39. nedelja trudnoće

39. nedelja trudnoće – Treći trimestar – deveti mesec

Broj preostalih nedelja … 1

39 nedelja trudnoće

Gotovo je, 39. nedelja trudnoće predstavlja sam kraj, naime neće svaka žena napuniti 40. nedelju. Sada je plod već razvijen kao za predviđen termin, tako da  njegovo rođenje ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Razvoj ploda u 39. nedelji

U 39. nedelji plod skroz je razvijen.

Istovremeno, samo u poslednjim danima do rođenja, beba zauzima konačan položaj u stomakuz i u zadnjem trenutku može da promeni pozu.

Dužina pupčane vrpce iznosi oko 55 cm i 1,5 cm debljine. S obirom da plod ima već oko 3 kg, i skroz ispunjava matericu, često se dešava da ga pupčana vrpca obmotava ili nastane čvor na njoj.

Možda zastrašujuće zvuči ako se “pupčana vrpca obmota oko vrata bebe“ ali to ga ne ometa u disanju. Plod i nadalje kiseonik dobija kroz placentu, a plućima tek posle rođenja počinje da diše. Zabrinjavajuće je samo onda, ako se bebi pupčana vrpca stegne oko vrata toliko da krvne sudove pritegne i beba ne dobija dovoljno kiseonika.

Majčin organizam kroz placentu obezbeđuje antitela bebi za prvu liniju imunosistema. Ovo će njoj pomoći da u prvih 6 meseci svog života da se odbrani od raznih infekcija. Dužina noktiju stiže do vrha prstiju.

39 nedelja razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 39. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
95 (+/-8,0)mm

HC (obim glave):
336 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
356 (+/-35)mm

FL (dužina butne kosti):
75 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 39. nedelji trudnoće

U 39. nedelji je vreme da trudnica prepozna pripremne „lažne“ kontrakcije od stvarnih. Osnovna razlika je da su pripremne kontrakcije bolne i intenzivne ali one nisu kontinuirane, ne pojačavaju se i nakon šetnje mogu da nestanu. Nedvosmisleni znak početka porođaja je da kontrakcija kreće od gornjeg dela materice, širi se do donjeg dela abdomena i završava se u preponama, i bitno je da se zna da one ne prestaju promenom položaja tela.

Češći odlazak na vršenje velike i mekše nužde, ispadanje sluznog čepa, rast apetita, mali pad telesne težine, javlja približavanje porođaja.

Uobičajeni simptomi u 39. nedelji trudnoće

 • jačanje Braxton Hicks kontrakcija
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • proliv
 • ispadanje sluznog čepa
 • bolovi u leđima i donjem delu stomaka
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor, nesanica
 • iscedak iz grudi

Promene životnih okolnosti

Trudnica par dana pre porođaja ne može da razmišlja niočemu izuzev na tok porođaja. To je sasvim normalno, s obzirom da prvorotkama nije poznat proces porođaja. Ali, treba reći, nije mnogo drugačija situacija, ni kod žena koje su više puta rađale jer je svaki porođaj drugačiji. Nije ni čudo, jer je svaki čovek posebna individua.

Upravo zbog tih razloga, važno je zaobići negativna iskustva sa porođaja drugih. Nije sramota reći mamici da ćete o tome razgovarati posle porođaja. Za ovaj period je bitan mir, odmor i psihofizička priprema za porođaj.

SEKS ZA POROĐAJ

Mnogi budući očevi mnogo pre od termina za porođaj počinju da bivaju oprezni, što se tiče intimnih odnosa sa trudnicom. Istovremeno, ako lekar ne zabranjuje, i oboje se slažu, mogu primeniti ovaj metod za pokretanje prirodnog porođaja.

Važno je imati na umu:
- ako počinje da curi plodova voda nije dozvoljen intimni odnos,
- ako trudnica primeti da krvari nije dozvolje intimni odnos,
- prilikom orgazma trudnice oslobađa se oksitocin,
- ejakulacija treba da se dogodi unutar vagine da bi prostaglandini iz sperme odradili svoj zadatak,
- uzimajući u obzir prohteve trudnice, neke poze mogu biti komotnije.

Pregledi u 39. nedelji trudnoće

Ginekolog kontinuirano prati plod, plodovu vodu i stanje placente, zatim analizira CTG pregledom dobijene rezultate, koji se odnose na srčani tonus bebe, pokrete ploda kao i na detekciju tonusa materice.

Lekar će prekontrolisati da li beba glavom okrenuta nadole. Istovremeno može doći i do kontrole u maloj karlici, gde će se ustanoviti da li je grlić materice omekšan i proširen, što je znak da je telo trudnice spremno za porođaj.

Sledeći susret sa ginekologom najverovatnije u porodilištu.

Šta činiti u 39. nedelji trudnoće

 • preporuka je da se broje pokreti ploda,
 • korisno je na sve dileme zatražiti odgovor od stručnjaka,
 • preporučuje se psihički se pripremati za veliki dan,
 • preporučuje se uvežbavati sve relaksacione i disajne tehnike koje ste naučili na pripremama za porođaj.

Savet - 39. nedelja trudnoće

Ukoliko se još ne jave znakovi porođaja, a trudnica već oseća da je spremna za porođaj, sledeći su saveti da se pripomogne da se pokrene proces:

Šetnja i čučnjevi – vertikalno kretanje pomaže da se plod još više spusti, vrši se pritisak na grlić materice što pomaže proširenju.
Stimulisanje bradavica – to pokreće oslobađanje oksitocina, koji prouzrokuje kontrakcije (pomaže masaža bradavica, može se primeniti topla obloga, pumpica ili može i partner da pomogne).
Seks – prostaglandini koji se nalazi u sastavu sperme, može da pokrene porođaj. Pored toga oksitocin, kao produkt orgazma, takođe, može da pokrene porođaj.

U 39. nedelji trudnica treba da iskoristi preostalo vreme za odmor i na spavanje. Ovako sačuvana energija biće potrebna kada se beba rodi, jer neće biti toliko vremena za odmor. Preporuka je da kada se prilegne i zatvore oči, mislima skoncentrisati se na porođaj. Misli i svest ima veliku snagu.

Važno je da trudnica zna:

Najverovatnije trudnica u svojoj glavi već planira kako će porođaj teći. Međutim, velike su šanse da se ova događanja neće odvijati po planu.

Važno je i psihički se pripremiti  na neočekivana dešavanja, zbog kojih se ne sme padati u očaj. Istovremeno, ne sme se ni to zaboraviti da vremenom sva događanja tokom porođaja padaju u zborav i ostaju samo delići uspomena ovog velikog trenutka.

Važno je da partner zna:

Pošto seksualni život, ženski orgazam i nadražaj bradavica može da pokrene porođaj, bitno je da i partner bude otvoren za ovu temu. 

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten