nedostaci njenog čuvanja (krv iz pupčane vrpce i placente sadržava one matične ćelije, koje mogu pomoći kod nekih bolesti kao što je: leukemija, metabolička oboljenja itd.)

Savet - 27. nedelja trudnoće

Hemoroidi, su tegoba koja muči mnoge trudnice kad stigne ta 27. nedjelja trudnoće. Ona može da se ublaži i to:
• nega hemoroida toplom vodom • mogu se koristiti i razne masti
• ne preporučuje se dugo stajanje
• povećati unos vlaknaste hrane, integralne žitarice, lana, voća, povrća, smeđeg pirinča i sočiva
• preporučuje se konzumiranje hrane sa visokim procentom magnezijuma, zeleno povrće, avokado, orašasti proizvodi koji opuštaju creva
• dnevno piti najmanje 2 l vode veoma je važno svakodnevno kretanje
• ne sme se napinjati na WC-u, naime naprezanje zbog zatvora može da prouzrokuje hemoroide
• umesto toaletnog papira koristiti vlažne maramice za toalet.

Važno je da trudnica zna:

Ukoliko bi trudnica negde putovala avionom, poželjno je proučiti kakvi su propisi kompanije vezani za trudnice. U većini slučajeva ukoliko se radi o 28-36 nedeljnoj trudnoći, trudnica treba da ponese opravdanje od ginekologa sa terminom porođaja i mišljenjem lekara da njeno stanje dozvoljava let.

Važno je da partner zna:

Sada trudnica ima 7-9 kg kilograma više i kako materica dostiže visinu pupka, nema posebno želju prema partneru. Mnoge žene do samog kraja trudnoće osećaju potrebu za seksualnim odnosom ali nekima je privlačniji miris i ukus pečenog krompira, nego udvaranje partnera.

S druge strane, bez obzira što trudnica oseća da je privlačna i lepa, moguće da je partner ne doživljava tako, i opada njegovo interesovanje – javlja se tzv. sindrom “seks sa trudnicom“. Osećanja i dileme partneri treba da razreše razgovorom.

SINDROM "SEKS SA TRUDNICOM"!

Iako buduće majke (ako sa trudnoćom sve ide dobro) često mogu da osete želju za seksom pod uticajem hormona, međutim muškarci imaju podeljeno mišljenje. Očevi sa krilima: to su partneri koji dobijaju na libidu videći kako trudnica zrači unutrašnjim mirom i srećom. Njen blistavi pogled, sjajna, ojačana kosa i ispeglano lice dodatno pojačavaju ljubav i čežnju budućeg oca. Mnogi su pažljiviji, oprezniji i osećaju jačanje duhovne veze sa svojim bračnim partnerom. Rastući stomačić im je takođe atraktivan, što dodatno pojačava njihovu strast i vezanost. I veliko je olakšanje osloboditi se ideje kontracepcije samo u svrhu zadovoljstva. Zabrinuti muškarci: to su parovi koji doživljavaju radikalno suprotne emocije od gore navedenog. Oni ne doživaju fizičke promene koje imaa buduća majka. Otac, koji je zabrinut zbog sve većeg osećaja odgovornosti, egzistencijalnih problema i niza zadataka pred sobom, ima i veće probleme nego da misli na seks. Postoje oni koji se plaše i za bebu i suprugu, ima i onih kojima rastući stomak i dojke smetaju i ne osećaju želju pri pogledu na svoju trudnicu. Bez obzira na razlog, odbijanje obeshrabruje buduću majku. Iskren razgovor, moguće uz savet psihologa ili lekara, može vam pomoći, a seks ponovo unosi ugodnu, prijatnu harmoniju u živote partnera. Ne odustajte, trudnice! Beba i potres mozga Nisu retki slučajevi da se muškarac plaši da ne nanese bol fetusu, ili da beba zadobije potres mozga od intenzivnog vođenja ljubavi. Lepa ideja je pripisati toliko snage penisu, ali ako pogledamo položaj bebe, možemo videti da je gotovo nemoguće naneti štetu detetu tokom normalnog seksa. Potomstvo je od povrede zaštićeno plodovom, snažnim mišićima na vaginalnoj strani i sluznim čepom. Međutim, treba izbegavati bilo kakvu agresivnost koja uzrokuje bol ili eventualno oštećuje vaginu ili grlić materice. Pročitajte više o seksu tokom trudnoće ovde.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten