Postporođajna depresija – Konsultacija sa psihologom

SREĆNA MAJKA - SREĆNA PORODICA

Ako je majka srećna i zadovoljna onda su i deca ispunjena i srećna, a porodica tada uživa u harmoniji.

Ovo jako dobro zvuči ali je poznato da majčinstvo i biti majka nije uvek lako. Posao majke traje 24 časa svakodnevno tokom života. Čak i kad dete odraste, posao majke ne prestaje. Jer ona je uvek tu. A to je gotovo nemoguća misija. Jer i majka je prvo samo ljudsko biće – pa tek onda majka.

Majčinstvo je najlepši period svake žene, ali i period koji u vašem životu donosi najveće promene. Roditi dete je jedna stvar – biti majka je nešto sasvim drugo, treba veliko razumevanje. Neke žene bez obzira na to kakav su porođaj imale, uživaju u prinovi i ulozi majke, dok druge teško proživljavaju to razdoblje privikavanja na novu situaciju, novu odgovornost, svoje novo telo i novu ulogu. Koja god situacija je u pitanju,
TREBA PRIČATI O NJOJ!

depresivna majka

Šta je POSTPOROĐAJNA (POSTNATALNA, postpartalna) depresija?

Postporođajna depresija je depresivno stanje koje pogađa 10-15 % žena koje dobiju dete. Ponekad postoji očigledan razlog za postnatalnu depresiju, ali ne uvek. Osećate rastrojenost, čak i krivicu jer ne osećate sreću nakon što ste rodili dete. Ukoliko je ovo slučaj, važno je da imate na umu da postporođajna depresija može da se dogodi bilo kojoj ženi u vašoj situaciji i da vas to ne čini lošom osobom ili majkom. Zato je veoma važno da se svaka mlada majka svesno i pažljivo priprema za porođaj.

Kada nastaje postporođajna depresija?

Vreme nastajanja varira. Obično počinje jedan do dva meseca posle porođaja, nekad i posle nekoliko meseci. Otprilike trećina žena ima simptome već u trudnoći koji se nastavljaju i posle porođaja. Ne postoji samo jedan razlog zašto dolazi do postporođajne depresije. Najčešći razlozi su fizičke promene – zbog drastičnog pada estrogena i progesterona, kao i hormona tiroidne žlezde, zbog čega se osećate umorno i usporeno. Drugi razlog je suočavanje sa činjenicom da ste sad potpuno odgovorni za život vaše bebe, a to je veliki teret za vašu relativnu slobodu, koju ste pre porođaja posedovali. Takođe, mnogi životni problemi mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom detetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice...

SIMPTOMI POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE?

 • Loše raspoloženje, plačljivi ste i tužni
 • Veoma negativne misli
 • Osećaj da niste dobra majka i da vas beba ne voli – osećaj krivice
 • Osećaj da ne možete da se nosite sa problemima
 • Nervoza
 • Umor, nedostatak energije, nedostatak seksualne želje
 • Neispavanost, teško zaspite, rano se budite
 • Gubitak apetita
 • Gubitak interesovanja, nemogućnost uživanja, čak ni u bebi, teškoće u koncentraciji
 • Anksioznost – povišen puls, lupanje srca, znojenje i nedostatak daha.
 • Preteran strah da će se beba razboleti, da ne napreduje dovoljno u težini, da je previše tiha, da će prestati da diše, da ćete joj nauditi i da za vas nema nade da ćete se osećati bolje.
 • Izbegavanje drugih ljudi
 • Beznadežnost

PREVENCIJA

Ne zamarajte se. Spavajte ili odmorajte kada beba spava.
· Pohađajte obuku i škole za trudnice..
· Pričajte sa trudnicama ili porodiljama o
njihovim iskustvima.
· Ne prekidajte sa lekovima bez saveta lekara.
· Prihvatite pomoć porodice i prijatelja
· Vežbajte više, izadjite iz kuće i češće šetajte
· Pomozite sebi: recite nekome kako se osećate, radite stvari koje čine srećnom

U većini slučajeva post-porođajna depresija se povlači nakon nekoliko nedelja ili meseci posle porođaja. Ako simptomi traju duže od dve nedelje, potražite pomoć.

Ako osećate neke od simptoma postporođajne depresije RECITE NE. Obratite nam se kako bi Vas posavetovali o koracima kako da se rešite simptoma i da budete srećna majka.
Napišite nam vaše ime kao i kontakt e-mail da vam možemo dogovoriti u najkraćem roku.
Napišite nam kako se osećate šta vas čini nesrećnom majkom.
Vesna Bojanić slika stručnog saradnika
"Poštovanje, ja sam Vesna Bojanić, master psiholog, integrativni dečji psihoterapeut pod supervizijom, sa dugogodišnjim radom u obrazovanju, psihološkom savetovanju dece i odraslih i držanju edukacija, savetnik “Anahitas” Udruženja.
Kao psiholog i majka dvoje dece imala sam iskustva sa obe strane kako u periodu trudnoće i posle porođaja dolazi do značajnih psiholoških promena kod žene. Tada je veoma značajna podrška porodice i prijatelja, ali veliku pomoć mogu da pruže i ovakva udruženja. “Anahitas” pokriva sve oblasti pripreme za porođaj i majčinstvo, a ja bih volela da pružim doprinos u psihološkom osnaživanju trudnica i majki i ohrabrivanju u novoj ulozi."

Projekat RECI „NE“ DEPRESIJI je podržan od Grada Subotice koje je i obezbedio sredstva za ovu mogućnost u pomaganju mladih majki.