30. nedelja trudnoće

30. nedelja trudnoće – Treći trimestar – sedmi mesec

Broj preostalih nedelja … 10

30 nedelja trudnoće

 

Stigla je i 30. nedelja trudnoće i počinje odbrojavanje do porođaja, preostalo je samo 10 nedelja do dolaska bebe na svet, koja već potpuno popunjava raspoloživ prostor u stomaku. Trudnici se mogu vratiti razne tegobe iz prvog trimestra, kao što su malaksalost, promena raspoloženja itd.

 

Razvoj ploda u 30. nedelji

U 30. nedelji trudnoće beba dostiže težinu oko 1,5 kg a dužinu 38 cm. Lanugo dlake koje su pokrivale celo telo bebe, polako nestaju, i ostaje samo malo na licu i na leđima. Plod sad već vežba disanje da bi bio spreman za život napolju, a dešava se da počne i štucati kada plodovu vodu slučajno „udahne“.

30-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 30. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
76 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
274 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
262 (+/-25)mm

FL (dužina butne kosti):
58 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 30. nedelji trudnoće

U 30. nedelji trudnoće rastuća materica sve više pritiska mokraćnu bešiku, pa je trudnici sve teže zadržati mokraću, naročito kad se zakašlje, kihne ili nešto teško digne. Važno je obratiti pažnju da trudnica što češće odlazi u kupatio i onda ako je zamara, jer redovno pražnjenje mokraće ne samo sprečava da ona kapne, već se smanjuje šansa da nastane neka infekcija (kod nekih trudnica to predstavlja poseban problem).

Pri tom, organizam trudnice proizvodi ogromnu količinu relaksin hormona koji olabavljuje mišiće, ligamente, kosti da bi potpomogao rađanje deteta, međutim ovaj hormon utiče na rast telesne težine pa i nogu (kod 60-70% žena noga naraste i obično ta promena tako i ostane).

Uobičajeni simptomi u 30. nedelji trudnoće

  • Braxton Hicks kontrakcije
  • otok nogu i ruku, naduvenost lica
  • proširene vene
  • grčevi u nogama
  • otežano disanje
  • hemoroidi
  • čest nagon za mokrenjem
  • zamor

Promene životnih okolnosti

U 30. nedelji trudnoće mogu se vratiti tegobe iz prvog trimestra, kao što su zamor i česta promena raspoloženja. Sam po sebi rast telesne težine je već teret, a uz to se pridružuje i manjak sna, zbog nemirnog ploda, zbog čestog nagona za mokrenje kao i uzbuđenje vezano za porođaj. Sve ovo može da prouzrokuje promene raspoloženja.

Ovaj period još više komplikuju i razne priče, komentari vezani za porođaj, za trudnoću, naime, kako stomak raste skoro su svi spremni da nešto prokomentarišu. Trudnica sve ovo treba da eliminiše i da ne uzima k srcu, mada to baš nije lako.

Pregledi u 30. nedelji trudnoće

U 30. nedelji trudnoće (ali najkasnije do 32.) zakazuje se i zadnji ultrazvučni pregled, kada ginekolog utvrđuje da li mere bebe odgovaraju standardnim vrednostima, koje beba u 30. nedelji treba da ima. Prekontroliše se da li postoje neke nepravilnosti u razvoju i da li je količina plodove vode dovoljna. Utvrđuje se stanje posteljice bolje rečeno, njenu zrelost i stepen zakrečenost. Ocenjivanje se vrši od 0 do 3.

0 znači normalno stanje posteljice,

1 znači da postoji neznatna količina krečnjastih zrnaca (nema razloga za brigu),

2 znači više krečnjastih zrnaca,

3 stepen zrelosti znači da je krečnjasta naslaga znatna i da je postaljica prosto zrela.

Doplerom se utvrđuje flowmetrija (kontrolu cirkulacije) u 30.nedelji a cilj je da se ultrazvučnim pregledom preko pupčane vrpce monitorizuje snabdevanje krvlju i kiseonikom.

Šta činiti u 30. nedelji trudnoće

  • valja brojati pokrete ploda
  • treba sve spakovati, sve one stvari koje treba poneti u bolnicu

Savet - 30. nedelja trudnoće

Posebno je važno povećati unos gvožđa u ovom periodu jer je potreban za povećanje količine krvi i neophodno je za popunjavanje skladišta gvožđa za plod. U tom cilju trudnica u toku drugog i trećeg trimestra treba da uzima najmanje 30mg gvožđa dnevno, mada se i ovako vrlo često javlja manjak gvožđa za vreme trudnoće. Najviše gvožđa ima u crvenom mesu, spanaću, pasulju, sočivu, integralnim pecivima i žitaricama. Ukoliko se tokom trudnoće analizom krvi ustanovi manjak gvožđa, treba nadoknađivati tabletama, kapsulama, sirupom, koji ginekolog preporučuje.

Ako je potreban dodatan unos gvožda tokom trudnoće, veoma je važno izabrati suplement koji ne izaziva zatvor. Jedan od tahvih suplementa proizvodi Goodwill Phar iz Subotice i njega možete po povoljnoj ceni naručiti preko Shoppstera.

Izgled proizvoda Naziv Opis Cena
NAŠA PREPORUKA
Iron FoliQ
Iron FoliQ je suplement za posebne medicinske namene kod anemija i deficita gvožđa u organizmu. Ne izaziva konstipaciju/zatvor, uz pomoć vitamin C i aktivnog oblika folata poboljšava apsorpciju gvožđa. Namenjen za trudnice i osobe sa deficitom gvožđa Vidi cenu

Važno je da trudnica zna:

U ovom periodu ne planira se putovanje na duže, naime, trudnica sa rizikom treba da to izbegava od 32. nedelje, većina aviokompanija ograničava njihovo putovanje u zadnjem mesecu trudnoće ili ga veže za strogu lekarsku dozvolu.

Za vreme trudnoće čest je problem, a naročito u trećem trimestru, sindrom karpalnog tunela. Gojaznost vezana za trudnoću i zadržavanje vode, u zglobovima može da uštine živac, što izaziva bol, trnjenje, ukočenost u rukama i prstima. Bolest otežava i hvatanje predmeta (neprijatan osećaj može da se ublaži hladnim oblogama, vežbama za jačanje i istezanje).

Važno je da partner zna:

Korisno je pomišljati već sada, šta činiti ako krene porođaj. Vezano za ovu temu najvažnije je:

• Šta je prvenstveni zadatak partnera kada porođaj krene?

• Gde se nalazi bolnica, porođajno odeljenje, gde treba nositi trudnicu i koliko vremena treba da ona na vreme stigne tamo?

• Potrebno je dogovoriti sa partnerom da li će otac biti prisustan na   porođaju?

• Koga nazvati kad krenu porođajni bolovi (lekara, babicu ili osobu koja će prisustvovati porođaju – možda neko iz rodbine)?

• Koje su potrebne stvari za trudnicu, koje partner treba da ponese kada nju nosi u bolnicu?

• Koje su one stvari, koje treba poneti za majku i bebu kada krenu kući?

SINDROM KARPALNOG TUNELA?

5-10% budućih majki ima ove simptome tokom trudnoće, naročito u trećem tromesečju, kada je veća verovatnoća da telo zadržava tečnost. Simptomi u prstima: osećaj treperenja, utrnulost, osećajni poremećaj, može se javiti bezosećajnost, obično ovim redosledom. Simptomi u zglobovima: pojačavajući, gorući ili prodirući bol, koji je najgori noću, otečen, osetljiv na pritisak. Bol se pojačava u pokretu i takođe zrači u podlakticu, ramena, područje vrata. Zbog bolova, pokret je težak, gotovo nemoguć, kada utrnulost i slabost zrači na celu ruku i na podlakticu. Dobra vest je da se nakon porođaja simptomi poboljšavaju, a nakon nekog vremena nestaju. Koliko vremena je potrebno za ovo, razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Može potrajati od nekoliko dana do nekoliko meseci.
Ali ako simptomi potraju i nakon porođaja, svakako treba da posetite lekara.

Da biste ublažili simptome:
• koristite odgovarajuću tastaturu
• štitnik za zglob
• kada spavate, kao i kod stopala, preporučuje se podupiranje ruke jastukom
• redovna masaža mišića podlaktice, koja podstiče cirkulaciju
• vežbe za trudnice
• nipošto se ne preporučuje da ležite na rukama
• budući da je sindrom karpalnoh tunela često rezultat zadržavanja tečnosti u telu tokom trudnoće, toplo se preporučuje da jedete manje soli jer sol veže vodu
• možete mazati protivupalnom mašću ako vam lekar to dozvoli.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten