35. nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće – Treći trimestar – osmi mesec

Broj preostalih nedelja … 5

35-nedelja_trudnoce

35. nedelja je trudnoće i ukoliko sve teče po planu, pet nedelja je ostalo do dolaska novog člana porodice. Iako je do 35. nedelje razvoj ploda većinom završena, beba još koristi i zadnje nedelje za potpuno sazrevanje.

 

Razvoj ploda u 35. nedelji

U 35.nedelji težina ploda je 2,5 kg, a dužinu 45-46 cm. Smatra se uglavnom, da se u ovom periodu trudnoće završava razvoj fetusa. Iako su većina organa potpuno razvijena u 35. nedelji pluća, mozak i jetra tek u zadnjim nedeljama bivaju sasvim zreli. Mozak između 35. i 39. nedelje za trećinu naraste. Pri tom beba počinje da dobija na težini oko 25-35 dkg nedeljno, što je neophodno za održavanje telesne temperature kad dođe na svet.

35-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 35. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
88 (+/-6,5)mm

HC (obim glave):
310 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
315 (+/-30)mm

FL (dužina butne kosti):
67 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 35. nedelji trudnoće

Materica u 35. nedelji 500 puta je veća nego pre trudnoće.  Naravno, ona ne ostaje takva, otprilike šest nedelja posle porođaja, dobija dimenzije od pre trudnoće. U ovom periodu trudničkim simptomima priključuje se i glavobolja. U ranom periodu trudnoće glavobolju izaziva rast krvnog pritiska, odnosno nivo hormona, u kasnijoj trudnoći držanje tela, neispavanost i stres, a može biti povezano i sa praeeclampisom.

Uobičajeni simptomi u 35. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • bol u leđima
 • glavobolja
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor, nesanica
 • iscedak iz grudi
 • obilniji vaginalni sekret

Promene životnih okolnosti

Trudnica je do 35. nedelje trudnoće dobila odgovore na brojna pitanja u najboljem slučaju već je i u školi za trudnice odslušala stručna predavanja i dobila potrebne savete. Ipak, približavanjem termina za porođaj ima dosta pitanja (ne samo kod prvorotkinja) i to:

-„ otkud ću znati da je porođaj krenuo?“

Zabrinutost prvorotkinja je razumljiva jer sličan događaj još nisu doživele, dok za one koje su više puta rađale takođe, jer je svaka trudnoća različita, pa i porođaj.

Dobro je znati nekoliko korisnih informacija vezano za početkom porođaja npr:

 • najčešći simptomi su kontrakcije koje se pravilno javljaju i pojačavaju (u razmacima od 20 minuta, i ako se istekom nekoliko sati javljaju desetominutno, a  bolovi  se pojačavaju, tada je beba već na putu),
 • drugo pitanje – oticanje plodove vode (pravac u bolnicu jer u roku  24 sata treba se poroditi, naime, postoji rizik da se beba inficira),
 • ređe, ali se dešava blago krvarenje, kada u fazi porođaja kreće širenje i može biti da se placenta pre vremena odvaja, zato je u ovom slučaju potreban  hitan bolnički tretman.

 

PRIPREMA KUĆNOG LJUBIMCA ZA DOLAZAK BEBE

Kako bi se kućni ljubimac lakše pripremio i da beba ima bezbednu okolinu potrebno je:
• Proveriti da je ljubimac dobio sve potrebne vakcine i da im nije istekao rok.
• Dobro je već koristiti raznu kozmetiku za bebe da bi na njihov miris ljubimac navikao, pre nego što prinova stigne.
• Preporučuje se čak i to da se dnevno oko 10 minuta pušta glas, plač, gugutanje bebe da bi se ljubimac navikao i usput ga polako milovati i davati nešto za grickanje (da bi nakon prekida emitovanja glasova očekivao, ponovo glas bebe i prestao bi da se plaši od takvih zvukova).
• Nakon rođenja bebe pelene ili pokrivač poneti kući i pokušati da ih ljubimac pomiriše, odnosno da navikne na taj miris dok beba ne dođe kući.

Pregledi u 35. nedelji trudnoće

 Ukoliko su dosada urađeni svi potrebni pregledi, i sve je u redu sa trudnoćom, nema potrebe za novim pregledima, ukoliko izabrani ginekolog drugačije ne odredi.

Šta činiti u 35. nedelji trudnoće

 • valja brojati pokrete ploda,
 • ukolko do sada nije kupljena knjiga za bebe, sada je već vreme,
 • potrebno je pregledati stvari kupljene za bebu i ako nešto fali treba upotpuniti.

Sigurno volite sve potrepštine da kupite lično u radnji ali u 35. nedelji je možda udobnije naručiti online. Spremili smo vam listu stvari koje uvek trebaju pri dolasku bebe, pre svega za dojenje, koje možete naručiti od pouzdanog dobavljača. Pogledajte veliki asortiman proizvoda od tupfera za grudi, grudnjaka za dojenje pa sve do pumpica i sl.

Izgled proizvoda Naziv Opis Cena
TOP Ponuda
Argus Kegelove loptice
Oprema za dojenje
Oprema za dojenje je definitivno najvažnija oprema koja zasluženo zauzima prvo mesto u opremanju svake trudnice-buduće majke. Uvažavajući potrebe kupaca, pripremili smo vrlo bogatu ponudu proizvoda, vrhunskog kvaliteta, modernog dizajna, poznatih brendiranih proizvođača baby opreme, po vrlo povoljnim cenama. Vidi cenu

Savet - 35. nedelja trudnoće

Ukoliko trudnica u trećem trimestru pati od glavobolje evo nekoliko rešenja da bi se one ublažile:
• Topla ili hladna obloga – zavisno od toga koja je godišnja doba ili u datoj situaciji šta joj odgovara.
• Masaža za trudnice – tom prilikom masira se vrat, ramena i leđa i postiže se opuštanje i ublažava se bol.
• Da bi se šećer u krvi održavao na stabilnom nivou uzimati obroke sa manjim ugljenim hidratom češće i u manjim količinama.
• Pravilno držanje tela – treba se truditi da karlični deo tela bude izturen, pri čemu će utegnuti mišići stomaka i gluteusa doprineti pravilnom držanju tela.
• Izgradnja ritma redovnog spavanja – ukoliko trudnica spava na boku, sa jastukom između nogu ravnomernije se raspoređuje telesna masa, što pomaže ublažavanju stresa i drugih neprijatnosti izazvane glavoboljom.
• Treba izbegavati namirnice koje izazivaju glavobolju kao što su čokolada, jogurt, tvrd sir, kikiriki, hleb s kvascem, mesni proizvodi i pavlaka.
• Paracetamol – analgetik kao što su aspirin i ibuprofen se ne preporučuje većini trudnica, međutim, paracetamol je lek koji trudnice mogu uzimati. O ovome, valja zatražiti mišljenje ginekologa.

Važno je da trudnica zna:

Specijalne  vežbe disanja za porođaj mogu da se nauče na vežbama za trudnice. Međutim, korisno je nekoliko nedelja pre termina porođaja vežbe ponavljati i uvežbavati i kod kuće, kako bi se trudnica što lakše setila njih kada se bude porađala. Pauzu između kontrakcija, važno je koristiti za relaksaciju. Vežba nije komplikovana: u ležećem stavu opustiti sve mišiće od prstiju nogu do glave. I ovo, kao vežbu za disanje, treba dobro uvežbati. Tehniku relaksacije najbolje je uvežbavati pre spavanja jer najčešće predstavlja dobar uvod za dobar san.

Važno je da partner zna:

Partner će imati važan zadatak ako imaju kućnog ljubimca. Bilo da je pas ili mačka, treba se pripremiti.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten