18. nedelja trudnoće

18. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 22

18-nedelja_trudnoce

Za  trudnicu je prosto neverovatno da je već 18. nedelja trudnoće, skoro pa je stigla do poluvremena Znakovi trudnoće su jasno vidljivi i za okruženje.

 

Razvoj ploda u 18. nedelji

Mozak ploda i dalje intenzivno raste. U ovom periodu glavna područja su se diferencirala. Deo moždane kore, koji upravlja specijalnim moždanim funcijama, počinje dobijati oblik. Plod je oko 15 cm dužine i oko 15,5 dkg. težine , a u 18. nedelji trudnoće već dobija čovečji oblik. Na prstima noge i ruke razvijaju se jagodice te nastavlja se formiranje otisaka prstiju. Oči su sada već uperene sasvim napred, a retina postaje fotoaktivna. Kosti su još mekane ali postaju sve čvršće. Dužina trupa dostiže veličinu glave.

18-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 18. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
42(+/-4,0)mm

HC (obim glave):
151 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
131 (+/-15)mm

FL (dužina butne kosti):
28 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

 Telesne promene u 18. nedelji trudnoće

Gorušića u ovom periodu može zadavati ozbiljne brige trudnici. Naime, želudačna kiselina se vraća u jednjak, stvarajući tako gorušicu. Ova tegoba, može da bude karakteristična za prvi i drugi trimestar, kada sve više rastuća materica pritiska želudac istiskajući tako kiselinu u jednjak. Pritom, na uticaj hormona metabolizma se usporava, hrana se duže zadržava u želucu, nego obično. Usled toga, i rad creva se usporava, nastaje zatvor i kao posledica , razvijaju se hemoroidi.

Uobičajeni simptomi u 18. nedelji trudnoće

  • skupljanje vode u nogama i rukama
  • grčevi u listovima noću
  • nadimanje
  • krvarenje desni
  • formiranje strija
  • krvarenje iz nosa
  • proširene vene

Promene životnih okolnosti

U životu trudnice, svaka nedelja donosi nešto novo. Nije jedini problem da prihvati nastale telesne promene, nego mora i saslušati dobronamerne savete okruženja, naročito, ako je u pitanju prva trudnoća. Mnogo bi pomoglo trudnici da sa bliskom osobom ili stručnjakom može porazgovarti o svim pitanjima i dilemama koje je tište.

Pregledi u 18. nedelji trudnoće

Obično između 18. i 20. nedelje vrši se, takozvani, anatomski ultrazvučni pregled, prilikom kog se pregleda i razvoj placente.

Između 15. i 18. nedelje trudnoće vrši se pregled nervnog kanal, 21. trisomiju (Down-sindroma), a putem krvne analize pregleda se 18. trisomija, koja može da ukazuje na mentalnu zaostalost.

Ukoliko majka već ima dece sa urođenom srčanom manom, ili majka ili otac u svojim porodicama ima članova sa ovom bolešću, i ako ultrazvučni pregled ukazuje na srčanu manu, lekar može predložiti ultrazvučni pregled srca bebe. To je ultrazvučni pregled stomaka u trajanju od 45-120 minuta, a rezultate analizira i dečji kardiolog.

AKO SE OSEĆAJU POKRETI, ZNAŠ DA JE DOBRO

Kako trudnoća napreduje, tako se kreće i plod. Neki fetusi se kreću više, dok drugi manje. Važno je znati da ne postoje dva slična fetusa u pogledu aktivnosti. Postoje vrlo aktivni i manje aktivni fetusi koji se kreću i udaraju. Percepcija kretanja fetusa takođe zavisi od toga kako se nalazi u materici. Buduće majke otprilike u 16-18. nedelju trudnoće detektuje prvi put fetalne pokrete, ali ni za to ne postoje pravila, druge samo u 19-20. nedelji gestacije. Fetus se već i ranije kreće i isteže, ali majka toga nije svesna. Važno je, međutim, da kada osetite bebino kretanje, trebalo bi da ga osećate neprekidno do kraja trudnoće. Takođe je važno da kretanje i udaranje fetusa neprestano uočava majka, jer su to ZNACI DA JE BEBA DOBRO.
16-19. nedelja trudnoće
Tokom ovog perioda kretanje fetusa počinje da postaje primetno, ali skoro neprimetno, jedan nežan osećaj, kao da mehur pukne (u slučaju druge trudnoće, majka obično oseća pokret ranije nego u prvoj trudnoći.
20-23. nedelja trudnoće
Nežni udarci nogama i osećaj sličan trzanju - posebno kada beba štuca. Pokret se postepeno intenzivira i njegov intenzitet često zavisi od vremena, povećava se uveče.
24-28. nedelja trudnoće
Do 750 ml plodne vode već okružuje fetus, a prostora ima u izobilju, pa ima dovoljno prostora za slobodno kretanje. Iznenadni zvukovi mogu izazvati osećaj u vidu skoka u stomaku trudnice.
29-31. nedelja trudnoće
Tokom ovog vremena, verovatnije je da će fetus praviti manje, oštrije i odlučnije pokrete. Buduća majka takođe može da oseti pritisak koji izazivaju udovi fetusa.
32-35. nedelja trudnoće
Kretanje fetusa je snažno, njegova učestalost se povećava, a istovremeno usporava zbog sve oskudnijeg prostora.
36-40. nedelja trudnoće
Većina beba je već okrenuta naglavačke. Mnoge buduće majke osećaju se kao da lubenica vrši pritisak na karlično dno. Kako trudnoća napreduje, beba raste, a njeni pokreti se menjaju. Veoma je važno osetiti kretanje tokom trudnoće, sve dok porođaj ne počne.

Šta činiti u 18. nedelji trudnoće

  • Korisno je konsultovati se sa specijalistom o korišćenju leka za smanjenje želudačne kiseline, ukoliko je gorušica nepodnošljiva i utiče na zdravu ishranu trudnice.
  • Dobro je konsultovati se sa psihologom ili porazgovarati sa stručnjakom za mentalnu higijenu, ukoliko trudnica tako oseća.

Savet - 18. nedelja trudnoće

Ukoliko su se pojavili hemoroidi, preporučuje se da se zatraži savet u vezi korišćenja masti protiv hemoroida, (mogu se kupiti u apotekama bez recepta), koje mogu ublažiti tegobe. Da bi stanje bilo podnošljivo, treba konzumirati što više tečnosti, uzimati integralnu i vlaknastu hranu i ne naprezati se prilikom vršenja nužde. Mada je nizak krvni pritisak, česta tegoba tokom trudnoće, ipak, se ona lako može ublažiti: usporenim pokretima ustajati iz sedećeg ili ležećeg položaja, izbegavanjem dugotrajnog stajanja ili dugotrajnog tuširanja toplom vodom. Naravno, ne treba zaboraviti na dnevni unos tečnosti, minimum 2 litre vode.

Važno je da trudnica zna:

Plod, koji se besprimetno kretao u materici, obično se između 18. i 22. nedelje  „javlja“ po prvi put. Ukoliko nije prvo dete, može se desiti da njegovo kretanje majka već oseća, ali ako ima jake stomačne mišiće ili je malo deblja u kukovima, na ovaj doživljaj će još malo pričekati. Po iskustvu mnogih trudnica kretanje ploda su uporedile sa nekim blagim talasanjem, odnoso liči kao da se neki mehurići dižu do mišića stomaka, ili kao neko treperenje u trbuhu. Međutim, može se desiti, da prvo javljanje bude jedan jasan šut ili boks udarac.

Važno je da partner zna:

Pošto samo majka može da oseti kretanje ploda, dobro je da se ovakva osećanja i radost podeli sa ocem. Istovremeno, partner mora biti pažljiv i strpljiv jer se može desiti da kretanje bebe bude u tom vremenu, kada ono samo majka oseća. Jedna zanimljivost: plod zna da se smiri na glas ili blizinu oca.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten