1. nedelja trudnoće

1. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 39

1-4-nedelje-trudnoce

Prva nedelja je ona nedelja, kada još traje period poslednje menstruacije.

Tačno vreme začeća nemoguće je utvrditi, sem ako se ne radi o asistiranoj reprodukcionom zahvatu.

Kod izračunavanja četrdeset nedelja trudnoće, obično se za osnovu, uzima prvi dan poslednje menstruacije, te mogući termin začeća se računa od ovog dana do 14., odnosno dve nedelje od poslednje menstruacije.

 

Razvoj ploda u 1. nedelji trudnoće

S obzirom da se samo pretpostavlja da se u 14. danu poslednje menstruacije dešava začeće, u ovom periodu starost ploda može se utvrditi samo ako se tačno zna datum začeća.
Možda je sistem izračunavanja neobičan ali objašnjenje je veoma jednostavno i to: ni jedna žena ne može biti sigurna u tačan datum začeća, te je mnogo lakše uzimati, kao osnovu, prvi dan poslednje menstruacije za izračunavanje datuma rođenja bebe.

Proces razvoja embriona u prvih par dana

Telesne promene u 1. nedelji trudnoće

U ovom periodu ne uočavaju se nikakve telesne promene, naime traje još krvarenje poslednje menstruacije.

Istovremeno, treba napomenuti, da projekat za bebu može biti frustrirajući. Postoje parovi kojima predstavlja problem programirano vođenje ljubavi, i samim tim tegobe izazvane stresom; mogu se ispoljavati i fizičkim promenama.

U proseku svakog meseca šansa za začeće je 25%, te možda treba više puta pokušati, ukoliko se ne uspe na prvo, ali nema razloga za brigu
i ne treba se predavati.

Oko 15% našeg stanovništva ima neki problem neplodnosti, koji se u najviše slučajeva može lečiti. Ukoliko se godinu dana (preko 35 plus pola godina) pokušava sa začećem i ne uspeva, valja potražiti lekara ili instituciju, koja se bavi lečenjem neplodnosti u cilju prevazilaženja prepreka.

Pregledi u 1. nedelji trudnoće

Ako nedavno nije izvršen ginekološki skrining test, vreme je za opšti pregled. Tada ginekolog može dati odgovarajuće savete na osnovu pregleda istorije bolesti. Možda preporuči dodatke ishrani i vitamine za trudnice.

Budi odgovorna!

- Folna kiselina je neophodna za proces deobe ćelija, uključujući rast i razvoj fetusa (nalazi se u tamnozelenom povrću: brokoli, spanać, boranija, zelena salata, ali i u mahunarkama poput zelenog graška ili leblebija).
- Kalcijum je prvenstveno potreban u drugom i trećem trimestru zbog bebinih kostiju. Preporučena dnevna količina kalcijuma je 1.200 miligrama (mleko sa niskim sadržajem masti, polumasni sitan sir, sir, jogurt, tamno zeleno povrće, sok od pomorandže i soja su najbolji izvori).
- Gvožđe pomaže u povećanju zapremine krvi za 50 procenata. Posebno u trećem trimestru, važno je težiti konzumaciji 30 mg dnevno.
- Potreba trudnice za cinkom povećava se za 50 procenata, što je 15 mg dnevno. Nedostatak cinka može prouzrokovati urođene mane i prevremeni porođaj (izvori su orasi, integralne žitarice i zeleno povrće, ali još bolje su riba i morski plodovi).
- Omega-3 masne kiseline stimulišu mozak i nervni sistem fetusa, daju detetu bolji vid, pamćenje i jezičke veštine. Takođe smanjuje rizik od porođajne depresije kod majke (izvori su laneno ulje, orasi, ali najbolja je masna riba, ali takođe obratite pažnju na sadržaj žive u ribi, preporučena riba je losos, skuša, sardine, a bezbedne su i kapsule od ribljeg ulja).

Promena životnih okolnosti u 1. nedelji trudnoće

Preporučljivo je pripremiti se na životne okolnosti koje su potrebne za razvoj ploda. Veoma je važno učiniti neke korake: možda je najvažnije prestati sa pušenjem i konzumiranjem alkohola. Time će se smanjiti rizik od pobačaja i rađanja pre vremena, odnosno rođenja deteta sa smanjenom težinom  ili eventualno  mentalnim i fizičkim oštećenjem. Takođe je važna, konsultacija sa izabranim lekarom ili ginekologom o lekovima, koji se eventualno uzimaju, da ne bi oštetili plod. Povećanu pažnju treba obratiti na uzimanje neophodnih vitamina u toku trudnoće, pa već i tokom planiranja začeća, valja uzimati folnu kiselinu, koja sprečava poremećaj u razvoju nervnog sistema.

Ukoliko u bliskoj prošlosti nije bilo ginekološke kontrole, potrebno je da se obavi detaljan ginekološki pregled. Nakon pregleda istorije bolesti, lekar može da posavetuje za buduće ponašanje i da preporuči za začeće korisne dodatke ishrani i vitamine za zaštitu ploda.

 

Uobičajeni simptomi u 1. nedelji trudnoće

  • menstrualno krvarenje
  • nadimanje ili promene raspoloženja usled hormonalnih fluktuacija, koje mnogi ljudi doživljavaju pre menstruacije
  • grčevi u stomaku, bol: ovo je zbog stezanja materice
  • manje česte hormonske glavobolje, moguće migrene

Šta činiti u 1. nedelji trudnoće

  • Dobro je pribeležiti datum i trajanje poslednja dva menstrualna ciklusa, odnosno pokušati odrediti datum sazrevanje jajne ćelije.
  • Prestati sa pušenjem i ostalim porocima.
  • Potrebno je započeti uzimanje vitamina za zaštitu ploda.
 

Savet za 1. nedelju trudnoće

Važno je dogovoriti sa svojim ginekologom ishranu, uzimanje vitamina kao dopunu, odnosno novi način života tokom trudnoće.

Važno je da trudnica zna:
Već u periodu planiranja bebe valja početi sa uzimanjem folne kiseline, dnevno 400 mikro grama, količina koja može da preventivno deluje i da spreči razvoj poremećaja u centralnom nervnom sistemu. Ukoliko se prestane sa pušenjem pre trudnoće, plod će imati šanse za zdrav razvoj, isto tako kao i beba majke nepušača.

Važno je da partner zna:
Da bi se ostvarila zdrava trudnoća oba partnera treba da obrate pažnju na svoje zdravlje. Kod planiranja bebe, odnosno pre začeća, poželjno je lečiti eventualne polne bolesti. Partner ,takođe, može da povećava svoju plodnost smanjenjem konzumiranja alkohola, prestankom pušenja, naime, poznato je da oni oštećuju spermatozoide i otežavaju začeće.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten