21. nedelja trudnoće

21. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – peti mesec

Broj preostalih nedelja … 19

21 nedelja trudnoce

Kako je 21. nedelja trudnoće stigla već na polovinu, trudnica se sve više prepušta okolnostima drugog stanja. Zahvaljujući kretanju bebe, majka i budući otac postaju sve više svesni roditeljstva.

Razvoj ploda u 21. nedelji

Intenzivan razvoj ploda u ovoj nedelji se usporava, međutim, organi se i dalje razvijaju. U stomaku ima mesta na pretek i veoma je aktivan. Plodova voda, koja je do sada pružala samo prijatnu sredinu, sada već preuzima drugačiju ulogu, naime, kako beba počinje da guta, organizam joj je sposoban da absorbira i obradi minimalnu količinu šećera. Nasuprot tome, plod se u potpunosti hrani putem placente. Do sada jetra i pankreas su bili odgovorni za proizvodnju krvnih zrnaca ali ovu ulogu od sada već postepeno preuzima kičmena moždina u razvoju.

Na kraju 21. nedelje dužina ploda je oko 21,5cm a težina 34 dkg.

Intenzivan razvoj ploda u ovoj nedelji se usporava, međutim, organi se i dalje razvijaju. U stomaku ima mesta na pretek i veoma je aktivan. Plodova voda, koja je do sada pružala samo prijatnu sredinu, sada već preuzima drugačiju ulogu, naime, kako beba počinje da guta, organizam joj je sposoban da absorbira i obradi minimalnu količinu šećera. Nasuprot tome, plod se u potpunosti hrani putem placente. Do sada jetra i pankreas su bili odgovorni za proizvodnju krvnih zrnaca ali ovu ulogu od sada već postepeno preuzima kičmena moždina u razvoju. Na kraju 21.nedelje dužina ploda je oko 21,5cm a težina 34 dkg.

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 21. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
49 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
176 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
164 (+/-20)mm

FL (dužina butne kosti):
34 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 21. nedelji trudnoće

Trudnici je materica sve veća i zahteva veći prostor u trbušnoj šupljini. Usled toga, organi u trbušnoj duplji se pomeraju iz svojih anatomskih pozicija te se, kao posledica toga, javlja  teško disanje nakon jela. Želudac, koji je smešten ispod  leve strane rebara, sada se naslanja na dijafragmu, podiže je, a tako se plućima smanjuje  pripadajući prostor u grudnom košu. Smanjivanjem količine i češćih obroka, može se ublažiti zategnutost u želucu  kao i otežano disanje.

Uobičajeni simptomi u 21. nedelji trudnoće

  • povećan apetit
  • nadimanje
  • bol u leđima
  • otežano disanje
  • otok stopala
  • svraba kože
  • formiranje strija

Promene životnih okolnosti

Mnogi ljudi se sete svog detinjstva, kada se odluče za formiranje svoje porodice. Obično se tada procenjuje, šta je ono što je bilo dobro a šta loše, šta bi činiti isto kao njihovi roditelji, a šta je ono što bi skroz drugačije radili. Važno je da budući roditelji na ovu temu porazgovaraju i ukoliko se ne mogu dogovoriti preporučuje se da se zatraži pomoć stručnjaka.

Blizanačka trudnoća u 21. nedelji

21-nedelja-blizanačke-trudnoće

Pregledi u 21. nedelji trudnoće

Ukoliko  su do sada redovno urađeni svi pregledi i da je sve u redu sa trudnoćom, u ovoj nedelji nisu potrebni nikakvi pregledi, ako to izabrani ginekolog ne odluči drugačije.

PITANJA VASPITANJA!

Iako budući roditelji ponekad - zapravo, neki vrlo često - pitaju vlastite roditelje za mišljenje o vaspitanju dece, oni i dalje ne žele da podižu svoju decu onako kako su odgajani. Štaviše, razvojem društvenih normi i tehnologije roditeljske odgovornosti nisu iste kao prethodnih generacija, što takođe može dovesti do neslaganja. Za par koji očekuje bebu ponekad može biti veliki izazov zatražiti pomoć, kao i religija, način života, prehrambene navike itd. Neophodno je na vreme odgovoriti na pitanje „koga slušati“ ili „s kim se razumeti“. Ako partneri odluče da žele isključiti svakog iz ove teme, svakako treba da obavesti užu porodicu. Ovo uglavnom pogađa bake i deke i povremeno braću i sestre. Ovo je već zato potrebno sada učiniti kako bi se izbegla dalja neslaganja.

Šta činiti u 21. nedelji trudnoće

  • Korisno je da trudnica u ovom periodu pročita neku stručnu literaturu o uspešnom hranjenju novorođenčeta majčinim mlekom.

Savet - 21. nedelja trudnoće

Preporučeno je iskoristiti vreme za opuštanje, za dovoljno spavanje i uvođenje redovnih vežbi za trudnice. Ovo zadnje u tom slučaju, ako se radi o bezrizičnoj trudnoći.

Beba doji u naručju majke

Obrati pažnju već sad!

Danas je dojenje postalo očekivanje za nove majke, mada iz različitih razloga ovo ne mogu svi da ostvare. Prekomerni pritisak, osećaj neuspeha, s druge strane, veoma loše utiče na majke, može čak da izazove postporođajnu depresiju. Kako je postajalo sve više i više dokaza o prednostima dojenja, tako je rasla i njegova važnost. Poslednjih godina stručnjaci takođe sve više podstiču nove majke da doje. Međutim, za majke koje iz nekog razloga nisu u stanju da to ispune, očekivanja od društva postaju pogubna. Važno je znati ovu činjenicu već tokom trudnoće. Iz tog razloga, preporučljivo je prikupiti što više informacija o dojenju, pripremiti se za oba slučaja, odnosno pojmu uspešnog i neuspešnog dojenja.

Važno je da trudnica zna:

Ako dođe do previše uznemirujućih događaja ili se napeto stanje nastavi, količina hormona stresa počinje da raste, što rezultira gušćim kontrakcijama materice. Zbog toga je veoma važno da se buduća majka što češće opušta i dovoljno vremena odmara: može da pomaže prijatna šetnja, vežbe za trudnice ili meditacija, relaksacija takođe može pomoći da se povrati mir.

Važno je da partner zna:

Ni partneru nije lako u ovom periodu drugog stanja, zato je preporučljivo da parovi što više razgovaraju o trenutnoj ali i o budućoj situaciji. Ukoliko se budući roditelji odluče za porođaj u prisustvu tate, dobro je da već sada kreću pripreme za veliki dan.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten