7. nedelja trudnoće

7. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 33

 

7-nedelja-trudnoce

Tokom 7. nedelje jutarnje mučnine se pojačavaju, ali ne treba se uplašiti, pošto trećina žena prolaze kroz ovaj period, i ne radi se o patološkoj pojavi. Potrebno je obratiti pažnju na znakove, jer organizam zna šta je potrebno plodu u ovim osetljivim nedeljama, a šta je ono, što treba zaobići.

 

Razvoj ploda u 7. nedelji

U 7. nedelji trudnoće, takođe, se odvijaju brojni i razni procesi unutar materice. Embrion je oko 20-25 mm dugačak – postepeno se prilgođava životu u materici. Ove nedelje kreće razvoj pupčane vrpce, koja će biti zadužena za hranjenje bebe. Počinje se stvaranje očnog sočiva kao i srednjeg uha. Mada treba još dosta vremena da prođe, kada će majka videti obraz svoje bebe, već sad počinje formiranje usta,  nosdrve pa i pigmentacija dužice očiju. Pojavljuju se ruke i noge bez prstiju. Mozak postaje sve složeniji, a mikorskopom se vidi i providna slika lobanje. A, beba se pokreće, u početku malim trzajima, ali će to trudnica  tek od 4.meseca  osećati jasnije.

7-nedelja-razvoj embriona

Telesne promene u 7. nedelji trudnoće

U ovom periodu pojačavaju se simptomi drugog stanja i postaju učestaliji: mučnina, zamor, želja za nečim, kolebljivo raspoloženje, učestalo mokrenje. Ono što je najgore, za okruženje trudnoća još nije evidentna, naime, stomak će tek u narednim mesecima narasti.

Uobičajeni simptomi u 7. nedelji trudnoće

  • problemi sa kožom: hormoni mogu kožu učiniti masnom ili izuzetno suvom
  • blagi grčevi u stomaku
  • učestalo mokrenje
  • mučnina, povraćanje
  • gadljivost na hranu
  • umor

Promene životnih okolnosti

Uglavnom dolazi do prvog ginekeološkog pregleda, kada lekar pregleda prethodne lekarske beleške, izvrši pregled vagine, polne organe, procenjuje mogući dan porođaja i odgovara na postavljena pitanja. Doduše, ova situacija je za trudnicu neobična, naročito ako je u pitanju prvorotka, naime, mnogima nije lako suočavati se sa dešavanjima tokom predstojećih devet meseci.

Pregledi u 7. nedelji trudnoće

U slučaju blizanačke trudnoće moguće je da se već u 6-7 nedelji putem ultrazvučnog pregleda, vide dva ili više gestaciona omotača. Interesantno je to, da se na pregledu pre 7. nedelje, vidi samo jedan odvojen embrion (pošto su sve dimenzije veoma male), tako da vest o blizancima, kasnije je itekako iznenađujući.

ZAŠTO TOKOM TRUDNOĆE NIJE DOBRO IMATI VEĆU ILI MANJU TEŽINU OD NORMALNE?
Verovatno se postavlja pitanje koji je normalan rast težine tokom trudnoće. Naravno, ovo je subjektivno za svaku buduću majku, jer nije svejedno ko s kakvim BMI započinje blaženo stanje. Generalno, međutim, može se reći da je plus kilaža od 12-13 kg tokom trudnoće normalna. - Šta se može dogoditi ako se ugojite u toku trudnoće? Naročito naglo dobijen višak kilograma može da stvori brojne probleme. U ovom slučaju, simptomi koji često javljaju u trudnoći, su:
- bol u leđima
- skupljanje vode, otok/edem
- gorušica
- umor
Međutim, takođe je teže proceniti stanje i parametre fetusa. Višak kilograma povećava:
- rizik za prevremeni porođaj,
- rizik od gestacionog dijabetesa i hipertenzije,
- dimenzije fetusa kojim se dovodi u pitanje vaginalni porođaj,
- mogućnost komplikacija nakon carskog reza,
- mogućnost nastanka problema kod novorođenčadi,
- rizik za poteškoće sa dojenjem.
Takođe nisu retki slučajevi da se višak kilograma dobijen tokom trudnoće vrlo teško smanjuje nakon porođaja, a mnoge žene više nisu u stanju da vrate oblik od pre trudnoće. Međutim, i za to postoji pomoć: u obliku baba-mama vežbi, vežbe za oblikovanje tela žene ili specijalizovane individualne vežbe posle porođaja. Šta se može dogoditi ako tokom trudnoće nema dovoljan rast težine? U ovom slučaju je ponekad rizičnije izneti trudnoću nego u slučaju viška težine. Bebe čije majke dobiju manje od 9 kilograma tokom trudnoće imaju veću verovatnoću da se rode pre termina, nemaju dovoljnu telesnu težinu i imaju ograničen razvoj u materici. Izuzetak su buduće majke koje gojazno ulaze u trudnoću, jer se u njihovom slučaju preporučuje skupljanje kilaže manje od 9 kilograma pod medicinskim nadzorom.

Šta činiti u 7. nedelji trudnoće

  • Preporučljivo je pripremiti listu pitanja za susret sa izabranim ginekologom.
  • Prestati koristiti, odnosno zameniti alternativnim proizvodima artikle sa štetnim hemijskim substancama.

Savet za 7. nedelju trudnoće

Budući da mučnina, povraćanje i gorušica mogu uticati na apetit trudnice, te može dovesti do brzog povećanja ili smanjenja telesne težine. Preporučljivo je obratiti pažnju na pravilnu ishranu tokom trudnoće. Već od samog početka trudnoće je važno da se odgovorno bavite sa telesnom težinom, da ostane u granicama normale.

Važno je da trudnica zna:

U ovo vreme trudnici je teško posvetiti pažnju na osećanja drugih osoba – njoj je, naime, najvažnije da brine o životu koji nosi u sebi – ali ipak, postoji jedno nesebično pitanje, o kom se mora razmišljati, a to je : kako se partner snalazi u novoj životnoj situaciji?

Postoje oduševljeni, veoma posvećeni partneri, ali ima i takvih, koji osećaju da neće moći da se izbore sa novonastalom situacijom. Sasvim je normalno da partner intenzivnije počinje da se bavi finansijama, prosto postaje opsednut time da se mora obezbediti veći stambeni prostor, s obzirom da se porodica proširuje, a stan je mali. Zato je veoma važno da razgovaraju o svim važnim pitanjima i da zajednički donose odluke.

Važno je da partner zna:

Potpuno je normalno da trudnica nikako ne prepoznaje sebe. Partner treba da zna, da čak pažljivo izrečene pozitivne misli, mogu kod trudnice da izazovu frustracije i poljuljaju njeno samopouzdanje.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten