17. nedelja trudnoće

17. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 23

17 nedelja trudnoce

Istina je da neprijatne tegobe ne mogu ni da se uporede sa tegobama prvog trimestra (koje pogađaju skoro svaku trudnicu) ni 17. nedelja trudnoće nije period potpuno bez nelagodnosti.

 

Razvoj ploda u 17. nedelji

Plod kreće u intenzivan rast i u 17. nedelji dostiže dužinu od oko 12 – 13 mm, a težina mu je veća nego posteljice (oko 10 – 12 dkg.). Kreće formiranje potkožnog masnog tkiva, koji će imati važnu ulogu u regulisanju telesne toplote novorođenčeta, kao i u funkcionisanju metabolizma nakon rođenja. Plodova voda ne cirkuliše samo u plućima već je plod i guta. Tako se u debelom crevu skuplja takozvani mekonijum (plodova smola), kao proizvod varene plodove vode. Sada već funkcioniše izlučivanje, naime plod svoju mokraću ispušta u plodovu vodu. Vidno funkcionišu refleksi, beba sisa prst, guta i trepće, šta više, na ultrazvučnom pregledu može se videti ako štuca.

17-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 17. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
39(+/-5,0)mm

HC (obim glave):
141 (+/-15)mm

AC (obim stomaka):
120 (+/-15)mm

FL (dužina butne kosti):
25 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

 Telesne promene u 17. nedelji trudnoće

Mnoge žene u drugom stanju pogađa i krvarenje iz nosa, zahvaljujući delovanju nekih hormona s jedne strane, a s druge, povećanoj količini krvi u organizmu. Često i manjak C vitamina ima za posledicu krvarenje iz nosa. Povećano je lučenje telesnih sekreta – iz nosa, pa i vaginalni sekret. Često začepljenje nosa, naročito u jutarnjim časovima stvara, takođe, nemir. Ovakvo stanje će potrajati  sve do kraja trudnoće.

Ako vas brinu strije, vreme je da počnete sa negom stomaka specijalnim kremema koje su pogodne za trudnice. Naša preporuka dolazi iz firme Ziaja, pogledajte detalje i cenu:

Izgled proizvoda Naziv Opis Cena
TOP Ponuda
Ziaja Mum Krema protiv strija 270ml
Ziaja Mum Krema protiv strija 270ml
Krema protiv strija za žene od 4. meseca trudnoće. Poboljšava strukturu i elastičnost kože. Posvetljuje i vidljivo smanjuje strije. Efikasno sprečava nastanak strija. Indeks prirodnog porekla 95%, veganski, bez glutena, hidratantna i lagana formula, bez mikroplastike. Vidi cenu

 

Uobičajeni simptomi u 17. nedelji trudnoće

  • češće krvarenje iz nosa
  • hrkanje: može se javiti i zbog začepljenja nosa
  • još jači vaginalni sekret: iako je neprijatan osećaj, u osnovi služi zdravlju porođajnog kanala
  • vrtoglavica, glavobolja
  • želučana kiselina, gorušica
  • bol u leđima
  • bolovi u stomaku i lumbalnom delu usled rastezanja ligamenata

Promene životnih okolnosti

Na različite načine se manifestuju konstantne promene u telu i duši trudnice. Nasuprot tome što drugi trimestar trudneće važi za najprijatniji period drugog stanja, ipak, mogu se desiti razne neprijatnosti. Zato je potrebno da se na njih obrati pažnja jer se i ovom priodu može razviti depresija.

Naravno, svaki čovek je drugačiji, svaka buduća majka je različita, kao i svaka trudnoća i porođaj. Postoje trudnice kojima devet meseci prođu ko iz šale,bez nekih značajnih neprijatnih simptoma i lako se izbore sa svakodnevnim izazovima. Međutim, postoje i treudnice koje posebno teško proživljavaju ovaj period. Za oba slučaja se može reći da su normalni, ali samo u određenim granicama, jer je prevencija depresije veoma važna.

Pregledi u 17. nedelji trudnoće

Ukoliko su svi pregledi u proteklom periodu obavljeni, u ovoj nedelji nije potreban  trudnički pregled ako je, naravno, sve u redu i ginekolog drugačije ne prepiše.

UGLAVNOM VIŠE PLAŠI NEGO ŠTO JE OZBILJAN SIMPTOM?

Krvarenje iz nosa je jedan od simptoma tokom trudnoće koji, iako se može činiti groznim, nije toliko tragičan. Volumen krvi se povećava tokom trudnoće. Zbog ovoga, vene u predelu nosa takođe mogu da nabreknu, što često dovodi do curenja viška krvi. Ako je ovo praćeno čak i malom prehladom, kad se duva nos, veća je verovatnoća da će se pojaviti krv. Krvarenje iz nosa takođe može biti znak visokog krvnog pritiska. Iako su krvarenja iz nosa obično bezopasna i prolaze nakon porođaja, svakako treba da posetite lekara ako prečesto imate krvarenje ili vam je veoma teško da ga zaustavite.

Šta činiti u 17. nedelji trudnoće

  • Ako još niste krenuli, na časove vežbi za trudnice i pripeme za porođaj, krajnje je vreme.
  • Korisno je pribaviti sprej sa slanim rastvorom ili aparat ovlaživač vazduha.

Savet - 17. nedelja trudnoće

Na bebu blagotvorno deluje konzumiranje namirnice, koje sadržavaju visok procenat masne kiseline omega 3, kao što su razne vrste riba pre svega rečne ribe.

Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) podstiče žene koje planiraju da zatrudne ili doje da slede najnovije preporuke FDA i EPA. Ribe koje se preporučuje više ili manje konzumirati u ovom periodu (zbog sadržaja žive):
Najbolji izbor (2-3 puta nedeljno): - inćuni, losos, sardine, škampi, atlantska morska ploča, skuša, crni grgeč, som, školjke, bakalar, rak, jastog, iverak, oslić, haringa, orada, ostrige, mrena, lignje, slatkovodna pastrmka, prugasta tuna u konzervi.
Dobar izbor (jednom nedeljno): - šaran, smuđ, španska skuša, leteća riba, udičarka, snapper, bela riba i tuna (sveža, smrznuta).
Riba koju treba izbegavati (maksimalni sadržaj žive): - kraljevska skuša, sabljarka, ajkula, velikooka tuna, meksički bakalar.

Važno je da trudnica zna:

C vitamin nije koristan samo protiv krvarenja iz nosa, već doprinosi da kosti, koža kao i zglobovi budu zdravi. Pomaže da se gvožđe apsorbuje i čini organizam otpornijim protiv infekcija. Važnu ulogu ima u regeneraciji organizma nakon stresa, te se u trudnoći posebno  savetuje njegova dopuna. Najviše C vitamina ima u citrusima, mada je interesantno, da na primer, u kiviju ima deset puta više C vitamina.

Važno je da partner zna:

Bitni su redovni razgovori, rasprave o raznim pitanjima vezanih za trudnoću, a u cilju olakšanja promenjenih životnih okolnosti. U ovim razgovorima oba partnera moraju biti otvoreni i razumni. Ovo se naročito odnosi na budućeg oca, kada trudnicu mora razumeti zbog hormonalnih promena, koje često prouzrkuju promene raspoloženja.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten