9. nedelja trudnoće

9. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 31

9-nedelja-trudnoce

9. nedelja trudnoće je period kada trudnica prolazi kroz brojne promene kako fizičke tako i psihičke, svesna je svoje trudnoće i u potpunoj meri se trudi  da se prilagodi novim životnim okolnostima.

 

Razvoj ploda u 9. nedelji

U 9. nedelji embrion se već hrani kroz posteljicu. Placentu – ovaj pljosnati, sunđerasti organ – prekriva talasast, rapav sloj premrežen krvnim sudovima. Hrana kroz žile stiže do embriona i kroz iste izlazi i talog. Glava nastavlja da raste, u odnosu na trup je iznenađujuće velika, i zasada se pripija uz grudni koš. Kreće formiranje jezika,  a nastavlja se razvoj sistema za varenje, odnosno creva budu sve duža, formira se čmar, zatim počinje formiranje unutrašnjih polnih organa – testisa i jajnika. Sa 9. nedeljnom embrionu pojavljuju se pupoljci spoljašnjih polnih organa, koji još ne daju polne karakteristike. Počinje razvoj zglobova i kostiju, a pomoću mišića u razvoju, embrion se pokreće. Putem ultrazvučnog pregleda, ovi mali pokreti se mogu primetiti, ali će ih majka tek nakon nekoliko nedelja konkretno osetiti.

9-nedelja-razvoj embrion

 

Telesne promene u 9. nedelji trudnoće

Velika većina trudnica sada već na sebi primećuje dva osnovna znaka trudnoće, kao što su nadutost i zatvor. Jedan od uzroka je, da je za rast materice potrebno da se opuste mišići, i pošto su i creva izgrađena od glatkih mišića, a organizam ne pravi razliku između tih organa, onda se i rad creva usporava, odnosno „ulenji”. Ali, ovo ima i dobru stranu, naime, pošto se hranljivi materijali duže zadržavaju u organizmu i apsorbuju, u većoj količini stižu i do embriona. Drugi razlog je vezan za rastuću bebu. Sve veća materica koja se hiljadu puta povećava do porođaja, stiska i pomera creva. Može da se pojavi i gorušica, koja može biti toliko neprijatna da trudnica izbegava da se hrani.

Uobičajeni simptomi u 9. nedelji trudnoće

  • zatvor
  • vrtoglavica prilikom naglog ustajanja
  • začepljenje i krvarenje nosa
  • krvarenje desni

Kao i prethodne nedelje može se javiti umor, često mokrenje, gorušica, povraćanje i nedostatak apetita. 

Promene životnih okolnosti

Uprkos tome, da se oko 90-95% trudnoće završava uspešnim porođajem i rađanjem zdrave bebe, svaka trudnica se suočava brojnim pitanjima na koje treba naći odgovore. Ova pitanja, unutrašnja napetost kao i labilnost uveliko utiče na prihvatanje novih životnih okolnosti.

Pregledi u 9. nedelji trudnoće

Ukoliko je prvi trudnički pregled u 9. nedelji, korisno je pročitati „Pregled“ u 8.nedelji trudnoće.

Ako je pregled obavljen i ako je sve u redu do 12. nedelje nema potrebe za novim pregledom. Istovremeno, ako iskrne neki problem ili nedoumica, sasvim slobodno se može obratiti izabranom ginekologu. Ne treba se ustručavati, nema glupih pitanja!

OSTALI UZROCI UMORA, PROMENE RASPOLOŽENJA I ZATVORA

Poznati su ti ovi simptomi? Dobrodošla u klub trudnica!
Nagli porast hormona odgovornih za trudnoću uzrokuje, kao prirodni proces, pojavu neprijatnih simptoma kod većine budućih majki. Međutim, nedostatak drugih hormona, poput tiroksina, u stvari može izazvati slične neželjene simptome. Takođe može biti odgovoran za pojavu drugih simptoma kao što su gojaznost, različiti problemi sa kožom, bolovi u mišićima, smanjen libido, gubitak pamćenja, pojačano znojenje (posebno na dlanovima i stopalima). Prati ga još jedan uobičajeni simptom: preosetljivost na hladnoću (što je čudno, jer je trudnicama obično previše vruće nego hladno). Budući da su simptomi vrlo slični simptomima koji se javljaju u trudnoći, lekar možda neće primetiti razvoj hipertireoze (nedostatak hormona štitnjače koji proizvodi štitna žlezda, što rezultira hipotiroidizmom). Ovo stanje je prisutno na svakih 50 žena i može imati negativan uticaj na trudnoću. Zbog toga je veoma važno postaviti pravu dijagnozu i primeniti pravu terapiju.
Hipertireoza je vrlo retka tokom trudnoće, ali može prouzrokovati komplikacije ako se ne leči. Mnogo njegovih simptoma takođe je teško razlikovati od karakteristika trudnoće, kao što su umor, nesanica, razdražljivost, topla koža i preosetljivost na toplotu, ubrzan rad srca, gubitak težine ili nemoguće skupljanje kilograma. Ako je vaša majka pre trudnoće imala problema sa štitnom žlezdom (čak i ako se vremenom rešila) ili je na terapiji, važno je da o tome dalje razgovarate sa svojim lekarom. To je zato što telo tokom trudnoće proizvodi više hormona štitnjače, osiguravajući potrebe fetusa. Ako buduća majka nije imala problema sa štitnom žlezdom, ali su neki simptomi izraženi (naročito ako u porodici postoji ova vrsta bolesti jer je genetika vrlo jaka), važno je da ih prijavite lekaru. Provera funkcije štitne žlezde može se proveriti jednostavnim testom krvi.

Šta činiti u 9. nedelji trudnoće

  • Ukoliko to još nije učinjeno, onda obavezno zameniti kućnu hemiju  sa ekološkim sredstvima.
  • Poželjno je sačiniti listu o tim poslovima, koje treba obaviti pre nego što se beba rodi.
  • Izrazito je važno svakodnevno jesti puno voća i povrća.

Saveti - 9. nedelja trudnoće

Da bi se izbegla nadutost ili gorušica najbolji način je da se često i količinski malo jede. Važno je da trudnica posveti dovoljno vremena na ishranu, da dobro sažvače zalogaje i po mogućnosti da izbegava masna jela. Treba imati u vidu da uravnotežena ishrana znači – u organizam unositi dnevno najmanje petinu povrća ili voća, petinu složene ugljenih hidrata i petinu belančevina, mlečnih proizvoda ili masti – po mogućnosti u više varijanti.

Važno je da trudnica zna:

S obzirom da je gorušica veoma neprijatna trudnica često izbegava jelo. To može da ometa i razvoj bebe zato je veoma važna konsultacija sa izabranim lekarom, koji može da ispiše lek protiv gorušice. Međutim, ne preporučuje se uzimati lek bez recepta i bez znanja lekara ili izabranog ginekologa.

Važno je da partner zna:

Ukoliko izabrani ginekolog utvrdi normalano, zdravo drugo stanje, nema nikakve prepreke za vođenje ljubavi ni u 9.nedelji trudnoće. Ovo se može činiti i do 40. nedelje trudnoće, ali sva pitanja valja dogovarati imeđu partnera.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten