8. nedelja trudnoće

8. nedelja trudnoće – Prvi trimestar

Broj preostalih nedelja … 32

osma nedelja trudnoće

8. nedelja trudnoće je period kad materica trudnice dostiže veličinu veće narandže ali kod prvorotkinja često, ni u ovom periodu, se ništa ne vidi. Žena  koja je već rađala jednom ili više puta, mišići i ligamentie su znatno oslabavljene, tako da se u ovoj nedelji  kod njih već dobro vidi „stomačić”.

 

Razvoj ploda u 8. nedelji

U 8. nedelji trudnoće embrion je veličine trešnje, prsti na nozi i ruci su razdvojeni, čak i ruke može da savija na području lakta i zgloba. Lice ubrzano nastavlja sa formiranjem: polako nastaju kapci oko očiju, ali ostaju otvoreni sve dok  se ne  formiraju oči. Sada se formira i gornja usna. Nastavlja se razvoj spoljašnjeg i unutrašnjeg uha. Rast sistema za varenje se nastavlja, a u prvobitnom sistemu za cirkulaciju kreće cirkulacija krvi. U srcu su se već razvile pretkomore i komore i mala pumpica počinje da kuca, 150 po minuti: dvostruko više, nego mamin srčani otkucaj!

8-nedelja-razvoj embriona

 

Telesne promene u 8. nedelji trudnoće

U ovom periodu obično se javljaju promene na koži. Trudnica sa pravom može da oseća da je u pubertetu, šta više, pored bubuljica na licu pojavljuju se ponekad i crvene fleke. Ove anomalije lepote možda će se povući istekom prvog trimestra, međutim, može se desiti, da one potraju sve do samog porođaja. Što se kose tiče, promene su obično pozitivne, ona postaje bujnija i brže raste.

Uobičajeni simptomi u 8. nedelji trudnoće

  • bujnija kosa
  • povećani sekret iz vagine
  • nadimanje

Promene životnih okolnosti

Trudnica počinje da oseća da je trudnoća u potpunosti  obuzima. U svakom slučaju to nije iznenađujuće jer to potvrđuju telesne promene, isto tako promene u ishranini kao i u načinu života. Neke žene ovo stanje opisuju kao da joj je telo nekome drugome postao dom, gde je ona samo portir. Važno je da se porazgovara o ovakvim – sasvim normalnim – osećanjima i to sa ženama, koje su već rađale i vratile su vladavinu nad svojim telom, da bi dali potvrdu o tome: da je ovo stanje samo prelazno.
Međutim, ako to nije moguće i buduća majka ne želi da razgovara o svojim osećanjima sa okolinom, preporučljivo je posetiti psihologa, jer depresija tokom trudnoće preti svim trudnicama.

Pregledi u 8. nedelji trudnoće

Obično će sada ginekolog upitati za menstruacije i istoriju bolesti podrazumevajući i u prošlosti izvršena bolnička lečenja, operacije, eventualno i ranije trudnoće, za zdravlje štetne poroke (npr. pušenje). Svakako će upitati i za bolesti u porodici, kao što su: hronični, genetski ili hromozomski poremećaji. Na ovakva pitanja valja se pripremiti.

Prvom prilikom na pregledu izmere pritisak krvi, telesnu težinu, pregledaju malu karlicu i vrše HPV pregled, može se računati i na krvnu i mokraćnu analizu da bi se potvrdila trudnoća i da bi se isključila anemija, hepatitis, HIV i druge bolesti. Utvrđuje se krvna grupa i Rh faktor.

Mnogim ženama sada će uraditi i prvi ultrazvučni pregled, obično se radi kroz vaginu ali ginekolog može da odluči da to bude stomačni ultrazvuk. U oba slučaja valja ići na pregled punom mokraćnom bešikom zbog preciznije slike. Treba znati da ultrazvužni pregled u 8.nedelji nije obavezan, i može se desiti da ginekolog ne smatra ga potrebnim u ovakvoj ranoj trudnoći.

BUBULJICE I SUVA KOŽA

Sjaj kojim zrače neke srećne trudnice nije samo posledica njihove radosti zbog predstojećeg materinstva već je i rezultat povećanog lučenja masnoće usled hormonskih promena. Iz istih razloga, 8. nedelja trudnoće je period, kad nastaju i neke druge promene na koži, koje iskuse neke manje srećne trudnice (naročito one kod kojih se u predmenstrualnom periodu pojavljuju bubuljice). Mada je teško u potpunosti sprečiti pojavu bubuljica, evo predloga kako da ih svedete na najmanju meru:
Čistite lice dva-tri puta dnevno blagim losionom. Ali nemojte previše da trljate kožu - ne samo zato što je preosetljiva za vreme trudnoće već i zato što preterano čišćenje kože podstiče rad lojnih žlezda i ona postaje podložnija bubuljicama.
Koristite hidratantnu kremu bez ulja da biste koži obezbedili vlagu. Ponekad je koža koja se čisti jakim sapunima i drugim preparatima protiv akni previše isušena i podložna bubuljicama.
Pazite na to da sve što dolazi u dodir s vašim licem bude čisto, uključujući i one četkice za rumenilo na dnu torbice za šminku.
Nemojte da čačkate i cedite bubuljice. Baš kao što vam je majka oduvek govorila, čačkanjem i cedenjem nećete ukloniti bu-buljice, već ćete samo doprineti tome da vam one duže ostanu na licu, jer ćete tako potisnuti bakterije dublje pod kožu. Osim toga, kada ste trudni, podložniji ste infekciji. A isceđene bubuljice ostavljaju ožiljke.
Pridržavajte se pravila za ishranu u trudnoći. Nemojte da prođete pored česme a da ne popijete čašu vode. Voda pomaže da vam koža zadrži vlažnost i da ostane čista.

Suprotno sa ovim postoje i one trudnice, kod kojih sa promenom hormona koža postaje suva i gubi na fleksibilnosti. Da bi bila meka kao bebina guza, pridržavajte se sledećih saveta:
Koristite preparate za čišćenje lica bez sapuna, i to samo jednom dnevno (uveče ako skidate šminku). Preko dana lice ispirajte vodom.
Stavljajte hidratantnu kremu dok vam je koža još vlažna (posle kupanja ili tuširanja). Koristite je što češće i obavezno uveče, pre spavanja.
Ređe se kupajte u kadi, a tuširanje skratite s petnaest na pet minuta. Previše kupanja može vam isušiti kožu. Voda takođe treba da bude mlaka, a ne vrela. Vrela voda uklanja prirodnu masnoću s kože, pa ona postaje suva i počinje da svrbi.
U kadu s vodom dodajte malo ulja za kupanje bez mirisa, ali pazite da se ne okliznete jer kada postaje klizava (ne zaboravite da postajete sve nespretniji kako stomak raste).
Pijte mnogo tečnosti tokom celog dana da biste koži obezbedili vlagu i uvrstite dobre masti u svoju ishranu (masne kiseline omega-3 korisne su i za bebu i za vašu kožu).

Šta činiti u 8. nedelji trudnoće

  • Preporučuje se kupiti meki trudnički ili veći grudnjak
  • Važno je redovno posećivati zubara.

Saveti - 8. nedelja trudnoće

U ovim danima veoma je lako koncentrisati se na bebu i isključivo na bebu – verovatno i prijatelji i članovi porodice to i čine. Međutim, trudnica treba da posveti malo vremena i sebi, pre nego što beba stigne. Ukoliko se što pre uvede „moje vreme”, stim bolje će se osećati trudnica , ali i svi oko nje. Naime, sve što smanjuje stres, dobro je za trudnicu ali i za bebu, pa i za okruženje.

Važno je da trudnica zna:

Pošto je trudnoća drugo stanje, drugačije funkcioniše i zdravstveno osiguranje, trudničko bolovanje kao i porodiljsko odsustvo i naknade, zato je preporučljivo da se što pre pokupe informacije vezane za novonastalu situaciju.

Važno je da partner zna:

Potpuno je normalno da partneri osećaju da im je potrebno zajedničko vreme da bi se događanja prihvatila. Ne sme se, ni u ovom periodu, zapostaviti razmena nežnosti između partnera.

Dobri roditelji će biti oni parovi, koji se brinu i o svojim emotivnim potrebama!

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten