29. nedelja trudnoće

29. nedelja trudnoće – Treći trimestar – sedmi mesec

Broj preostalih nedelja … 11

29 nedelja trudnoce
29. nedelja trudnoće je period u kojem, ukoliko bi se rodila beba pre vremena, uz odgovarajuću negu imala bi 90% šanse da bude zdrava i sa dugim životom.

Razvoj ploda u 29. nedelji

Na kraju 29. nedelje trudnoće dužina bebe iznosi oko 37 cm, a težina 1,25 kg i brzo raste. Zapravo, u poslenja dva i po meseca dobija polovinu težine kojom će se roditi. Zatim, razvijaju se mišići, pluća, mozak kao i glava i beba počinje da reguliše svoju telesnu temperaturu.

29-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 29. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
75 (+/-4,0)mm

HC (obim glave):
269 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
259 (+/-25)mm

FL (dužina butne kosti):
55 (+/-5,5) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 29. nedelji trudnoće

U 29. nedelji biće sasvim jasno kakvu vezu ima reč „trudnoća“ sa dočekom prinove. Naime, u ovom periodu sve češće se javljaju bolovi u krstima, leđima zato je veoma važno da trudnica nikako ne prestane da vežba. Šetnja i vežbe za trudnice čine čuda za umorna leđa kao i za sačuvanje energije, naime, u zadnja tri meseca, trudnici je potrebna povećana količina energije. S jedne strane, zato što se u periodu (od 28. nedelje do 36.) češće treba posetiti ginekologa, s druge strane, treba se pripremiti na dolazak prinove.

Pri tom, oganizam trudnice već 50% više krvi treba da obezbedi da bi bilo dovoljno kiseonika i hranljivog materijala za plod u razvoju, zato se ne sme zapostaviti unos veće količine gvožđa da bi trudnica mogla obezbediti dovoljno krvi.

Uobičajeni simptomi u 29. nedelji trudnoće

  • Braxton Hicks kontrakcije
  • otok nogu i ruku, naduvenost lica
  • grčevi u nogama
  • gorušica
  • zapušenje nosa
  • hemoroidi
  • čest nagon za mokrenjem
  • zatvor
  • nastanak majčinog mleka

Promene životnih okolnosti

Ukoliko trudnica već ne radi, kod kuće provodi vreme, verovatno sve više misli na svoju bebu i događanja oko porođaja. Većina žena u ovim danima sve više je anksiozna, obuzima je strah od porođaja ali sa uzbuđenjem očekuje veliki dan. Ovakva osećanja su sasvim normalna. Ako trudnica čitav period trudnoće doživljava kao maraton, da u njegovom toku ima prepreka i bolnih faza ali posle toga sledi neizmerna radost – novi život dolazi na svet, a takvo shvatanje može da pomogne. S obzirom da je sve ovo, milioni žena doživelo i rođenje deteta smatraju najlepšim danom u životu, važno je skoncentrisati se na ovu činjenicu i pozitivno razmišljati.

Pregledi u 29. nedelji trudnoće

Pošto između 24. i 32. nedelje trudnoća raste potreba organizma za krvlju, može se desiti da se kod majke dijagnostizira anemija tj. malokrvnost.

U toku trudnoće najmanje dva puta se radi test na anemiju. Prvi se obično uradi na početku, a druga sada, u ovoj nedelji.

Šta činiti u 29. nedelji trudnoće

  • korisno je kupiti opremu za majku i bebu i opremati torbu za bolnicu.  

Savet - 29. nedelja trudnoće

Nedovoljan unos kalcijuma u organizam trudnice, može da prouzrokuje visok krvni pritisak kao i smanjenu težinu novorođenčeta. Zato je potrebno dnevno tri puta konzumirati hranu koja ima puno kalcijuma, recimo: nemasni jogurt (310 mg), badem ili napitak od soje (300mg), nemasno mleko (300 mg) sardina u konzervi (324 mg), tofu (205 mg), brokoli (200mg).

Važno je da trudnica zna:

Kod kupovine opreme za bebu, treba voditi računa: da kada se kupuje kolica za bebu da ona bude funkcionalna, da se može sklapati, prilagoditi je za auto, za lift da je laka za nošenje. S obzirom da je u kolima obavezno sedište za bebu, kod izbora za kolica treba kupiti takvu, koja u paketu ima i sedište za auto.

Odeća za prinovu ne mora da bude skupa jer za mesec dva će već izrasti, ali treba voditi računa da ona bude od prirodnog materijala i kvalitetna, da bi izdražala često pranje.

Važno je da partner zna:

Trudnica sve više razmišlja o porođaju i dešavanjima u tim trenucima, a to partner treba da zna. Važno je dogovoriti se kakvu će ulogu imati partner kod porođaja, odnosno:

• Da li će prisustvovati porođaju i tako podržavati partnera?

• Da li je siguran da će podneti porođajni prizor?

• Šta je najvažnije za partnerku i koja su njena očekivanja?

• Čime će partnerki odvlačiti pažnju ako se oduži porođaj?

• Koja su osnovna pravila pozivima kao što su „porađamo se“ „rodio se“, fotografijama i njihovo deljenje  na društvenim mrežama.

Sva ova pitanja, važno je dogovoriti i sa lekarom, koji će iz iskustva sigurno pomoći svojim savetima kako se upravljati ovom situacijom.

Može se zatražiti i pomoć psihologa ukoliko zatreba.

KADA, KAKVA, ODAKLE?

Izbor ili kupovina kolica za bebe nije laka stvar. Mnogo je aspekata koje treba razmotriti, a nije retkost ili čak iznenađenje da mame i tate zajedno nisu sigurni šta, gde, kako kupiti. Vredi pročitati forume i stranice za buduće majke, jer postoji puno iskustva i praktičnih saveta, možete pitati mame koje su već prošle sve ono što buduće roditelje očekuje. Takođe o kolicima vredi pitati prijatelje, porodicu, stručna lica u prodavnici ili druge trudnice. Proizvođači imaju sve veću ponudu za buduće porodice i prevelika raznovrsnost ponekad zbunjuje, kada je u pitanju kupovina. Pomaže ako partneri razmisle o danima sa bebom,kuda i gde će ići sa kolicima, šta će služiti bebcu i naravno šta će olakšati majci. Na kraju krajeva, ovo će biti jedan od njenih najvažnijih svakodnevnih "alata". Savršeno svima znači nešto drugačije - odvojite vreme da kao potencijalni roditelji nađete najprikladnija kolica.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten