19. nedelja trudnoće

19. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 21

19-nedelja_trudnoce

Uprkos tome, što je 19. nedelja trudnoće period kada su trudnice u vrlo energične, dešava se da se zamaraju i da su premorene, jer osećaju da mogu više stvari podneti odjednom. To se smatra posledicom toga, što organizam teško podnosi promene vezane za trudnoću.

Razvoj ploda u 19. nedelji

Plod je ponovo ostvario značajan rast, u ovoj nedelji ima oko 20 dkg i oko 18 cm je dugačak. Pored lanugo dlaka, na bebinoj koži pravi se bela sirasta smesa, koja štiti bebinu kožu u vodenom okruženju. Koža je prozirna i provide se vene. Mlečni zubi su razvijeni, a iza njih počinju da se formiraju i stalni. Ako je plod devojčica u njenim jajanicima sada se već nalaze primitivne jajne ćelije. Ukoliko je plod muško već se jasno vidi penis na ultrazvučnom pregledu.

19-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 19. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
45(+/-5,0)mm

HC (obim glave):
160 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
140 (+/-15)mm

FL (dužina butne kosti):
30 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 19. nedelji trudnoće

Srce majke 30-50% više krvi pumpa u svojim venama u toku trudnoće da bi obezbedio dovoljno kiseonika i hrane za plod u razvoju. Pošto srce u trudnoći ovom periodu radi pod posebnim opterećenjem, dešava se da lekar kod pregleda trudnice na srcu primećuje blagi šum. Obično se ovo može smatrati normalnom pojavom, ali se može desiti da lekar pošalje trudnicu na dalje kardiološko ispitivanje.

Uobičajeni simptomi u 19. nedelji trudnoće

  • veći apetit
  • zatvor
  • vrtoglavica, nesvestica
  • bolovi u stomaku zbog rasta
  • formiranje strija
  • začepljenje nosa

Promene životnih okolnosti

U ovom periodu može se desiti da trudnica teže uspeva zaspati zbog živahnosti ploda. Ovaj problem će postati mnogo izraženiji u trećem trimestru, zato je potrebno sve više posvetiti pažnju na duži i neometan odmor.
Ako buduća majka ne može mirno da spava noću, preporučuje se da to nadoknadi popodne ili kada za to dođe vreme, jer je odmaranje jedan od osnovnih uslova za uravnoteženu i nekomplikovanu trudnoću.

Pregledi u 19. nedelji trudnoće

Mogu se javiti bolovi u donjem delu stomaka ili u preponama, to može biti povod za lekarsku konsultaciju (obično bolove prouzrokuje istezanje ligamenata materice, što je česta pojava u trudnoći). Ukoliko, međutim, probadajući bol ne prestaje i traje od 30-60 minuta, može da ukazuje na preeklampsiju, odnosno pobačaj. Ako se probadajući bol javlja na desnoj strani, to može da ukazuje na problem sa slepim crevom. Posebno je važno obratiti se lekaru, ako bol prati krvavi sekret, temperatura, groznica, mučnina ili povraćanje, bolovi u krstima, odnosno bolno mokrenje.

OBRATITI PAŽNJU NA DRŽANJE TELA!

Tokom trudnoće, delom zbog povećanja telesne težine, držanje tela buduće majke može se promeniti do te mere da se mogu javiti neprijatni simptomi, koji se često manifestuju bolovima u leđima, struku i kukovima. Preporučuje se redovna poseta vežbama za trudnice da bi se to sprečili pa čak i rešili problemi. Postoje i neke praktike koje kući mogu da pomognu:
• U stojećem položaju potrebno je karlicu nagnuti unapred, tako da se donji deo leđa ne pomera. Istovremeno potrebno je zategnuti mišiće stomaka i struka da bi oni služili kao prirodan steznik i potpora struku. U ovom periodu treba izbegavati cipele sa visokim potpeticama, jer i one mogu pomerati težište tela unapred.
• U sedećem položaju savetuje se smotuljak peškira smestiti iza leđa kao potpora krstima, a ispod nogu namestiti malu stolicu ili nekoliko knjiga da bi telo bilo u pravilnom položaju.
• U toku spavanja: ako se spava na boku, onda treba staviti jastučić između kolena. Tako se kičma rasterećuje.

Šta činiti u 19. nedelji trudnoće

  • Vreme je za razonodu i zajedničke programe budućih roditelja.
  • Informisati se o mogućnostima nabavke potrepština za bebu.

Savet - 19. nedelja trudnoće

Trudnice su više izložene infekcijama mokraćnih kanala. Ona se dešava, kada se u mokraćnoj bešiki bakterije nagomilavaju, što se najčešće pripisuje i hormonalnim promenama. Kada trudnica često ima nagon mokrenja ili u toku mokrenja oseća peckanje, potrebno je potražiti savet stručnjaka. Dovoljna je jedna doza antibiotika da se problem na samom početku eliminiše. Ukoliko se jave bolovi u leđima, treba obratiti pažnju na pravilno držanje tela prilikom stajanja, sedenja pa i spavanja

Važno je da trudnica zna:

Smetnja na mitralnom srčanom zalistku pogađa oko 7% trudnica. Ovakav šum obično je bez tegoba i ne čini veće probleme u toku tudnoće, međutim, zahteva određeno ispitivanje i praćenje.

Važno je da partner zna:

Od ovog perioda spavanje u jednom krevetu može biti izazov, jer trudnica sve teže nalazi odgovarajući položaj i teže spava zbog rastućeg stomaka, što može biti smetajući faktor. Bitno je da partner prihvati i ima razumevanje za novonastalu situaciju. Ovo važi i za period kada beba stigne pa i nadalje.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten