20. nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 20

20 nedelja trudnoće

Trudnica sa svojom trudnoćom od 20 nedelja, stvarno stiže na polovinu drugog stanja i sve više se prilagođava okolnostima trudnoće. Sve jasnije kretanje ploda, buduća majka i otac, sve više postaju svesni  roditeljstva.

Razvoj ploda u 20. nedelji

Težina bebe je oko 25,5 dkg, a dužina oko 18-19 cm, sada počinje da čuje glasove, majčine otkucaje srca, krčanje stomaka kao i zvuke spoljašnjosti. Ukoliko čuje neki zvuk iz neposredne blizine može da stavi ručice na uši ili se trgne odjednom. Menja kretanje, okreće se , vrpolji se, šuta i boksuje.

Ukoliko je devojčica, kreće razvoj materice i vagine.

20 nedelja razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 20. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
47 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
170 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
151 (+/-15)mm

FL (dužina butne kosti):
32 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 20. nedelji trudnoće

Sada trudnica već ne može kriti drugo stanje, stomak se jasno vidi, materica se tačno nalazi u visini pupka. Pupak se izjednačava sa nivoom kože – na pritisak materice – i pojavljuje se tamna linija do same stidne kosti,  koja nestaje  nakon porođaja.

Kako beba raste, sve više se pomera i težište tela. To polako organizam kompenzuje prosto neprimetno. Zato trudnicu treba da bude oprezna, jer može da se jave bolovi u leđima ili nastaju neke druge povrede.

Uobičajeni simptomi u 20. nedelji trudnoće

  • glavobolja, koja se može javiti kao reakcija na toplotu, pre svega u zagušenim prostorijama, jer tokom trudnoće telo proizvodi više toplote 
  • otečeni zglobovi na rukama i nogama
  • vrtoglavica
  • gorušica
  • nesanica

Promene životnih okolnosti

Nemali broj trudnica se oseća seksi, ali ima i onih koje se osećaju nelagodno zbog brojnih telesnih promena. Ne treba zaboraviti da trudnica nije „debela,“ nego je u DRUGOM STANJU.

Pregledi u 20. nedelji trudnoće

20. nedelja trudnoće je vreme za četvrti trudnički pregled gde se meri telesna težina, krvni pritisak a meri se i razdaljina između vrha materice i stidne kosti. Izmerena dužina služi za kontrolu razvoja bebe i često se poklapa sa brojem nedelja trudnoće. Ova razdaljina bi u 20. nedelji trebala da bude 20 cm ali to ne važi i za blizanačku trudnoću.

U 20. nedelji  dolazi na red i anatomski ultrazvučni pregled (expert ultrazvuk, mnogi ga znaju kao 4D ultrazvučni pregled, prilikom kog se prati razvoj ploda, njegovih kostiju i sa velikom tačnošću se može utvrditi pol deteta.

BABY BISKOP - 4D ULTRAZVUK!

Poslednjih godina upotreba ultrazvuka postalo je rutinski postupak. Istovremeno sa njenim širenjem, postojala je potreba da tokom pregleda, roditeljima približe razvoj bebe pomoću fotografija i video zapisa. Jedan od razloga za to može biti taj što tokom ultrazvučnog pregleda prikazivanje zdravog fetusa u razvoju može pomoći i umiriti roditelje, motivisati ih (posebno trudnice) da više pažnje posvete svom zdravlju, npr. ostave pušenje ili druge nezdrave navike. Uzimajući u obzir druge aspekte, to takođe može puno pomoći u razvijanju veze između oca i nerođenog deteta. Budući da samo buduća majka može u potpunosti da uoči „prisustvo“ bebe, poželjno je uključiti oca u sve događaje u kojima može da iskusi radosti u procesu "postaću tata", što je u daljem veoma važno, a pre svega nakon rođenja deteta . Baby Bioskop nudi različito iskustvo u svakoj fazi trudnoće. U ranijem pregledu možete videti više pomeranja, dok će se kasnije pred vama pojaviti slika prave bebe. Baby bioskop je najidealniji u periodu 23-30. nedelje trudnoće. U ovom periodu, fetus je još uvek dovoljno mali da bi od njega budući roditelji mogli videti što više, ali dovoljno velik da pokaže svoj „oblik bebe“ pri rođenju. U slučaju blizanaca, vredi ranije ići u periodu 21-25. nedelje - kako mališani još ne bi pokrivali jedno drugog.

Šta činiti u 20. nedelji trudnoće

  • Budućim roditeljima se savetuje porazgovarati o načinu života nakon rođenja bebe.
  • Trudnica treba da se pobrine da obezebedi sebi cipele sa ravnim đonom ili malim petama za predstojeća 4 meseca.

Savet - 20. nedelja trudnoće

Valja trudnici ukazati na važnost pravilnog držanja tela (bokovi u ravnoj liniji sa ramenima- da bi se izbegla „trudničko geganje“ i eventualne povrede). Što se tiče sedenja važno je malo podbočiti noge i spavati na boku, savijenim kolenima, tako se rasterećuju krsta (više u savetima za 19. nedelju trudnoće). Savet je koristiti jastuk za dojenje (U-jastuk, gnezdo), koji pomaže komotniji položaj bilo sedeći ili ležeći.

Jastuk za dojenje

Jastuka za dojenje se često smatra da neće biti potreban dok se beba ne rodi, ali to uglavnom nije slučaj. Postoji veliki broj vrsta jastuka za dojenje, dizajniranih tako da imaju pravilnu potporu za stomak i čak mogu i ublažiti bolove u kukovima i leđima:
• U-Jastuk za dojenje: njegova prednost je što podržava i prednji i zadnji deo tokom spavanja. Savršeno za ležanje na leđima i bokovima.
• Cilindrični jastuk za dojenje: praktično veličine čoveka, a buduća majka leži na njemu baš kao da se samo "ugnezdila" do partnera (nadamo se da neće biti ljubomoran!). Još jedna dobra karakteristika je što se može valjati, savijati, podešavati kako bi bilo što udobnije.
• Jastuk za dojenje u obliku potkovice: za podupiranje dela tela (npr. leđa ili stomaka).

Pre kupovine jastuka za dojenje, trebalo bi da uzmete u obzir sledeća pitanja:
- Da li najčešće ležite na boku, leđima ili stomaku tokom spavanja? Iako je trudnicama najteže spavanje na stomaku, ležanje na leđima i boku takođe možete biti izazovno.
- Da li da jastuci budu ispunjeni sunđerom ili nečim još mekšim?
- Šta bi bilo prijatnije popačiti leđa ili stomak?
Ako je buduća majka previše izbirljiva u pogledu teksture ili tvrdoće jastuka, dobra je ideja da odvojite vreme i da ga testirate.

Važno je da trudnica zna:

Trudnica može doći do veoma važnih informacija putem škole za trudnice, gde će moći da se pripremi za porođaj, da poragovara sa ginekologom, patronažnom sestrom, psihologom i da se informiše o svim onim stvarima o kojima nije čula. Korisno je ove mogućnosti iskoristiti.

Važno je da partner zna:

Za vreme trudnoće mnogi parovi odluče da svojoj bebi obezbedi posebnu „rezidenciju“. Ukoliko i partner želi da učestvuje u tome valja da on preuzme krečenje, pri čemu treba voditi računa da u farbi nema štetnih hemiskih materijala.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten