2. nedelja trudnoće

2. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 38

1-4-nedelje-trudnoce

2. nedelja trudnoće je nedelja, na kraju koje postoji velika verovatnoća da će se desiti začeće. U slučaju 28.dnevnog ciklusa oko 14. dana zrela jajna ćelija se oslobađa iz jajnika putuje u jajovod gde 24 sata je sposobna za oplodnju.

 

Razvoj ploda u 2. nedelji trudnoće

Tokom seksualnog odnosa blizu 20 – 40 miliona spermatozoida bori se za oslobođenom zrelom jajnom ćelijom da bi je oplodili. Mnogi na ovom putu nestaju i manje od oko hiljadu stignu do jajne ćelije i dešava se oplodnja. Ali, obično samo jedan spermatozoid stiže do cilja. Probija spoljašnji zid jajne ćelije, stiže do unutrašnjosti ćelije, odbacuje rep, a glava se spaja sa jajnom ćelijom, oplođuje je spajajući tako majčin i očev DNK u trenutku začeća.

Prilikom blizanačke trudnoće više zrelih jajnih ćelija se oplođuje u jajovodu i tada govorimo o višejajčanim blizancima. Kod jednojajčanih blizanaca jajnu ćeliju oplođuje jedan spermatozoid, zatim oplođena jajna ćelija se deli na dve, genetski istovetne, ćelije.

razvoj blizanače trudnoće

*razvoj blizanačke trudnoće

Telesne promene u 2. nedelji trudnoće

Jajnici kreću sa lučenjem progesterona – žutim telom, na uticaj toga zadebljava se sluznica materice, gde se nagomilavaju hranljive materije i samim tim se stvara povoljno okruženje za pristiglu, odgovrajuće razvijenu jajnu ćeliju za ugradnju i razvoj posteljice (placente).

Promene životnih okolnosti u 2. nedelji trudnoće

Mada, ima žena koje odmah osete da su ostale u drugom stanju, međutim, u većini slučajeva, trudnoća u ovom periodu  ne može se ni naslutiti.Prva potvrda za trudnoću je pozitivan test. S obzirom da četiri dana nakon začeća, već počinje lučenje hormona (human korion-gonadotropina), koji se zove hormon trudnoće, a nakon nedelju dana začeće se može potvrditi putem krvi i mokraće, dotle treba sačekati.

Ako se test za trudnoću uradi u pravo vreme i na pravi način, trudnoću označava dve trake koje se pojavljuju na testu. Za sve - koji su u beba-projektu - najradosniji trenutak je pojava dugo očekivanog pozitivnog rezultata testa, što je definitivno ohrabrujući znak za nastanak blaženog stanja.

Pregledi u 2. nedelji trudnoće

U 2. nedelji nema potrebe za posebne preglede, naime ne može se ustanoviti da li se desilo začeće. Trudnoća sa sobom donosi i promenu u nivou hormona. Odprilike četiri dana nakon oplodnje organizam počinje da luči takozvan hCG hormon ( human korion gonadotropin), koji se može iskazati preko krvi i mokraće.

Human korion gonadotropin - HCG hormon

Ako zaista želite da pratite nivo hCG-a, pogledajte navedene granice normalnih vrednost i po nedeljama. Imajte na umu to da je sve u tim granicama normalno i da mala greška u određivanju starosti ploda može dovesti do prave pometnje.
3. nedelja | 5 do 50 mlU/L
4. nedelja | 5 do 426 mlU/L
5. nedelja | 19 do 7340 mlU/L
6. nedelja | 1080 do 56500 mlU/L
7-8. ned. | 7650 do 229000 mlU/L
9-12. ned. | 25700 do 288000 mlU/L

Šta činiti u 2. nedelji trudnoće

  • Uvesti uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.
  • Povećati unos vode (što više je hidratantna vaginalna sluz, tim lakše se kreću spermatozoidi).
  • Smanjiti unos kofeina.
  • Konsultovati se sa lekarom o uzimanju lekova.

Savet za 2. nedelju trudnoće

Pošto se obično (u slučaju ciklusa od 28 dana) 14. dana dešava začeće, zato se to može staviti na kraj druge nedelje. U ovom periodu treba biti strpljiv i sačekati da se trudnoća može potvrditi. Jajna ćelija koje se oslobodi iz folikula živa je samo 24 sata, pa je veoma važno iskoristiti svaku priliku da odredite vreme ovulacije. Test ovulacije, između ostalog, može pomoći u ovome.

Važno je da trudnica zna:
Po stručnoj literaturi mogućnost za začeće postoji oko 14. dana, odnosno malo posle ili pre bilo kad se može desiti. U tom saznanju, partneri ne treba previše da pauziraju sa intimnim odnosima, jer je veća mogućnost za začeće, ukoliko su uporniji. Međutim, bitno je da se tokom seksualnog odnosa ne opterećuju začećem jer to može biti frustrirajući i stresno, što može biti faktor nemogućnosti da se zatrudni. Parovi koji svesno planiraju bebu poželjno je da upoznaju određene metode za povećanje plodnosti. Postoji nekoliko jednostavnih, ali vrlo dobrih saveta za one parove koji ne žele da osnivanje porodice doživljavaju kao teret. Mirni uslovi i neometan seksualni život pomažu parovima da postanu roditelji.

Važno je da partner zna:
Mnogi parovi tokom intimnih odnosa koriste razne lubrikante. Postoje oni koji time poboljšavaju zadovoljstvo, nekima je to potrebno zbog suvoće vagine, drugi ga koriste za analni seks, kako se savetuje. Međutim, mnogi, vrlo pogrešno veruju da upotreba lubrikanta pokreće predigru, dok zapravo treba težiti ka tome da vlaženje dođe prirodno.

Dobro je znati:
Neka naučna ispitivanja su pokazala da ti preparati sprečavaju spermatozoide da napreduju u jajovodu, pa tako smanjuju i šansu za začećem.

Ako neko želi bebu, ali ne može da odustane od upotrebe lubrikanta zbog, na primer, suvoće vagine, treba pažljivo da biraju. To je zato što određeni proizvodi sprečavaju kretanje sperme prema cilju i mogu oštetiti ćelije. Za savet ginekologa vredi upitati šta je u ovom slučaju dobar izbor.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten