37. nedelja trudnoće

37. nedelja trudnoće – Treći trimestar – deveti mesec

Broj preostalih nedelja … 3

37 nedelja trudnoće
37. nedelja trudnoće je period kad beba može da stigne u svakom trenutku. Bez problema i posledica 57% žena se porađa između 37. i 39. nedelje trudnoće. Do ovog perioda plod je i medicinki sazreo za rođenje i zato se i ne preduzima ništa da bi ga odložili.

 

Razvoj ploda u 37. nedelji

Ako se beba rodi u 37. nedelji ne smatra se rano rođenom bebom. Do rođenja težina joj stalno raste. Važno je zabeležiti dužinu i težinu tela  jer su različitosti individualne.

Koordinaciona sposobnost bebe u 37. nedelji trudnoće je tolika da već prstima može bilo šta da dohvati. Kada oseti svetlost preko materice okreće se ka njoj. U najboljem slučaju, bebi je glava već u maloj karlici i spremna je za izlazak na svet. Pri tom trudnica lakše diše, jer plod ne pritiska više dijafragmu.

37 nedelja razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 37. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
92 (+/-6,5)mm

HC (obim glave):
321 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
333 (+/-35)mm

FL (dužina butne kosti):
72 (+/-5,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 37. nedelji trudnoće

Organizam trudnice od 37.nedelje, priprema se na više načina za porođaj. S jedne strane raste broj Braxton Hicks kontrakcijama koje pripremaju matericu za porođaj. S druge strane raste nivo estrogen hormona što dovodi do omekšavanje i širenje grlića materice. Pri tom ove promene olabljavaju i sluzni čep, koji je do sada štitio matericu od bakterija. Ispadanje ružičastog sluznog čepa znači da je organizam spreman za porođaj, međutim može se desiti da za veliki da treba još pričekati par dana.

Rast telesne težine trudnice u ovom periodu se usporava ili potpuno staje.

Uobičajeni simptomi u 37. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • naduvenost, zatvor, gorušica, zatvor
 • glavobolja
 • bolovi u donjem delu stomaka
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor, nesanica
 • iscedak iz grudi
 • obilniji vaginalni sekret

Promene životnih okolnosti

U ovom periodu trudnica samo na porođaj i njegov tok može fokusirati. Često ga i sanja. Nije joj ni spavanje mirno, ometa je velik stomak, čest odlazak na mokrenje, pa i pripremne kontrakcije. To povlači za sobom umor i nemir trudnice. Ove tegobe su potpuno normalni pre porođaja. Korisno je porazgovarati o ovim neprijatnostima sa osobom, koja može da smiri trudnicu i da joj pruži podršku. Ukoliko negativni osećaji budu kontinuirani, preporučuje se zatražiti savet od stručnjaka da bi se izbegla eventualna depresija. Vežbe za trudnice i priprema za porođaj znatno  mogu  pomoći u podizanju samopouzdanja trudnice.

ROĐENJE DETETA JE U SVAKOM POGLEDU BLAGO, ZA SVAKOG!

• Prikupljanje matičnih ćelija pupčane vrpce traje samo nekoliko minuta i ne utiče na tok porođaja.
• Postupak je jednostavan i ne stvara neugodnosti ili gubitak niti za novorođenče nit za majku.
• Sačuvane matične ćelije su odmah dostupne po potrebi.
• Mlade matične ćelije pupčane vrpce imaju veću sposobnost regeneracije nego iste izvučene iz tkiva odrasle osobe.
• Uzete krvi iz pupčane vrpce i tkiva pokazuju 100% genetski slaganje sa telom vašeg deteta, a članovi porodice takođe imaju veliku verovatnoću da mogu da prime takve matične ćelije.
• Krvotvorne matične ćelije iz krvi pupčane vrpce (hematopoetske matične ćelije ili HSC) mogu se koristiti za lečenje više od 80 različitih bolesti krvi i imunog sistema.
• Matične ćelije (mezenhimalne matične ćelije ili MSC) u tkivu pupčane vrpce pružaju još više mogućnosti za regenerativnu medicinu.
• Mezenhimalne matične ćelije imaju sposobnost formiranja koštanog, hrskavog, tetivnog i mišićnog tkiva, pa je upotreba ovih matičnih ćelija sve češća u lečenju mnogih uobičajenih bolesti.
• Kombinovana upotreba hematopoetskih i MezenhimalnIH matičnih ćelija je obećavajući način za povećanje uspeha transplantacija.

Čuvanjem matičnih ćelija krvi pupčane vrpce i matičnih ćelija tkiva pupčane vrpce, možete da dugoročno obezbedite maksimum za vaše najmilije ono što su mogućnosti regenerativne medicine.

Naša preporuka je čuvanje matičnih ćelija kod pouzdanog partnera BioSave, i sa njima nećete pogrešiti. Zatražite besplatnu konsultaciju sa stručnom osobum koja će Vas rado informisati o prednostima i cenama odlaganja ovog blaga za Vaše dete.

Pregledi u 37. nedelji trudnoće

Ginekolog kontinuirano prati plod, plodovu vodu i stanje placente, zatim analizira i CTG pregledom dobijene rezultate, koji se odnose na srčani tonus, pokrete ploda kao i na detekciju tonusa materice.

Šta činiti u 37. nedelji trudnoće

 • preporuka je da se broje pokreti ploda,
 • na sva nejasna pitanja zatražiti odgovor od stručnjaka,
 • poželjno je sa izabranim ginekologom razmotriti i mogućnost za carski rez.
 • ukoliko još nije doneta odluka o sačuvanju matičnih ćelija, onda je krajnje vreme, a preporuka je da se to uradi do kraja 36. nedelje.

Savet - 37. nedelja trudnoće

37. nedelja trudnoće je krajnje vreme da trudnica porazgovara sa izabranim ginekologom i o carskom rezu, bez obzira da li će biti planiran ili ne. Važno je, da trudnica zna kakav je postupak ako dođe do carskog reza, jer treba znati da 40 posto porođaja se završava carskim rezom.

Ako vam još uvek fali nešto iz asortimana u dečijoj sobi, još nije kasno da naručite kako bi vam brzo stiglo na kućnu adresu. Mi preporučujemo Shoppster koji je pouzdan po ovom pitanju. Pogledajte njihovu ponudu.

Izgled proizvoda Naziv Opis Cena
TOP Ponuda
Argus Kegelove loptice
Dečiji nameštaj i oprema
izboru dečjeg nameštaja i opreme, važna nam je, pre svega njegova funkcionalnost, kao i kvalitet i estetski izgled. U našoj ponudi nameštaja, nalaze se prenosivi kreveci, kolevke, hranilice, njihalice, podloge... Vidi cenu

Važno je da trudnica zna:

Bilo kog dana prinova može da stigne. Bez dileme, s jedne strane, to je uzbudljivo, s druge zastrašujuće. Ne sme se zaboraviti, da to niko nezna sasvim sigurno, šta pokreće porođajni proces. Istovremeno, žensko telo zna, kad je plod sasvim zreo za rođenje. Tada nastaju jedinjenja – proizvode se tkz. prostaglandini, koji stanjuju, omekšavaju i šire grlić materice. Kada se proizvede velika količina prostagladina, ona stimuliše matericu na kontrakciju, izaziva nenamerno pokretanje mišića, koji kroz porođajni kanal gura plod napolje. Priroda je lepo stvorila ovaj proces.

Istovremeno, nije isključen ni carski rez. Naime, može se desiti da se beba nalazi u nepovoljnom položaju, da zdravlje majke ne dozvoljava tradicionalni porođaj, jer se mogu desiti komplikacije. Može se desiti da se redovan porođaj završi carskim rezom, ako sam proces ne teče u tom tempu, kako bi trebalo ili plod ne dobija dovoljnu količinu kiseonika.

U bilo kom slučaju, ne dovodi se u pitanje sposobnost za majčinstvo. Tačnije, nevažno je kako je beba rođena, carskim rezom ili prirodnim putem, za prinovu ONA će biti najbolja majka.

Važno je da partner zna:

Važno je da patner govori o svojim strahovima i brigama vezanih za porođaj. O ovome je najbolje tražiti savet od lekara, ili razgovarati sa ocem koji već ima  iskustvo sa prisustvom na porođaju.

Najčešći strahovi očeva:

-Da li ćemo stići u bolnicu na vreme?

-Neću valjda smetati?

-Da li ću pružati dovoljnu podršku partnerki?

-Da li ću podnositi patnju partnerke?

-Da li ću podneti prizor porođaja?

-Da li ću moći na odgovarajući način predstavljati interese partnerke?

Bitno je istaći da su takva osećanja potpuno prirodna i normalna,  naročito, ako se radi o prvom detetu.

Ukoliko otac neće prisustvovati porođaju i onda su prisutni određeni strahovi vezani za očinstvo. Važno je da se sve dileme otklone pre nego prinova dođe kući. Pošto se može desiti da posle porođaja i očevi padnu u depresiju, tako da je potrebno pripaziti i na njih. Ponekad je potreban i savet stručnjaka.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten