10. nedelja trudnoće

10. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 30

10 nedelja trudnoce

U trudnoći, svakako, je 10.nedelja  odlučujuća, naime, na kraju ove nedelje završava se embrionalni period, a počinje, i zvanično, period ploda, što znači, da je veoma mala mogućnost za nastajanje smetnji u razvoju.

 

Razvoj ploda u 10. nedelji

U 10. nedelji trudnoće embrion dobija već osnovnu strukturnu formu, i od ovog momenta zove se plod. Za ovu nedelju svi vitalni organi su formirani i počinje njihovo sinhronizovano funkcionisanje. Pošto je plod komotno sklupčan, teško je tačno izmeriti njegovu dužinu sa ispruženom nogom, zato lekari uzimaju za osnovu izračunavanja razdaljinu od temena glave do kraja kičme. Tako se dolazi do dimenzije, odnosno da je plod  3 cm  dužine, a manje od 5 grama težine. Mozak kreće u nagli razvoj, što znači, u minuti nastaje 250 000 nervnih ćelija. Ukoliko je plod muškog pola, kreće proizvodnja hormona testosterona u testisima. Kontinuirano se menja i spoljašnjost ploda, veliki deo zglobova je već formiran: ramena, lakti, zglobovi, kolena i članci kao i prsti na rukama i na nogama.

10-nedelja-razvoj embriona

 

Telesne promene u 10. nedelji trudnoće

Da bi se trudnoća zdravo odvijala, značajnu ulogu ima više hormona. Human korion-gonodotropin (hCG) hormon sprečava sazrevanje jajne ćelije, a stimuliše lučenje estrogena i progesterona. Estrogen je odgovoran za razvoj ženskih polnih karakteristika, ali ga i posteljica proizvodi u interesu zdravlja ploda. A progesteron je odgovoran za funcionisanje posteljice. Tokom trudnoće u organizmu trudnice nivo ovih hormona je promenljiv, ponekad budu na veoma visokom  nivou , a ponekad na izrazito niskom, baš toliko, koliko ima potrebe za njima.  U mnogim situacijama promene raspoloženja povezuju sa hormonalnim promenama.

Uobičajeni simptomi u 10. nedelji trudnoće

  • pojava krvnih sudova na rukama, dojkama, stomaku
  • bolovi u stomaku: kako materica raste, trbušni mišići, ligamenti se istežu i uglavnom prilikom smeha, kijanja ili kašlja javljaju se bolovi
  • umor
  • mučnina, povraćanje
  • nadimanje
  • zatvor
  • učestalo mokrenje

Promene životnih okolnosti

Mnoge trudnice u toku drugog stanja iskuse da njihova želja za seksualnim životom se menja kao i nivo hormona. To može da izazove uticaj estrogena na libido, kao i umor i mučnina. Bitno je na ovu temu porazgovarati sa partnerom.

Pregledi u 10. nedelji trudnoće

Ginekolog će verovatno predložiti mogućnost genetskog pregleda. Ovi testovi se sastoje od raznih analiza i dijagnostičkih testova.

Analize ukazuju u kojoj meri može biti porođaj problematičan, dok dijagnostički testovi sa više od 99% tačnosti ukazuju na eventualno postojanje nepravilnosti.

Analize se obično preporučuju trudnicama ispod 35 godina, a dijagnostički testovi, kada je trudnica starija od 35 godina i ako je u ranijoj trudnoći/deteta postojala genetska nepravilnost, ili ako ultrazvučni pregled ukazuje na abnormalnost kod ploda.

Postupak se obavlja jednostavnom analizom krvi, kojom se može opaziti DNK ploda u organizmu, a tako je prigodna i za analizu najčešćih trisoma, samimtim i za utvrđivanje pola bebe, ali nije pogodna za utvrđivanje nepravilnosti vezane za zatvaranje nervne cevi.

ŠTA JE CISTA ŽUTOG TELA

Svakog meseca, tokom ovulacije, žena nakon ovulacije razvija žuto telo, koje ispunjava mesto jajne ćelije. Žuto telo je odgovorno za proizvodnju progesterona i estrogenih hormona i programirano je da nestane do 14. dana menstrualnog ciklusa. Kada se to dogodi, smanjenje nivoa hormona izaziva menstruaciju. Ako dođe do oplodnje, umesto da se žuto telo apsorbuje, ono nastavlja da raste i proizvodi hormone koji su neophodni za održavanje trudnoće dok placenta ne preuzme ovaj zadatak. Žuto telo počinje da se smanjuje 6-7. nedelje nakon poslednje menstruacije, a 10. nedelja prestaje da funkcioniše, kada završava svoju dotadašnju ulogu. Otprilike svake 10. trudnoće, žuto telo ne nestaje u pravo vreme već se pretvara u cistu.
Sada kada znamo šta je cista žutog tela, postavlja se pitanje:
- kakav efekat može imati na trudnoću?
Obično nema neželjenog efekta. Cista žutog tela uglavnom ne treba da izaziva zabrinutost i uglavnom protiv nje ne treba ništa preduzeti. Najverovatnije će nestati u drugom trimestru. Međutim, u svakom slučaju lekar će redovno proveravati njegovu veličinu i pratiti ultrazvukom (što znači da buduća majka može češće viđati svoju bebu)

Šta činiti u 10. nedelji trudnoće

1. Savet - 10. nedelja trudnoće

SAZNAJTE SVE ŠTO JE POTREBNO!
Po zakonu, buduća majka ima pravo da zna kojim hemikalijama je izložena na poslu, a poslodavac je mora obavestiti. Proizvođači mašina i opreme sa kojima buduća majka radi moraju da naznače da su bezbedni tokom trudnoće i da ne ugrožavaju trudnoću. Ako je buduća majka u riziku na poslu, možete tražiti da vas presele na sigurniju poziciju. Ako to nije moguće, preporučuje se početak porodiljskog odsustva.

2. Savet - 10. nedelja trudnoće

U toku trudnoće prepuručuje se dva puta posetiti zubara. Najjednostavniji način zaštita zuba je unos potrebne količine kalcijuma, belančevina odnosno B, C i D vitamina i brižljiva nega usta. Valja krenuti sa korišćenjem zubne paste sa fluorom i zubne svile. Posebno voditi računa o higijeni zuba, naročito kod tih trudnica, koje se bore s jutarnjim mučninama. Nakon povraćanja želudačna kiselina ostaje u usnoj duplji i oštećuje zube, zato usta treba ispirati ne samo običnom vodom već i vodom za ispiranje

Obezbedite kvalitetna sredstva za oralnu higijenu koja će vas pratiti kroz trudnoću. Ako ste dosada zanemarivali zube, sad je pravo vreme da počnete da vodite brigu o njima, kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Pogledajte Shoppsteru veliki asortiman proizvoda i poručite.

Izgled proizvoda Naziv Opis Cena
TOP Ponuda
Argus Kegelove loptice
Veliki asortiman sredstava i uređaja za oralnu higijenu
Na Shoppsteru nudimo čitav spektar proizvoda koji će vam pomoći da vašu oralnu higijenu održavate na najvišem nivou. Tu su: električne četkice za zube, oralni irigatori i tuševi, tečnosti za usta, konac za zube, čistači jezika. Vidi cenu

Važno je da trudnica zna:

Tokom drugog stanja posebno treba voditi računa o higijeni usta. S jedne strane za razvoj kostiju, potrebna je velika količina kalcijuma koju beba obezbeđuje iz majčinog organizma, ukoliko nema dovoljne dopune. S druge strane hormonalne promene negativno utiču na desni: imeđu trećeg i devetog meseca češće se javlja i naticanje i upala desni.

Važno je da partner zna:

Veoma je bitno da partneri nađu zajedničko rešenje za sva pitanja koja se javljaju u toku trudnoće.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten