36. nedelja trudnoće

36. nedelja trudnoće – Treći trimestar – deveti mesec

Broj preostalih nedelja … 4

36 nedelja trudnoće

Stigli ste u poslednji mesec, tj. 36. nedelja trudnoće. Trudnica treba da posveti što više vremena odmoru i onim zanimacijama, koje će joj dati snagu, jer su od ove nedelje sve češći programi u bolnici.

Razvoj ploda u 36. nedelji

U 36. nedelji plod ima 3 kg i dužinu 46-48 cm. Kosti su mu već jake ali su dovoljno savitljive da bi se mogle prilagođavati u porođajnom kanalu prilikom izlaska na svet, one su nakon par dana rođenja ponovi jake, imaju prvobitan oblik.

Sada plod već vežba disanje i gutanje, sve više guta lanugo pa se pojavljuje i prva stolica tzv. meconium.

36-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 36. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
90 (+/-6,0)mm

HC (obim glave):
317 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
325 (+/-35)mm

FL (dužina butne kosti):
69 (+/-6,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 36. nedelji trudnoće

U ovom periodu plod već u potpunosti popunjava trbušnu duplju i sve teže može da se pomera. Plod se brzo razvija, a majka dobija kilograme, samim tim kraj trećeg trimestra je sve neudobniji. Važnu ulogu u ovom periodu imaju vežbe za trudnice, kojima se znatno mogu ublažiti pa i eliminisati  tegobe, koje se javljaju u ovom periodu. Istezanjem ligamenata u karlici, koje pripremaju rađanje deteta, kuk postaje instabilan i povećava se rizik od pada. Plod je, najverovatnije, spušten u donji deo karlice pa izaziva pritisak u njoj.

U međuvremenu grlić materice se produžava, koji ima sluzni čep (nastao je pre nekoliko meseci, kada se oplođeno jajašce ugradilo, a ima ulogu da spreči prodor bakterija i infekcije u materici). U narednim nedeljama ovaj čep ispada, što može da znači početak porođaja.

Uobičajeni simptomi u 35. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • naduvenost, gorušica, zatvor
 • glavobolja
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor, nesanica
 • iscedak iz grudi
 • obilniji vaginalni sekret

Promene životnih okolnosti

Buduća majka se u poslednjem mesecu gotovo isključivo fokusira na porođaj. Svaki simptom ili znak može izazvati snažan rad srca, jer može biti znak početka porođaja. A da se i ne spominje da okolina već sa nestrpljenjem očekuje dolazak bebe na svet. Za buduću majku je važno da se okrene prema unutra i usredsredi se samo na sebe, bebu i partnera, isključujući spoljne faktore iz okruženja.

ROĐENJE DETETA JE U SVAKOM POGLEDU BLAGO, ZA SVAKOG!

• Prikupljanje matičnih ćelija pupčane vrpce traje samo nekoliko minuta i ne utiče na tok porođaja.
• Postupak je jednostavan i ne stvara neugodnosti ili gubitak niti za novorođenče nit za majku.
• Sačuvane matične ćelije su odmah dostupne po potrebi.
• Mlade matične ćelije pupčane vrpce imaju veću sposobnost regeneracije nego iste izvučene iz tkiva odrasle osobe.
• Uzete krvi iz pupčane vrpce i tkiva pokazuju 100% genetski slaganje sa telom vašeg deteta, a članovi porodice takođe imaju veliku verovatnoću da mogu da prime takve matične ćelije.
• Krvotvorne matične ćelije iz krvi pupčane vrpce (hematopoetske matične ćelije ili HSC) mogu se koristiti za lečenje više od 80 različitih bolesti krvi i imunog sistema.
• Matične ćelije (mezenhimalne matične ćelije ili MSC) u tkivu pupčane vrpce pružaju još više mogućnosti za regenerativnu medicinu.
• Mezenhimalne matične ćelije imaju sposobnost formiranja koštanog, hrskavog, tetivnog i mišićnog tkiva, pa je upotreba ovih matičnih ćelija sve češća u lečenju mnogih uobičajenih bolesti.
• Kombinovana upotreba hematopoetskih i MezenhimalnIH matičnih ćelija je obećavajući način za povećanje uspeha transplantacija.

Čuvanjem matičnih ćelija krvi pupčane vrpce i matičnih ćelija tkiva pupčane vrpce, možete da dugoročno obezbedite maksimum za vaše najmilije ono što su mogućnosti regenerativne medicine.

Naša preporuka je čuvanje matičnih ćelija kod pouzdanog partnera BioSave, i sa njima nećete pogrešiti. Zatražite besplatnu konsultaciju sa stručnom osobum koja će Vas rado informisati o prednostima i cenama odlaganja ovog blaga za Vaše dete.

Pregledi u 36. nedelji trudnoće

Trudnica u 36. nedelji trudnoće nedeljno mora da posećuje lekara.

Najverovatnije će ginekolog obavezati majku da redovno broji pomeranje ploda, mada u ovom periodu će taj broj biti znatno manji.

Ginekolog može da uradi pregled i da pogleda da li je trudnica počela da se otvara, istovremeno neki lekari smatraju da za to nema potrebe.

Ukoliko će se uraditi carski rez, sada se tačno može utvrditi tačan termin za porođaj.

U 36. nedelji (ali najkasnije do 37.nedelje je moguće) zadnja krvna i mokraćna analiza. Krvna slika pokazuje nivo hemoglobina, hematokrita, broj belih i crvenih krvnih zrnaca. Analizom mokraće iskazuje se nivo glukoze, acetona, sluzi, belančevina, urobilinogena.

Kod većine trudnica nedeljno se radi CTG pregled, kojim se detektuje srčani tonus ploda, kretanje i tonus materice.

Šta činiti u 36. nedelji trudnoće

 • preporuka je da se broje pokreti ploda,
 • dobro je prekontrolisati šta je bebi kupljeno i ono što još fali
 • na sva nejasna pitanja zatražiti odgovor od stručnjaka,
 • ukoliko još nije doneta odluka o sačuvanju matičnih ćelija, onda je krajnje vreme, a preporuka je da se to uradi do kraja 36.nedelje.

Savet - 36. nedelja trudnoće

Nasuprot tome, što je trudnica u poslednjem mesecu sve više umorna, korisno je, ipak, da nastavi sa redovnim kretanjem što će ublažavati neprijatne tegobe ovog perioda ali će i pomoći bržoj regeneraciji posle porođaja. Ne sme se zaboraviti da ima samo četiri nedelje do porođaja i sve mora biti spremno za doček potomka

Ako još niste nabavili jastuk za dojenje, krajnje je vreme da nabavite jedan. Uložite u udobnost, puno će vam značiti tokom umornih dana, da vam olakša dok ste blisko sa bebom. Pogledajte raznovrsnu paletu jastuka za dojenje na Shoppsteru i naručite.

Izgled proizvoda Naziv Opis Cena
TOP Ponuda
Argus Kegelove loptice
Jastuci za dojenje
Jastuk za dojenje kao dodatna oprema , buduće majke-trudnice neizostavno su važni i veoma tražen proizvod. Najvažniji „zadatak“ svakog jastuka, je da vas i Vašu bebu, učini srećnom, opuštenom i zadovoljnom. Vidi cenu

Važno je da trudnica zna:

Nakon šest meseci trudnoće organizam trudnice je sposoban da pokrene majčino mleko, to potvrđuju poneke kapi koje se pojavljuju na bardavicama. To je kolostrum koji sadržava antitela koji obezbeđuje zaštitu od infekcija za novorođenče u prvim danima života. Pravo mleko je, koje se luči samo nakon 2 – 3 dana rođenja na uticaj prolaktin hormona. Mnogim ženama su grudi napete i bolne. Kako majka podoji bebu, mleko se nadoknađuje (ako neko ima blizance ili koristi muzilicu da bi ostavljala mleko za kasnije, i ta količina se nadoknađuje).

Dobro je znati, da ima žena kod kojih jako teško kreće mleko, ima beba koje jako teško nauče da sisaju, bebe koje su rođene pre vremena, preslabe su da sisaju, a vrlo često se dešavaju početne poteškoće – upala dojki, rane na bradavicama, neprestani plač gladne bebe – veoma opterećuje majku posle porođaja, da posle nekog vremena uz savet patronažne sestre donosi odluku o prekidanju dojenja, da se ona sama ne bi upropastila.

Divno je ako majka može da doji svoju bebu, ali ako ,ipak, to ne ide, majčinska ljubav je važnija od dojenja!

Važno je da partner zna:

Zadnji mesec se posvećuje isključivo porođaju. Veoma je bitno da partneri razgovaraju o svim dilemama i brigama. Ukoliko će porođaj biti uz prisustvo oca, zajedno se treba pripremiti za veliki dan.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten