34. nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće – Treći trimestar – osmi mesec

Broj preostalih nedelja … 6

34 nedelja trudnoce

34. nedelja trudnoće je stigla i po osnovu utvrđenog termina do porođaja je preostalo još samo 6 nedelja. Ovo kratko vreme stvara strah ne samo kod prvorotkinja, nego i kod onih žena koje su već rađale, pa imale neke poteškoće, stoga javlja se određena nervoza koja je sasvim normalna u ovom periodu.

 

Razvoj ploda u 34. nedelji

U 34. nedelji plod je težak oko 2,5 kg i dugačak oko 44 cm. Počevši od ove nedelje, plod je sasvim razvijen i sposoban za život van materice bez lekarskog nadzora. Pored majčinog imunog sistema, i plod je razvio svoj imuni sistem, koji je već sposoban da se odbrani od blažih infekcija. Sirasti maz je sve deblji, dok lanugo potpuno nestaje. U 34. nedelji moguće je da beba zauzme položaj u kom će se roditi. Međutim, beba za koje je utvrđeno ultrazvučnim pregledom da će se roditi karlično, često carskim rezom dolazi na svet. No, u većini slučajeva beba, ipak, izlazi glavom.

34-nedelja-razvoj embriona

 

Mere ploda dobijene ultrazvučnim pregledom u 34. nedelji trudnoće:

BPD (prečnik glave):
86 (+/-6,0)mm

HC (obim glave):
305 (+/-25)mm

AC (obim stomaka):
305 (+/-30)mm

FL (dužina butne kosti):
66 (+/-4,0) mm

Važno! Prikazane vrednosti su približne, srednje vrednosti mogu varirati u zavisnosti od starosti fetusa i pojedinačnih faktora, što ne znači da postoje problemi, u kom slučaju je lekar u svim slučajevima merodavan. Vrednosti su utvrđene na osnovu pregleda sonografijom.

 

Telesne promene u 34. nedelji trudnoće

U 34. nedelji kod pojedinih trudnica plod se spušta, odnosno beba počinje da se namešta u porođajni kanal, priprema se za porođaj. Time se smanjuje pritisak na dijafragmu, ublažava se gorušica i tegobe sa disanjem, ali zato raste pritisak na mokraćnu bešiku. Istovremeno, prilično je prisutno razmišljanje o porođaju, što svakako opterećuje trudnicu te zbog toga, valja porazgovarati o brigama sa nekim.

Uobičajeni simptomi u 34. nedelji trudnoće

 • Braxton Hicks kontrakcije
 • otok nogu i ruku, naduvenost lica
 • grčevi u nogama
 • bol u leđima
 • proširene vene
 • zatvor
 • hemoroidi
 • čest nagon za mokrenjem
 • zamor, nesanica
 • iscedak iz grudi
 • obilniji vaginalni sekret

Promene životnih okolnosti

Instinkt roditeljstva koji sve više raste, podiže nivo energije kod trudnice da bi bile spremne za porođaj. Kod nekih žena to se sada javlja, kod drugih ranije, a dešava se da neke uopšte ne iskuse. Pri tom, za ovu nedelju veoma je karakteristično da se razmišlja o toku porođaja, što predstavlja dosta veliki teret za trudnicu te je potrebno da se o svojim brigama porazgovara sa nekim. Ako to nije moguće u bliskom porodičnom krugu, možda je dobar savet da posetite psihologa za razgovor.

Šta možete uraditi ako se vaša beba ne želi okrenuti?

Možda ćete želeti da isprobate praktike koje su, ako ne i u velikom procentu, već donele uspeh.
• Enkinove vežbe: čija je suština provoditi najmanje 15 minuta svaka dva sata u položaju kolena-lakta, ovo treba ponavljati nedelju ili dve. Ovo držanje, zahvaljujući gravitaciji, podstiče fetus da okrene glavu prema dole.
• Metoda umotavanja pokrivača ispod struka: provodite ovako najmanje 10-15 minuta dnevno u ležećem položaju.
• Osvetljavanje donje polovine stomaka takođe je veoma popularno među budućim majkama (bebe se instinktivno okreću svetlu).
• Redovno šetanje najmanje sat vremena dnevno takođe može biti od pomoći jer gravitacija povlači bebinu glavu prema karlici.
• Čak i lekari rade: u 37-40. nedelji pokušaju prevrtanja fetusa naopako, ovaj zahvat se naziva ECV (external cephalicus versio), u kojoj lekar vrši pritisak na majčin stomak (u dve trećine slučajeva ova metoda deluje, ali je manje uspešna kod žena koje očekuju svoje prvo dete).

Pregledi u 34. nedelji trudnoće

Ukoliko su dosada urađeni svi potrebni pregledi, i sve je u redu sa trudnoćom, nema potrebe za novim pregledima, ukoliko izabrani ginekolog drugačije ne odredi.

U narednim nedeljama (35. – 37.) se vrši Streptococcus B testiranje na bakteriju koja se može naći kod četvrtine trudnica u organima za varenje, za odrasle je obično bezopasna ali ako se prilikom porođaja nalaze u većoj količini u vagini, onda može da zarazi matericu, plodovu vodu, mokraćne kanale, pa i mesto carskog reza. Pri tom, kada beba prolazi kroz porođajni kanal, može da proguta ili udahne bakterije. Infekcija može da prouzrokuje upalu pluća, sepsu ili druga oštećenja. Na sreću, ove komplikacije se mogu izbeći, i žene koje su pozitivne na testu, mogu da se izleče antibiotičkim tretmanom.

Šta činiti u 34. nedelji trudnoće

 • valja brojati pokrete ploda
 • ukoliko dosada nije učinjeno, korisno je spakovati sve one stvari koje će trudnica poneti sa sobom u bolnicu
 • korisno je pripremiti porodični kutak.

Savet - 34. nedelja trudnoće

Korisno je informisati se kakvih mogućnosti ima za ublažavanje bola pri porođaju i o tome porazgovarati sa ginekologom.
Najprirodniji način da se porođajni bolovi ublaže je relaksacija i da se nauči kako sinhronizovati tehniku disanja i guranja na časovima pripreme za porođaj. Na osnovu mnogih naučna ispitivanja utvrđeno je da strah majke ne samo da povećava porođajne bolove, već i sam porođaj produžava. Zbog nervoze jače su kontrakcije samim tim i bolovi, dok adrenalin koji se luči zbog stresa, deluje protiv kontrakcija koje pomažu bebi da dođe na svet.
Danas, moderna medicina rutinski primenjuje epiduralnu anesteziju tzv. EDA. Bitno je da trudnica porazgovara sa anasteziologom o anasteziji jer o ovom metodu ima dosta krivih verovanja i priča.

U toku postupka prvo se na određenom mestu duđ kičmenog stuba daje lokalna anestezija injekcijom – Lidocain – i trudnica neće osetiti epiduralnu injekciju, osetiće samo određeni pritisak. Lekar uvodi tanku cevčicu kroz koju će se dozirati lek za ublažavanje bola. To ne znači da će se majka bezbolno poroditi, naime, svakako će osetiti blage bolove i pritiskanje i guranje bebe. Prednost ovog postupka je, da ako se mora izvršiti carski rez, tada se ne mora ponoviti ubod, već se „produbiti“ anastezija i moćiće se izbeći uspavljivanje. Naravno, mora se računati i sa nuspojavama i komplikacijama: može da se produži vreme porođaja, smanji refleks guranja, jave problemi sa zadržavanje mokraće, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, mučnina, bolovi u leđima i glavobolja.

Važno je da trudnica zna:

Ukoliko je plod u karlično, guzom ili nogama na dole okrenut, ne znači da će tako i da se rodi. Zapravo, u ovom periodu 14 posto beba je guzom okrenuta ali u 36. nedelji ovaj procenat se smanjuje na 9 odsto.

Ginekolog će verovatno objasniti trudnici, kako da pomogne bebi da promeni položaj i šta ako, ipak, beba ostane u već zauzetom položaju. U najčešće slučajeva, bebe koje su karlično okrenute rađaju se carskim rezom, ali se može desiti da to bude vaginalni porođaj (naročito kod onih žena koje su već više puta rađale).

Važno je da partner zna:

U ovom periodu posebno treba da pripazi na trudnicu da se ne opterećuje. Sada se već ne preporučuje penjanje na lestvi, podizati teško ili koristiti neke jake hemikalije. Zato partner mora da pomaže u svakoj prilici.

Ako želiš da budeš u toku sa informacijama i savetima u trudnoći za TVOJU nedelju, prijavi se na naš nedeljni bilten