24. nedelja trudnoće

24. nedelja trudnoće – Drugi trimestar – šesti mesec

Broj preostalih nedelja … 16

24-nedelja_trudnoce

Kad počne 24. nedelja trudnoće u životu trudnice slede nove promene, naime, tokom pregleda utvrdiće se da li je potrebno uneti još neke promene u način života ili ne.

 

Razvoj ploda u 24. nedelji

Na kraju 24.nedelje trudnoće plod intenzivnim rastom dostiže 32 cm dužinu i 68 dkg, a u nastavku beba nedeljno na težini dobija oko 120 gr. Razvijaju se i pluća bebe, kao i ćelije, koje počinju da luče „surfaktant“ smesu, koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućuje širenje pluća tokom disanja, sprečavajući da se pluća „slepe“ (novorođenčad često teško dišu jer tkiva nisu dovoljno razvijena i ne mogu lučiti dovoljnu količinu pomenutu smesu). U plućima bebe još nema vazduha, samo plodove vode, mada sada već vežba disanje.

Kreće i stvaranje belih krvnih zrnaca (linfocita), koji imaju ulogu u odbrani organizma od infekcija i bolesti. Mada je plod još veoma mali, ali od 24. nedelje smatra se sposobnim za život.

24-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 24. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
60 (+/-6,0)mm

HC (obim glave):
220 (+/-20)mm

AC (obim stomaka):
201 (+/-20)mm

FL (dužina butne kosti):
45 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 24. nedelji trudnoće

Linea negra (linija tamne boje) na stomaku, koja se javlja  kod 80 posto trudnica (verovatno je čine hormoni koji stimulišu ćelije koje proizvode melanin). Nakon nekoliko nedelja ili meseci posle porođaja ona nestaje.

Bubrezi naročito rade, povećana količina krvi iziskuje posebnu aktivnost za njih.

Gorušica je česta pojava u drugom i trećem trimestru, što se može pripisati rastućoj materici, s obzirom da pritiskom gura želudac nagore, plus toga, relaksin hormon, koji opušta ligamente za porođaj, usporava probavu i hrana se duže zadržava u želucu. Zbog relaksina opušta se i mišić jednjaka, pa može da prouzrokuje refluks  i gorušicu.

Uobičajeni simptomi u 24. nedelji trudnoće

  • Braxton Hicks kontrakcije
  • intenzivnije pomeranje bebe u stomaki
  • lošiji san, hrkanje
  • otok nogu i ruku, naduvenost
  • grčevi u nogama
  • strije
  • linea negra
  • gorušica

Promene životnih okolnosti

U ovom periodu polako, sve se vrti oko bebe i njenog dolaska, što je i prirodno. Većina budućih majki ovo vreme obožava, jer je posebna radost razgledati po baby radnjama i izabrati potrebne komade. Međutim, ima i takvih trudnica koje nemaju ovaj osećaj. Neke se suočavaju sa trudničkom depresijom i zato valja porazgovarati sa njima bliskim osobama.

SMANJITI RIZIK!

Veruje se da je trudnoća jedno od najlepših, najsrećnijih perioda u životu žene. To je tačno u mnogim slučajevima, ali ipak postoje buduće majke koje dožive upravo suprotno. Svaka 10. buduća majka je pogođena depresijom tokom trudnoće, koju mogu uzrokovati brojni faktori. Način života se radikalno menja tokom trudnoće. Neki to doživljavaju kao tešjoću, jer nakon mesec ili dva ne mogu da nose prethodnu odeću ili se osećaju beskorisno zbog toga što ne mogu da obavljaju svoje prethodne dužnosti. Promenjeni uslovi života takođe mogu na površinu da izvuku strahove i brige. Ovo je samo nekoliko primera koji mogu dovesti do depresije tokom trudnoće, jer je svaka trudnoća, svaka okolnost i svaka buduća majka drugačija, pa se ovaj period doživljava drugačije. Važno je odgovarajuće tretirati ovu bolest, jer može negativno uticati na fetus. Preporučljivo je posetiti psihologa ako se buduća majka oseća nesposobnom da prihvati stalne promene povezane sa trudnoćom.

Pregledi u 24. nedelji trudnoće

U 24. a najkasnije u 28. nedelji trudnoće radi se analiza mokraće i krvi. Zatim, u ovoj nedelji (najkasnije do 28. nedelje) trebalo bi da se uradi kontrola šećera u krvi pod opterećenjem (OGT), što je neprijatno za mnoge trudnice. Treba znati da postoji statistika – da se skoro kod svake desete trudnice, javlja trudnički dijabetes (predstavlja 5% od ukupnog broja dijabetičara). Nasuprot tome, što nakon rođenja deteta kod ovih žena prestaje dijabetes, kod njih se u narednih 5-10 godina (ali i kasnije) veće šanse da se razvije dijabetes.

OGT TEST!

Prilikom analize, na prazan stomak vadi se prvi put krv, zatim treba popiti čašu rastvora sa 75g. glukoze i nakon dva sata ponovo se vadi krv. Da bi rastvor bio pitkiji, može se dopuniti limunovim sokom da bi se mogao lakše popiti. Preporučuje se da se na ovaj pregled ponese nešto za čitanje da bi se lakše podnelo čekanje od dva sata, s obzirom da se ovo vreme mora provesti u mirovanju.

Šta činiti u 24. nedelji trudnoće

  • korisno je porazgovarati sa ginekologom o merenju šećera u krvi pod opterećem i o daljim analizama krvi,
  • ukoliko trudnica ima potrebu da porazgovara sa nekim, nije sramota obratiti se psihologu.

Savet - 24. nedelja trudnoće

Mada suplementi protiv gorušice neutralizuju želudačnu kiselinu i ublažavaju neprijatne simptome , ipak je bolje preventivno delovati:
• pet – šest manja obroka dnevno (umesto tri obilna),
• unos dovoljne količine tečnosti (najmanje 2 litre dnevno),
• nakon obroka treba izbegavati ležanje ili naginjanje, najmanje tri sata,
• treba izbegavati začinjenu, tešku i masnu hranu.
Za u neutralizaciju želudačne kiseline valja konzumirati ananas, kivi i jabuka. Pre spavanja može se popiti jogurt i pojesti suvi keks.

Važno je da trudnica zna:

Dijabetes za vreme trudnoće može da prouzrokuje smanjene vrednosti nivoa šećera kod novorođenčeta, zato majke sa dijabetesom obično rađaju krupnije bebe, najčešće carskim rezom. Patološke rezultate potrebno je dalje ispitivati. U nekim slučajevima sasvim je dovoljna GI-dijeta (hrana sa niskim glikemijskim indeksom), ali može se desiti, da se normalan nivo šerćera u krvi mora održavati inzulinom. Da bi se to predupredilo, treba se pridržavati zdravoj ishrani i  redovno se kretati.

Važno je da partner zna:

Treba razmisliti kako organizovati dane, nedelje kada prinova stigne kući.  Na ovo pitanje uveliko utiče to, da li će partner uspeti da bude sa majkom kad beba stigne i da zajedno brinu o njoj. Možda neko od članova porodice da pomogne. Važno je o ovim pitanjima sada porazgovarati.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten