32. nedelja trudnoće

32. nedelja trudnoće – Treći trimestar – osmi mesec

Broj preostalih nedelja … 8

32 nedelja trudnoce
32. nedelja trudnoće je period kad trudnica sa pravom može da oseća da je svaki minut sve veća i veća, što naravno nije tako, mada nije ni toliko daleko od realnosti. Razvoj bebe polako stiže u finalnu fazu, ali će se u narednim nedeljama još mnogo važnih stvari događati.

Razvoj ploda u 32. nedelji

Plod u 32.nedelji trudnoće ima težinu oko 2kg, a dužina 40cm. Pluća bebe su još u razvoju, a da bi postigla potpunu zrelost potrebno je još par nedelja. Nokti, obrve i trepavice su se razvile a i kosica je izrasla.

32-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 32. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
81 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
288 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
283 (+/-30)mm

FL (dužina butne kosti):
62 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Izgled ploda i materice u 32. nedelji blizanačke trudnoće

blizanačka trudnoća u 32 nedelji

Telesne promene u 32. nedelji trudnoće

U 32. nedelji rastuća materica trudnice nalazi se 13cm iznad pupka, pritiskajući dijafragmu, ometajući disanje i pogoršavajući gorušicu. U ovom periodu trudnoće pluća su pritisnuta na gore, i creva su pomerena da bi predali prostor plodu, mokraćna bešika stalno je izložena pritisku, a rebra se šire. To može da prouzrokuje upalu hrskavice i kostiju u grudnom košu, mada se to, ipak, retko dešava.

Rastom ploda i trudnica dobija na telesnoj težini, nedeljno oko pola kilograma.

Uobičajeni simptomi u 32. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • gorušica
 • proširene vene
 • zatvor
 • otežano disanje
 • hemoroidi
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor
 • iscedak iz grudi

Promene životnih okolnosti

Trudnicu u 32. nedelji trudnoće sve više okupiraju misli vezane za porođaj i babinje. Određeni nemir stvara i loš san zbog velikog stomaka, neprestalni nagona za mokrenjem kao i lažni bolovi. To sve više zamara trudnicu jer ne može mirno spavati, niti se istinski odmarati. Ukoliko je sve ovo i psihički opterećuje, i smatra da ne može svoje muke nisakim podeliti, može da potraži pomoć od psihologa i porazgovarati sa njim.

SAVETI ZA SIGURNOST BEBE

Dobro je znati nekoliko stvari koje su bezbedne za bebu već sada, čak i pre nego što stigne, posebno kada je reč o planiranju sobe:
1. Stepenice, vrata: puno mogu da pomognu rešetke sa zaključavanjem koja je dovoljno visoka da mališan ne može kasnije da se popne preko nje, pa ne može da se skotrlja niz stepenice ili sam izađe kroz vrata.
2. Biljke: oslobodite se otrovnih sorti, a ostalo cveće u saksiji smestiti na nedostižne visine, tako da beba ne može da okusi njihovo zemljište ili lišće.
3. Konektori: Dobra je ideja da sobu tako planirate da konektori nisu na vidiku, a za ostale je dobra ideja kupiti sigurnosni čep kako radoznala deca ne bi mogla posegnuti za njima.
4. Zidovi: Ako roditelji žele da izbegnu flomastere, bojice na tapetama i zidovima, dobra je ideja da u svojoj maloj sobi nabavite boju koja se može brisati i namažite jednu površinu zida na kojoj se dete može slobodno prepustiti svojim umetničkim željama.
5. Kablovi, police: Deca vole da vise sa svega što im to omogućava zato planirajte da ove stvari budu na bezbednoj visini.
6. Oštri uglovi: Vredi obezbediti oštre uglove stolova i nameštaja, tako da nema problema čak i ako bebica padne.

Pregledi u 32. nedelji trudnoće

Ukoliko su dosada urađeni svi potrebni pregledi, i sve je u redu sa trudnoćom, nema potrebe za novim pregledima, ako i izabrani ginekolog tako misli.

Neki ginekolozi u 32. nedelji zatraže ekspertni ultrazvuk, radi sigurnosti da nema nikakvih anomalija, ali u velikoj većini, ako je trudnoća zdrava, za takav pregled nema potrebe.

Šta činiti u 32. nedelji trudnoće

 • valja brojati pokrete ploda
 • ako do sada nije urađeno, valja spakovati sve potrebne stvari koje će trudnica poneti sa sobom u bolnicu
 • valja pripremiti dečju sobu za novorođenče.

Savet - 32. nedelja trudnoće

Kako se porođaj približava, trudnica treba da bude spremna i da prepozna rane znakove početka porođaja:
• curenje plodove vode, može biti u mlazu u velikoj količini, a može i da se se samo cedi,
• ne toliko bolno sužavanje materice,
• manje-više pravilni povremeni grčevi,
• slabo krvarenje iz vagine,
• jačanje pritiska u karlici i proliv.

Izuzev curenja plodove vode i vaginalnog krvarenja ne treba posebno brinuti, ukoliko se javljaju neki od ovih znakova ne znači uvod u prerani porođaj. U cilju sigurnosti, ukoliko se nekih od simptoma javlja, preporučuje se obavestiti izabranog ginekologa o dešavanjima.

Važno je da trudnica zna:

U životu  ploda 32. nedelja predstavlja prekretnicu, naime, one bebe koje su došle na svet u ovoj nedelji, nemaju potrebu za posebnom negom, lekarskom kontrolom, pa makar se rodila i pre termina.

Oko 10 posto mališana se rađa u 37. nedelji trudnoće.

Važno je da partner zna:

Istina za volju, trudnica treba da spakuje stvari za bolnicu ali ne sme ni partnera zaboraviti. Pogotovo, ako će porođaj teći u prisustvu oca, i ako se porođaj oduži, mora se prenoćiti, odnosno nastaju okolnosti na koje nisu računali.

Za partnera valja spakovati nekoliko stvari:

– za higijenu, naočare, lekove ako ima, odeću za presvlačenje i kupaći ako se radi o porođaju u vodi,

– punjač za telefon, spoljni akumulator, eventualno fotoaparat, sat da se mogu pratiti bolovi,

– spisak onih koje treba obavestiti ako krene porođaj ili kad beba stigne,

– nešto za grickanje, sitne pare za automat,

– sve ono što može da olakša porođaj: npr. čep za uši, ulje za masažu ili streslopta, bilo koji putokaz koji su parovi dobili na pripremama za porođaj.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten