14. nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 26

14-nedelja_trudnoce

14. nedelja trudnoće donosi nove promene, trudnice su obično energičnije nego do sada, lako rešavaju svakodnevne izazove.

 

Razvoj ploda u 14. nedelji

Plod je sve veći, dužina tela dostiže oko 9 cm, a težina oko 56 grama, vrat se izdužuje, glava i brada ne naslanjaju se više na grudni koš. Oči i uši nastavljaju svoj put ka svom mestu. Karakteristike lica i jedinstveni otisak prstiju sada su već vidljivi. Razvojem mišića, plod sve više se kreće ali je to većinom refleksno ali pokreti ruku i nogu počinju bivati sinhronizovani. U ovom periodu trudnica, ukoliko nije prvorotkinja, oseća već neke pokrete, međutim, ako ipak ne, za brigu nema mesta (kretanje ploda počinje da se primećuje tek između 18. – 20.nedelje).

14-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 14. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
28(+/-4,0)mm

HC (obim glave):
96 (+/-15)mm

AC (obim stomaka):
84 (+/-10)mm

FL (dužina butne kosti):
15 (+/-2,5) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

Telesne promene u 14. nedelji trudnoće

U ovom periodu hormonske promene se smiruju, ali može da se pojavi (ili još traje) zatvor i  da potraje do samog kraja trudnoće. Zatvoru nije jedini uzročnik hormonske promene, već i rastuća materica koja sve više pritiska crevni sistem. Počinje proizvodnja hormona relaksin, koji podstiče širenje karlice, time obezbeđujući sve veći prostor za plod. S obzirom da na uticaj ovog hormona ligamenti i mišići se istežu i omogućuju širenje, samimtim i lakši porođaj. Na žalost, međutim, smanjuje se stabilnost kičme i ligamenata, a negtivne posledice toga su bolovi u leđima. Pored bolova u leđima javljaja se intenzivnije znojenje, grudi postaju osetljiviji, a mogu nastati problemi sa kožom, bubuljice na licu. Kod 90% žena privremeno neki delovi tela potamne: oko bradavica, pupka, pod pazuhom i unutrašnja strana butina.

Uobičajeni simptomi u 14. nedelji trudnoće

  • proširene vena: u zavisnosti od nasleđene tendencije, na stopalu se mogu pojaviti plavičaste proširene vene
  • nazalno začepljenje
  • napetost kože, svrab, strije
  • povećan apetit
  • zatvor
  • osetljive i nabrekle dojke
  • nadimanje

Promene životnih okolnosti

Nasuprot tome da je ovaj period najvećem broju trudnica najlepši perod u trudnoći, mnoge, ipak, moraju da se suočavaju sa određenim telesnim promenama i neprijatnostima kao i vidljivim promenama.  Ove okolnosti mogu da pogađaju buduću majku. U toku trudnoće nije isključen ni razvoj depresije, koju trudnica može da predupredi, ukoliko svoje misli i sumnje podeli sa svojim najbližnjima.

Pregledi u 14. nedelji trudnoće

Ukoliko je rizična trudnoća, možda će biti potrebna konsultacija sa genetičarom ili drugim stručnjakom.

JEDNA OD OSNOVA ZA LAKŠI POROĐAJ!

Uvežbavanje tehnikedisanja priprema buduću majku da ostane mirna i uravnotežena kada joj je najpotrebnije i pomaže trudnici da pravilno rasporedi snagu tokom kontrakcija, sve do faze guranja. Tokom vežbi za trudnice možete naučiti 5 tehnika koje se mogu vežbati kod kuće pre odlaska u bolnicu, kao i one koje su presudne za buduću majku tokom porođaja i završnog "hooruk. Svesno i fokusirano disanje jedan je od osnovnih uslova za lakši i uspešniji porođaj.

Šta činiti u 14. nedelji trudnoće

  • Tokom ovog perioda vredi iskoristiti dodatnu energiju za obavljanje nekih većih zadataka, bilo na poslu ili kod kuće.
  • Poželjno je započeti s nedeljnim fotografiranjem zaobljenog stomaka, koji će svima ostati u večnom sećanju

Savet - 14. nedelja trudnoće

U 14. nedelji trudnoće preporučuje se započeti sa vežbama za trudnice , naravno ukoliko je trudnoća u redu i ginekolog odobrava rekreaciju. Naime, sa izabranim lekarom, valja obaviti konsultaciju o vežbama u trudnoći da bi se što pre moglo početi sa ovom izuzetno korisnom pripremom za porođaj.

Kismama torna fontossága

U životu svake žene fizička aktivnost ima važnu ulogu. Ovo naročito važi za period trudnoće, kako za buduću majku, tako i za bebu. U drugom i trećem trimestru može se krenuti sa vežbama namenjenim

Pročitalj dalje »

Važno je da trudnica zna:

Vežbe za trudnice su lake, stručno vođene telesne aktivnosti koje blagotvorno deluju ne samo na majčino, nego i na plodovo zdravlje. One stimulišu cirkulaciju, pritom i plod dobija više kiseonika, povrh toga ublažavaju se i neprijatne tegobe kao što su : upala vena, bolovi u leđima, nadutost, zatvor , natečenost. Redovita telesna aktivnost za vreme trudnoće smanjuje rizik carskog reza, zatim skraćuje vreme oporavka posle porođaja.

Važno je da partner zna:

Roditeljima koji očekuju prvo dete pohađanje škole za trudnice može biti od velike pomoći, savetuje se da ove časove posećuju zajedno. Takođe bi trebao biti prioritet budućem ocu da se što pre uključi u zajedničke „baby“ programe. To je važno da oseti da će uskoro postati otac i da se porodica proširuje, čiji je i on sastavni deo. Uobičajena je greška budućih majki da, uzimaju same za sebe, sve radosti očekivanja bebe. Štaviše, čak kasniji kontakt sa novorođenčetom. Međutim, to ne mora da bude tako, jer dugoročno dovodi do sloma porodične harmonije, a nisu retki slučajevi da se kod tate razvije depresija, zbog osećaja da im tamo nije mesto, da nisu član porodice.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten