16. nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće – Drugi trimestar

Broj preostalih nedelja … 24

16-nedelja_trudnoce

16. nedelja trudnoće je znak da se približava poluvreme. Stomak već nedvosmisleno pokazuje da trudnica očekuje bebu.

 

Razvoj ploda u 16. nedelji

Oči stižu na prednju stranu lica – sada, iako samo zatvorenim očima, počinje da trepće. Pojavljuju se trepavice i obrve se ocrtavaju. Uši stižu iz vratnog područja na obe strane glave. Ispod desni formirali su se svi mlečni zubi, a na jeziku se pojavljuju  čulne bradavice (kvržice, receptori ukusa) . Pošto kosti sve više jačaju sve veće su šanse da majka oseti kretnje bebe. Nokti su već izrasli na prstima ruku i nogu. Na kraju nedelje plod je oko 13,5 cm dugačak i oko 7 dkg težak.

16-nedelja-razvoj embriona

Mere ploda dobijene  ultrazvučnim pregledom u 16. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
36(+/-5,0)mm

HC (obim glave):
128 (+/-15)mm

AC (obim stomaka):
106 (+/-10)mm

FL (dužina butne kosti):
22 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Izgled ploda i materice u 16. nedelji blizanačke trudnoće

izgled ploda u 16 nedelji blizanačke trudnoće

Telesne promene u 16. nedelji trudnoće

Sada se već jasno vidi stomačić (ukoliko nije prva trudnoća, onda i mnogo ranije). Materica je sposobna da se uveća hiljadu puta u odnosu na normalnu veličinu. Ovaj rast je jedan lekar, radi upoređenja, naveo kao da je breskva narasla na veličinu košarkaške lopte. Istovremeno, ukoliko se do sada nije javio, a u ovom periodu je sasvim izvesno, da će se pojaviti zatvor, usled čega će nastati neprijatnosti, kao što su nadutost ili razvoj gasova u crevima.

Uobičajeni simptomi u 16. nedelji trudnoće

  • koprcanje u stomaku
  • dalji rast dojki
  • bol u leđima
  • krvarenje desni
  • brz rast kose i noktiju, još bogatija kosa
  • nazalno začepljenje

Promene životnih okolnosti

Svakom paru je veliko pitanje otkrivanje pola deteta. Ima roditelja koji žele da znaju pol deteta, da bi se pripremili za dolazak novorođenčeta, ali neki se, ipak, odlučuju da pol deteta bude iznenađenje. Mnogi roditelji u ovim pitanjima se ne slažu. Zbog toga valja prilikom samog saznanja o trudnoći, dogovoriti ovo pitanje.

 

Pregledi u 16. nedelji trudnoće

Nakon pregleda u 12.nedelji, preporučuje se ponovo pregled u 16.nedelji trudnoće. Pored uobičajenog merenja krvnog pritiska i telesne težine ultrazvužnim pregledom se utvrđuju parametri ploda kao i fundusa (razdaljina između gornjeg dela stidne kosti i vrha materice), koji pomaže u praćenju razvoja ploda.

Pored toga između 15. i 18.nedelje moguće je utvrditi poremećaj hromozoma i anomalije na nervnim kanalima.

PUTOVANJE?

Neovisno u kom periodu trudnoće putuje trudnica, korisno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:
• Dugo sedenje u automobilu, vozu ili avionu povećava rizik stvaranja krvnih ugrušaka, što predstavlja opasnost i za trudnoću. Da se ne bi to desilo, rešenje može biti kompresivne čarape ili zokne koje pospešuje cirkulaciju u nogama tokom putovanja!
• Vreme putovanja može biti 6 sati dnevno i potrebno je najmanje u svaka dva sata ustati i kretati se!
• Ukoliko se putuje avionom skeneri tela na aerodromima nisu opasni za bebu. Opterećenje zračenjem iznosi 0,01 isto koliko i prilikom rentgena grudnog koša. Međutim, ako trunica nikako ne želi skeniranje, može da zatraži manualno sigurnosno proveravanje!

Savet: Uvek držite rezultate testa kod sebe dok putujete, a još bolje je ako izabrani lekar na engleskom jeziku u nekoliko redova napi[e nalaz, na primer, koja je nedelja trudno'e, kakva je trudnoća. Pored toga, dobro je znati gde je najbliža specijalistička klinika i akušersko odeljenje od smeštaja, u slučaju da je potrebna hitna pomoć.

Šta činiti u 16. nedelji trudnoće

  • Ako još niste krenuli, preporučuje se časovi vežbi za trudnice i pripeme za porođaj.
  • Ukoliko je trudnoća u redu i zdrava, vredi razmisliti o nekom kraćem putovanju, naprosto drugi trimestar je period, koji je potpuno pogodan za to.

Savet - 16. nedelja trudnoće

Ukoliko trudnica ima stomačne tegobe – nadimanje, gasove u crevima – preporučuje se izbegavanje određenih namirnica, npr. pasulja, kupusa, karfiola, sočiva itd. Ne preporučuje se uzimanje laksativa, razna ulja dok dosta tečnosti, vlaknasto voće i redovno kretanje može da pomogne. Odgovarajuća ishrana i vežbe za trudnice mogu da podpomognu u prevenciji i rešavanju ovih problema.

Važno je da trudnica zna:

Na uticaj progesteron hormona, mišićna tkiva se opuštaju u celom telu trudnice, pa tako i u crevnom sistemu, pa ako u prvom trimestru zatvor nije zadavao muke, onda će, najverovatnije, u ovom periodu. Kao posledica opuštanja mišića i varenje se usporava te se razvija nadutost, gasovi u crevima i često se i podriguje. Zatvor se javlja otprilike kod polovine trudnica.

Važno je da partner zna:

Pošto će se u ovom periodu mnogi poznanici, prijatelji, rodbina truditi da vas savetuju i upućuju, dobro je da partneri unapred dogovore strategiju, kako postupiti u takvim situacijama!
„Dobri saveti“ i / ili priče o porođaju sa svih strana (naročito one negativne) često u budućoj majci izazivaju strah, anksioznost i nesigurnost. Preporučljivo je da ih „zaustavite“ na vreme i dajte prednost samo onim što stručna lica savetuju.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten