ŠKOLA ZA TRUDNICE „ANAHITAS“ – Subotica

Spremite se za porođaj i prve dane roditeljstva. Škola za trudnice "ANAHITAS"- Subotica - će učiniti ovaj period bezbrižnim za Vas.

U moru informacija, različitih iskustava sa raznih strana, zbunjuje trudnice i ne znaju koga da slušaju. To ne ide u prilog bezbrižne i opuštene trudnoće. Udruženje "Anahitas" je prepoznalo ovu potrebu i 2017. godine oformilo prvu privatnu školu za trudnice u Subotici. Mesto gde se trudnice i njihovi partneri, kroz različite edukativne sadržaje, pripremaju za porođaj i nove roditeljske uloge.

Živiš najuzbudljiviji period svog života. Uživaj u lepoti trudnoće uz pomoć naših stručnjaka koji će ti uliti sigurnost i pružati praktične savete, znanje i potrebne informacije.

dr Ivan Bojovic predaje u školi za trudnice i roditeljstva Anahitas Subotica

Šta je Škola za trudnice i zašto je ona važna stepenicA u prvoj fazi roditeljstva?

U školama za trudnice se na neki način vezuješ za mišljenje jedne osobe ili više stručnjaka, možeš pitati šta god te interesuje i da u interakciji sa drugim trudnicama razmeniš mišljena. Istraživanja su pokazala da su roditelji koji su se edukovali u školi za trudnice, zadovoljnije su svojim iskustvom u porodilištu, spremnije za roditeljstvo i osećaju se samopouzdanije u roditeljskim izazovima.

 

škola za trudnice Subotica -Telek Teodora predaje

Kad je poželjno da se ide u školu za trudnice kako bi se pripremila za porođaj i roditeljstvo?

„Anahitas“ program je koncipiran tako da se u školicu za trudnice možete priključiti u bilo kom periodu trudnoće. Poželjno je što pre saznati sve savete i praktike koje se tiču trudnice kroz trimestre, pravilnu ishranu, negu i mogućnosti fizičke rekreacije.

Od 14. nedelje trudnoće, poželjna je i fizička priprema za porođaj putem vežbi za trudnice, pod uslovom da imaš odobrenje ginekologa.

diplomirane trudnice u školi za trudnice Anahitas Subotica
featureimage2022
dr Goli Andor predaje u školi za trudnice Anahitas Subotica
Teodora Telek predaje prvu pomoc za bebe u Anahitasu

Šta nudi naša škola za trudnice u Subotici?

Odlazak u školu za trudnice i roditeljstva je danas posebno zanimljiv i uobičajen način obrazovanja trudnica i njihovih partnera. Naša želja je da svima vama koji čekate bebicu, ponudimo jedno mesto gde ćete se osećati sigurno i prijatno, i gde ćete upoznati ljude i stručna lica koji vam mogu pomoći znanjem i savetima.  Program obuhvata 8 predavanja sa radionicama koje vode naši saradnici, stručnjaci iz svojih oblasti.

Želimo da naši polaznici nauče sve o trudnoći, dolazećem porođaju i periodu posle porođaja, kao i da u interakciji sa predavačem dobiju odgovore na sva pitanja koja ih brinu.

Dobićete saznanje kako da prepoznate početak porođaja, sve o kontrakcijama (čemu služe i zašto su bitne), šta vas očekuje od prijema u porodilište do povratka kući. Noružaćete se znanjem kako da prepoznate sve promene kroz koje prolazite pre i u toku porođaja.

Deo edukacije namenjen je vežbama disanja sa i bez partnera. Naučićete 5 osnovih tehnika disanja koje će vam olakšati poslednje sate pre porođaja kao i sam čin porođaja. Pravilna tehika disanja će pomoći da se opustite, relaksirate i sačuvate energiju i snagu za ono poslednje “ho-ruk”, gde je potreban i poslednji atom snage. Zamislite da vam kontrakcije traju 24h, ne spavate i uz to nepravilno dišete i paničite: “Koliko će vam ostati snage kad ona bude najpotrebnija?”

program PREDAVANJA I RADIONICa U NAŠOJ ŠKOLI ZA TRUDNICE - Subotica

9 saveta u trudnoci Predaje i razgovor vodi: Teodora Telek, dipl. patronažna sestra, Master profesor stručno-medicinskih predmeta Dešava se da te tokom trudnoće razne sitnice uznemiravaju ili obeshrabruju. Strah i uzbuđenost: „Samo da bude sve u redu, samo da sve ide kako treba“-gotovo kod svih porodilja tokom devet meseci se javlja ovakvo razmišljanje. Na svu sreću u većini slučajeva sve protekne u redu! Da bi stvarno bilo tako, ti imaš najvažniju ulogu u tome! Znaj da nisi sama, ni kao trudnica! Živiš najuzbudljiviji period svog života. Iskoristi lepote trudnoće pomoću stručnjaka koji će ti pružati znanje, savete i praktične informacije.
  • Kome se preporučuje TORCH skrining i kada?
  • Da li je istina  da„ trudnica treba da jede za dvoje?“
  • Da li si čula za Breckston-Hicks kontrakciju?
  • Ovde ćeš dobiti odgovor na sva ta pitanja!
Pored saveta vezanih za trudnoću, dobićeš korisne preporuke i za ishranu, kupanje, negu grudi, seksualni život u toku trudnoće, za putovanje i za druge teme. Šta više, imaćeš brošuru pomoću koje ćeš moći da se podsetiš svega onoga što si čula na predavanjima i koristiti je u „onim“ trenucima.

Predaje i razgovor vodi:

dr Sandra Vidaković, spec. ginekologije, načelnik ginekologije Opšte bolnice Subotica

Saznajte iz prve ruke, u školi za trudnice Anahitas, šta vas očekuje.

Doktorica će vas opslužiti  informacijama u vezi procesa porođaja i događaja u bolnici vezanih za isti. Pored predavanja, zahvaljujući dugogodišnjem znanju i iskustvu, spremna je da odgovori na sva prateća pitanja vezana za temu.
Mnoge majke idu na porođaj, da ne znaju šta ih očekuje.
NEMOJ da budeš kao one!
Nemojte se samo sa interneta informisati o prirodnom porođaju i samom toku porođaja.
Do dan danas u medijima preovladavaju vesti, mišljenja – vezana za porođaj, koja su pretežno negativna. Opisuju porođaj kao neki strašan događaj pun bola i patnje.
Ovo, NE MORA ovako da bude!
Iako se nećeš 100% pripremiti na događaje, barem daj sebi tu šansu, da ti pomognemo – sa znanjem, poverenjem i pažnjom, da ti što više približimo nadolazeći period i da te pripremimo što je više moguće! Važno je da dobiješ potrebne informacije, kako bi se lakše pripremila, i nakon porođaja se vratila kući sa što pozitivnijim iskustvom!

Predaje i razgovor vodi:

dr Andor Goli, spec. ginekolog

Iako se zna da je za majku i za bebu najlepši i najbolji prirodan porođaj, ipak, u nekim situacijama carski rez je jedini siguran način da beba ugleda svet.
Približno trećina žena se porađa carskim rezom. Odnosno opartivnim zahvatom se pomaže da beba dođe na svet, što je za majku i njen organizam veliki napor, naročito nakon porođaja. To znači da je regeneracija potpuno drugačija nego nakon vaginalnog porođaja
Ali ako majka zna šta je čeka, uveliko se može pripremiti za ovaj period, unapred planira i na taj način može da olakša čitav proces, ukoliko dođe do njega.
Šta Je carski rez?
Zašto se radi i u kojim situacijama?
Kada se preporučuje zahvat?
Koliko dugo traje oporavak?…
I niz pitanja još, na koja će se davati odgovori u sklopu ove tematike.

Doktor će savetima pripremiti trudnice na porođaj i moguće ishode ukoliko se porođaj ne može/ ili neće odvijati prirodnim putem. Ni jedno pitanje neće ostati bez odgovora!

Pripremi pitanja!

Predaje i razgovor vodi:

Teodora Telek, dipl. patronažna sestra, Master profesor stručno-medicinskih predmeta

Veoma malo njih je zaista spremno na sve ono što sledi nakon porođaja.
OLUJA U DUŠI I TELU – ovo nije preterivanje!
Ali je prirodan pratilac ovog perioda!
Šta se zapravo dešava u nekoliko primera!

U SVESTI:
„debela sam“
„postala sam mamameda„
„ostao mi je stomak“   …
 
EUFORIJA:
„Napokon se rodio“
„Ljubav je to na prvi pogled“
„Moje dete/naše dete“ …
 
NESIGURNOST:
„Dobro radim?“
„Dobra sam ja majka?“
„Dovoljno ću ga voleti?“ …
 
NAPETOST:
„umorna sam,“
„sama sam“
„zašto me niko ne razume.“

I PLAN:

Pomozi sebi! PRIČAJ O TOME! ISPRIČAJ!…

Šta te čeka u fazi „četvrtog trimestera“ i kako ćeš uspeti rešiti ovaj period, bez cenzure iz prve ruke možeš saznati od Teodora Telek, našeg stručnog savetnika.

Nauči kako rasporediti svoje dragoceno vreme pomoću brošure koja sadrži kratku skicu postporođajnog plana uz odgovarajuće objašnjenje!

Predaje i razgovor vodi:

Slavica Mazalica, neonatološka sestra sa 20 god. iskustva i Opštoj bolnici Subotica i pri radu kao patronažna sestra

Drage mame, sadašnje i buduće, verovatno ste dosad čule ponešto o tome kako je dojenje dobro za vašu bebu. Saznale ste da je dojenje najzdravija hrana potpuno prilagođena vašoj bebi. Znate i da dojenjem štitite bebu od alergija i respiratornih infekcija i da dojenje donosi dugoročne zdravstvene dobrobiti za dete. Naoružane tim saznanjima, verovatno ste odlučile dojiti i pružiti svome detetu najbolji mogući početak.
Ipak, brojne su nedoumice i pitanja koja muče mame koje žele da doje svoje bebe.
Šta jesti tokom dojenja?
Da li je moje mleko dobro i hranljivo?
Da li je beba dovoljno sisala?
Jesu li zelene stolice, stolice gladi?
Kako uticati na količinu proizvedenog mleka?
 
Rešite se nedoumica koje Vas muče u vezi dojenja i crevnih grčeva koji se javljaju u prvim nedeljama života.

Predaje i razgovor vodi:

Vesna Bojanić, master psiholog

To je taj period kada se, istovremeno,  iz jednog momenta u drugi dešavaju ogromne promene u životu novopečene majke!
Roditi dete je velika obaveza!
Ali, biti majka još je veći izazov!
S obzirom da nismo svi isti i svako na svoj način reaguje na životne situacije, zato i izazove i radosti majčinstvo različito prihvataju. Ima takvih žena koje sa potpunom mirnoćom prihvataju nove uslove a nekima mnogo teže nego što su to zamišljale.
Bez obzira o kojoj situaciji je reč, treba o njima razgovarati!
Razgovor u Školi za trudnice vodi:
Agota Pap, psiholog, savetnik u „Anahitas“ udruženju, koji svojim stručnim savetima i višegodišnjim iskustvom pomaže mnogim ženama i porodicama da prebrode teškoće. Tokom predavanja ističe važnost preventive i prepoznavanje simptoma što je preduslov za izlazak iz depresije.
Znala si da:
-svaka osma porodilja pada u postporođajnu depresiju?
-možeš biti i sklona tome?
-puno znači i preventiva?
-rano prepoznavanje simptoma može spasiti život?
-nije sve tako crno, kao što se u datom momentu čini?
-sve se može rešiti, samo treba hteti?
-nije sramota tražiti pomoć?
Znaš li da imaš pomoć i možeš da se izvučeš iz ambisa?

Predaje i vodi radionicu:

Teodora Telek, dipl. patronažna sestra, Master profesor stručno-medicinskih predmeta

Rađanje deteta predstavlja neizmernu radost, kako u maminom, tako i u tatinom životu. Pored neizmerne sreće i divljenja, novopečene roditelje karakteriše neprestali strah i zabrinutost.

U prvim danima rađaju se brojne dileme kod oba roditelja:

    – Da li ćemo znati menjati pelene?
    – Kako će teći kupanje?
    – Da li ćemo znati  zbrinuti pupak?
    – Da li  ćemo znati seći nokte?

Da li ćete uspeti izvršiti zadatke koji se čine teškim?

Da li smo dovoljno sigurni u sebe?

Za sva pitanja postoji stručni odgovor!

Teodora će vas pripremiti za dolazak novorođenčeta i kroz radionicu će vam prezentovati najvažnije metode nege bebe. Brojne praktične savete pokazuje kao što su pravilno kupanje bebe, zbrinjavanje, pravilna nega čulnih organa.

Pripremite se! Svi zajedno! Budite više nego „patronažna sestra“ za svoje dete! Pružite sve najbolje i najviše koliko je to moguće!

Biće vam od pomoći brošura sa predavanja koju uvek možete prelistati i naučiti sve što vam je potrebno!

Predaje i vodi radionicu:

Teodora Telek, dipl. patronažna sestra, Master profesor stručno-medicinskih predmeta

Vreme je ključni faktor.

Prvih 5 minuta su najvažniji trenuci u slučaju hitne pomoći.

U najviše slučajeva, prilikom nezgode, maleckom se može pomoći na licu mesta i momentalno.

Većina majki odmah reaguje ali je pitanje, pod pritiskom, da li ispravno?

VAŽNO JE ZNATI:

  1. TREBA DA BUDETE SIGURNI U SEBE I DA BRZO REAGUJETE

  2. NE PANIČITE (NAROČITO NE PRED DETETOM)

  3. DOK TRAŽITE POMOĆ NE OSTAVLJAJTE BEBU SAMU

  4. ZAMOLITE DA RADOZNALI LJUDI ODU

  5. PRVO ZBRINITE POVREDE KOJE SU OPASNE ZA ŽIVOT

-Teodora, koja shodno svom iskustvu, na predavanjima prenosi korisne informacije, teorijske i praktične, iz različitih hitnih slučajeva, odnosno o načinu njihove procene i kako postupiti u pružanju prve pomoći bebi. Učesnici, između ostalog, mogu naučiti osnove oživljavanja deteta i postupak prve pomoći prilikom : frasa, gušenja, opekotine itd.

Šta bi uradila kada bi ti se beba gušila?

Opekotina, šta prvo učiniti?

Da li bi bez panike mogla reagovati u iznenadnim situacijama?

Pomoću brošure, koja sadržava kratke crte predavanja, dobiješ potpunu sliku o osnovama prve pomoći bebi i njenoj važnosti, tako da hrabro možeš zakoračiti u život odgovornog roditelja.

Važan deo psihofizičke pripreme za porođaj su i vežbe za trudnice koje možete početi već od 14. nedelje trudnoće. Na svakom času koji drži babica, Kunji Farkaš Klaudija, pored jačanja važnih mišića za porođaj, tehnike disanja pripremamo se i psihički za veliki dan. Saveti, mišljenja i iskustva su sastavni deo svakog časa.

POGLEDAJ DETALJE klikom na sliku

PRIJAVA ZA ŠKOLU ZA TRUDNICE

Predavanja u školi za trudnice "Anahitas" Subotica se održavaju dva puta nedeljno, u različitim periodima u toku godine. Piši nam kako bi se informisala o terminu predavanja na vreme i prijavila za grupu. Broj prijavljenih je ograničen na 15 osoba.

Lajkuj našu FB stranicu i poseti nas za dodatne informacije i upoznavanje sa ostalim programom.