33. nedelja trudnoće

33. nedelja trudnoće – Treći trimestar – osmi mesec

Broj preostalih nedelja … 7

33 nedelja trudnoce

33. nedelja trudnoće, odnosno u trećem trimestru trudnoće, dosadašnje tegobe mogu biti jače, a pridružuju se i valunzi, tako da bi mnoge trudnice rado preskočile naredne nedelje, samo da je kraj trudnoći, a iskreno nije ni to daleko.

Razvoj ploda u 33. nedelji

U 33. nedelji plod teži oko 2-2,30 kg, a dužina mu je oko 42 cm. Kosti su potpuno razvijene mada su još malo mekane i lako se oblikuju, naročito ploče glave, koje moraju biti elastične da bi prilikom porođaja što lakše mogao proći kroz porođajni kanal. Mekši delovi na glavi bebe, omogućuju da se mozak bebe dalje razvija, tako da ta mekoća može da traje čak do prve godine nakon rođenja. U ovom periodu beba ima potpuno razvijena pluća i nervni sistem i ukoliko se i desi prevremeni porođaj, beba neće imati dugoročne zdravstvene probleme.

Do 33. nedelje turdnoće količina plodove vode dostiže najviši nivo, dok rastom ploda – pošto količina plodove vode prestaje da se povećava – trudnica sve više oseća pokrete ali i njihovu jačinu.

33-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 33. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
84 (+/-6,0)mm

HC (obim glave):
300 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
294 (+/-30)mm

FL (dužina butne kosti):
65 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

Telesne promene u 33. nedelji trudnoće

U 33. nedelji trudnice se vrlo brzo zagrevaju, neovisno od godišnjeg doba. To je posledica hormonalnih promena, povećane količine krvi u cirkulaciji kao i bržeg metabolizma, čemu se pridružuje i telesna toplota ploda.

Nesanica je, takođe, karakteristično za treći trimestar kao i češći odlasci u kupatilo. Grčevi u nozi, hemoroidi, gorušica, refluks (kada se želudačna kiselina vraća i nagrize jednjak ) bolovi u krstima, naticanje nogu, isto je česta tegoba u ovom periodu,  što dalje remeti odmor trudnice. Po iskustvima bolje je da trudnica umesto obilnih obroka, više puta uzima manju količinu hrane, da koristi jastučad ili jastuk za dojenje za podbočenje stomaka ili leđa. Zatim,  veoma je korisno odlaziti na vežbe za trudnice da bi ublažila neprijatne tegobe, da se nebi osećala usamljenom u ovoj situaciji i da bi se družila sa drugim trudnicama.

Uobičajeni simptomi u 33. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • gorušica
 • proširene vene
 • zatvor
 • otežano disanje
 • hemoroidi
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor, nesanica
 • iscedak iz grudi
 • znojenje

Promene životnih okolnosti

Pri kraju 33. nedelje trudnoće vrlo često se javljaju tkz., „živi snovi“. Dešava se naime, da trudnica, pa čak i njen partner, ima nerealne snove vezane za porođaj i bebu. Takvim snovima jedan – jedini  je koren, a to je:  polako stižu na površinu brige oko formiranja porodice i kako prevazilaziti okolnosti koje će nastati dolaskom prinove i sve ostalo. Na ovu temu, ukoliko previše opterećuje, valja porazgovarati sa psihologom.

Bez obzira kakav je bio porođaj, preporučuje se nabaviti sledeće:

- Maxi uložak u slučaju jakog krvarenja: ovo treba nabaviti bez obzira o kakvom se porođaju radi, jer krvarenje može da potraje  čak 6 nedelja. Može se čak i u zamrzivaču odložiti, pa tako se ti ulošci mogu korstiti i za hlađenje.
- Ibuprofen: lek protiv upala ublažava perinealne bolove, grčeve i postporođajno krvarenje, a ne utiče na dojenje. Valja dogovoriti sa lekarom optimalno doziranje leka.
- Uložak za grudnjak: koji će upiti iscedak iz grudi i zaštititi osetljive bradavice.
- Grudnjak za dojenje: olakšava dopiranje do grudi prilikom dojenja i dobro ih podupire.
- Krema za bradavice: utrljavanje male količine kreme na površinu bradavice nakon dojenja pomaže da se bradavice oporavljaju (izmuženo majčino mleko , takođe može pomoći).

Pregledi u 33. nedelji trudnoće

U 33. nedelji ginekolog može odrediti pregled i preporučiti biofizički profil. Ovaj test se preporučuje posle 33. nedelje u slučaju trudnoće sa velikim rizikom, komplikacijama odnosno kada se radi o prekoračenju termina. BPP je bezbolan, veoma detaljan ultra zvučni pregled, kada se prekontroliše plodova voda, mišićni tonus ploda, pokrete i disanje. Pošto pokrete može da podstiče metabolizam, te je preporučljivo da se na pregled ide nakon obroka.

Obično ove preglede prati NST pregled, kojim se kontroliše otkucaji srca i ako je moguće i kontrakcije materice. Na osnovu rezultata pregleda se odlučuje da li će se preporučiti  pokretanje  porođaja  pre vremena ili ne.

Šta činiti u 33. nedelji trudnoće

 • valja brojati pokrete ploda
 • ukoliko se do sada nije desilo, preporučuje se popakovati stvari koje će poneti u bolnicu sa sobom
 • korisno je isprobati ugradnju sedišta u automobilu.

Savet - 33. nedelja trudnoće

Kako bi se neprijatne tegobe predupredile, ublažile pa čak i eliminisale, mogu da pomognu fizičke aktivnosti (vežbe za trudnice, šetnja). Potrebno je povećavati unos kalcijuma bilo ishranom, tabletama ili kapsulama. Najviše kalcijuma ima u mlečnim proizvodima, zelenim povrćima, soji u pšeničnim klicama odnosno narandži, suvim šljivama i suvom grožđu. Šetnja, recimo, može da se poveže sa šopingom jer će u predstojećem periodu umor ograničavati mogućnost da se ide u kupovinu. Pri tom, u ovom periodu, valja pokupovati dugotrajne artikle i napuniti zamrzivač. Na taj način će se obezbediti obroci dok se partneri ne naviknu na nove okolnosti, kada će malo vremena biti za pripremanje hrane.

Važno je da trudnica zna:

Iako trudnica puno pažnje posvećuje skorašnjem porođaju i dolasku prinove, ona već sada treba da misli na period, koji sledi posle toga, tako će lakše teći period regeneracije, samimtim i briga o bebi.

Važno je znati da u slučaju vaginalnog porođaja lakše se oporavlja ako:

 1. Za ublažavanje bolova koristi sprej: negovati okolinu vagine sprejom prilikom promene uloška itd.
 2. Jastuk za sedenje: jastuk sa rupom u sredinu, a okolo je naduvan, smanjuje pritisak prostora između vagine i čmara.
 3. Omekšivač zatvora: nakon porođaja i pomisao na veliku nuždu predstavlja strah, naročito ako postoje hemoroidi. Valja unapred misliti na to, i potražiti savet od ginekologa, koji suplement da se korist za takve tegobe.

Važno je da partner zna:

U ovom periodu kod trudnice će se, verovatno, jasnije zapaziti znaci amnezije usled hormonalnih promena, nedovoljnog sna i brige vezane za porođaj i roditeljstvo. Dobra vest je da je ovakvo stanje prolazno, sasvim je prirodno i karakteristično za treći trimestar. Sa malo humora, malim podsetnicima i ovaj period se lako da premostiti.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten